Sakk: a világbajnok fél a vereségtől

MTI/D. S. B.MTI/D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.09.01. 13:16
null
Magnus Carlsen már nem élvezi a vb-döntőt (Fotó: AFP)
A sakkvilágbajnok Magnus Carlsent riasztja, hogy kikaphat, és már nem leli örömét a címvédő meccsekben – írja az MTI.

A norvég nagymester egy YouTube-csatornás beszélgetésben e két okkal magyarázta, miért lépett vissza attól, hogy újfent harcba szálljon az orosz Jan Nyepomnyascsijjal, aki a nyáron megnyerte a világbajnokjelöltek tornáját, így egymás után másodszor is megszerezte a jogot a világbajnok kihívására. Carlsen a tavalyi párharcban simán legyőzte orosz riválisát. Visszalépése nyomán Nyepomnyascsij jövőre a világbajnokjelöltek idei versengésében másodikként végző kínai Ting Li-zsennel ülhet majd asztalhoz.

„A vereségtől való félelmem az egyik nagy oka annak, hogy nem játszom világbajnoki címmérkőzésen, ez nem igazán jelent már számomra örömet. Az egyetlen alkalom, amikor élveztem a vb-döntőt, az amerikai Fabiano Caruana elleni 2018-as párharc volt” – jelentette ki a 31 éves norvég, aki 2013 óta ül a sakkvilág trónján, akkor az indiai Viswanathan Anandot győzte le. Azóta négyszer védte meg a címet.

A sportág nemzetközi szövetsége, a FIDE által közzétett legfrissebb világranglistát Carlsen 2861 Élő-ponttal vezeti Ting Li-zsen (2808) és Nyepomnyascsij (2792) előtt. A rangsorban legjobb magyarként Rapport Richárd a tizenharmadik 2754 ponttal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik