Sakk: a zárkózott zseni harcba száll Carlsen kihívásáért

Vágólapra másolva!
2022.06.16. 08:52
null
Rapport Richárdnak döbbenetes taktikai érzéke van, és stratégiailag is sokat fejlődött (FOTÓ: AFP)
Pénteken megkezdődik a világbajnokjelöltek tornája Madridban. A nyolctagú mezőnyben ott van Rapport Richárd is, aki hosszú idő után az első magyar, aki ilyen messzire jutott egy vb-ciklusban. És aki nem csak az eredményeivel hívta fel magára a figyelmet...

 

A június 17-től várhatóan július 7-ig tartó torna győztese megküzdhet a világbajnoki címért, amit Magnus Carlsen birtokol immár kilenc éve. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a leendő győztes a norvéggal meccsel a címért. Ugyanis Carlsen korábban kijelentette, hogy csak akkor hajlandó újra vb-döntőt vívni, ha Alireza Firouzja nyeri a vb-jelöltek tornáját, mert más ellenfél nem motiválná. Később csak annyit mondott erről, hogy nem biztos, hogy leül játszani.

RAPPORT Richárd
Született: 1996. március 25., Szombathely
Sportága: sakk
Minősítése: nemzetközi nagymester (GM)
Értékszáma: 2764
Legjobb eredményei: csapat – sakk­olimpiai 2. (2014), Európa-bajnoki 3. (2015), U18-as Eb-3. (2010); egyéni – Európa-bajnok (2015, csapatverseny, 2. tábla), U20-as világbajnoki 2. (2012), magyar bajnok (2017),
Jelentősebb tornagyőzelmei: Malmö (2013), Neckar Open (2013), Málta (2015), London (2016), Villorba (2018), Dancsu (2019), Belgrád (2022)

Kérdés, hogy a norvég világelső ezt mennyire komolyan gondolta, mindenesetre a Nemzetközi Sakkszövetség hozott egy határozatot, mely szerint, ha a világbajnoki címről döntő páros mérkőzésen Carlsen és a leendő kihívó közül valaki nem akar játszani, akkor a vb-jelöltek tornájának második helyezettje ugrik be. Ha ő sem ül asztalhoz, akkor a Madridban harmadikként végző meccselhet a címért. Így igencsak megéri küzdeni a dobogós helyekért is, mert nem biztos, hogy csupán pénzdíj jár értük.

Rapport Richárd, aki az elmúlt hetekben nemcsak a játékával, hanem azországváltásával is felhívtamagára a figyelmet, már jó ideje nem nyilatkozik a médiumoknak, ez alól kivételt jelentenek a különböző versenyek, tornák hivatalos oldalai, de ennek praktikus oka is van.

„Ricsi egy zárkózott zseni, aki nem szívesen nyílik meg – mondja róla Gyimesi Zoltán olimpiai ezüstérmes, magyar bajnok, korábbi világbajnokjelölt, aki 2013 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal segíti a felkészülését. – Aki közelebbről ismeri, az tudja, hogy szerethető ember, aki nem árt senkinek, de a saját érdekeit is nézi. Imádja a sakkot, más nem igazán érdekli. Döbbenetes taktikai érzéke van. Korábban akadtak gyengeségei, például a végjátékban, de ebben is idővel olyan szintre javult, hogy az erőssége lett. Stratégiailag is sokat fejlődött. Mivel számára különösen fontos a meglepetés ereje, nem szeret túl sok információt kiadni magáról, és ezért sem akar nyilatkozni. Ami a világbajnokjelöltek tornáját illeti, ugyan nincs a három legesélyesebb között, de azért Ricsi elsősége sem lenne olyan nagy meglepetés, mivel bármire képes. Ricsi szereplését a legnehezebb megtippelni. Ha okosan megjátssza az első három-négy partit, és kihasználja az esélyeit, akkor önbizalmat szerezhet a folytatásra. Az első kör, tehát az első hét parti után már tisztul a kép.”

Rapport Richárd gyakorlatilag megállás nélkül versenyzett az év első felében, és többnyire eredményesen. A legfontosabb, hogy a Grand Prix-sorozaton keresztül kvalifikálta magát a vb-jelöltek tornájára, illetve előtte Wijk aan Zee-ben is értékes harmadik helyet szerzett. Értékszáma folyamatosan emelkedett, májusban az ötödik helyen is állt.

Azonban a menetelés megviselte a 26 éves szombathelyi születésű sakkozót, és júniusra három helyet veszített a világranglistán. Ezértészszerű döntést hozott, amikor visszalépett a stavangeri szupertornától, ahol pedig olyanokkal meccselhetett volna, mint Carlsen vagy az indiai Viswanathan Anand. Így viszont pihentebben ülhet asztalhoz a spanyol fővárosban.

Az ellenfelek többsége hozzá hasonló zseni.

A már említett iráni származású, de politikai okokból a francia szövetséghez átpártoló Alireza Firouzja messze a legfiatalabb a mezőnyben, harmadik a világranglistán. A torna idején tölti be a 19-et, éppen a Rapport elleni partija napján. Carlsen nem véletlenül mondta korábban, hogy egyedül ő motiválhatja egy újabb vb-döntős megméretésre.

A kínai Ting Li-zsen (Ding Liren) az első a rangsorban, de csak az oroszok Ukrajna elleni háborúja mellett kiálló Szergej Karjakin kizárása miatt nyílt esélye, hogy itt lehessen. Ehhez az is kellett, hogy 30 jegyzett játszmája legyen tavaly nyár óta. Márpedig Karjakin diszkvalifikációjakor a kínainak csak négy volt belőle, így őrült tempóban játszani kezdett, hazájában külön versenyt is szerveztek neki. Megcsinálta, és a megfelelő értékszámotis megszerezte. Nem kevésbé veszélyes ellenfél.

Olasz származású, de az amerikai színeket képviselő Fabiano Caruanavett már részt vb-döntőben, ahol 12 döntetlent játszottCarlsennel, és csak a rapid szakaszban kapott ki az uralkodótól. Világranglista negyedikként szintén az egyik fő esélyes, de Rapport legyőzte már. Támadó stílusú játékos, aki szeret figurákat áldozni, de amúgy minden típusú állást kedvel.

Jan Nyepomnjascsijaz előző vb-döntő vesztesekéntszerzett jogot a részvételre. Jelenleg a legjobb orosz nagymester, aki hetedik a FIDE-ranglistán, és az orosz–ukránháború miatt FIDE-zászló alatt versenyez. Az elmúlt években nagyszerű formában sakkozott, de most meglepetés lenne, ha újra megszerezné a kihívói jogot.

Az amerikai Hikaru Nakamura a Grand Prix-sorozatot Rapport előtt megnyerve kvalifikált a mostani megméretésre. Ha lendületbe jön, nehéz megállítani, de képes nagy visszaesésekre is. Az értékszáma 2816 is volt már, most 2760-on áll. Játéka sohasemunalmas, rapid és villámsakkban kifejezetten erős.

Jan-Krzysztof Duda megnyerte a világkupát 2021-ben, így jutott el Madridba. A lengyel volt az, aki 2020-ban legyőzte Carlsent, megszakítva a norvég 125 meccses veretlenségi sorozatát. Rapport számára ő sem egyszerű ellenfél, mivel az eddig lejátszott négy klasszikus partiból kettőt a Duda nyert, egy döntetlen és egy Rapport-siker mellett. 24 évesen ideális korban van.

Teymur Racabov (Tejmur Radzsabov) nagy rejtély, mert a 2019-es világkupa megnyerése óta nincs igazán kiemelkedő eredménye. Az azeri 35 évesen a mezőny legidősebb tagja, aki a FIDE szabadkártyájával kapott lehetőséget a részvételre. Ebben minden bizonnyal közrejátszott, hogy két éve is indulhatott volna a vb-jelöltek versenyén, de a koronavírus miatt visszalépett. 14 évesen lettnagymester 2001-ben, akkor minden idők legfiatalabbjaként.

Magnus Carlsen immár kilenc éve birtokolja a világbajnoki címet (FOTÓ: AFP)
Magnus Carlsen immár kilenc éve birtokolja a világbajnoki címet (FOTÓ: AFP)

 


ÍGY JÁTSZANAK
A nyolctagú mezőnyben mindenki két játsz­mát vált egymással. Az így lejátszott 14 parti alapján hirdetnek győztest. Pont­azonosság esetén rövidített játékidejű játszmák döntenek. Minden partiban 120 perc alatt 40 lépést kell megtenni, utána 60 perc alatt további 20-at. Ezután a játékosok 15-15 percet kapnak a parti teljes befejezésére, a 61. lépéstől kezdve lépésenként 30 másodperc jóváírással.
RAPPORT PROGRAMJA MADRIDBAN

1. forduló (június 17.): Jan-Krzysztof Duda (lengyel)–Rapport Richárd
2. forduló (június 18.): Rapport–Alireza Firouzja (francia)
3. forduló (június 19.): Ting Li-zsen (kínai)–Rapport
4. forduló (június 21.):
Rapport–Hikaru Nakamura (amerikai)
5. forduló (június 22.): Fabiano Caruana (amerikai)–Rapport
6. forduló (június 23.): Teymur Racabov (Tejmur Radzsabov, azeri)–Rapport
7. forduló (június 25.): Rapport–Jan Nyepomnjascsij (orosz, FIDE)
8. forduló (június 26.): Rapport–Duda
9. forduló (június 27.): Firouzja–Rapport
10. forduló (június 29.): Rapport–Ting Li-zsen
11. forduló (június 30.): Nakamura–Rapport
12. forduló (július 1.): Rapport–Caruana
13. forduló (július 3.): Nyepomnjascsij–Rapport
14. forduló (július 4.): Rapport–Radjabov

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik