Sakk: a FIDE elnöke szerint a csalás a sportág modern problémája

Vágólapra másolva!
2022.11.14. 14:32
null
Arkagyij Dvorkovics szerint a csalás a modern sakk problémája (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics szerint a csalás valóban probléma a modern sakkban, de elsősorban az online játékhoz kapcsolódik.

A FIDE első embere véleményét a TASZSZ orosz hírügynökséggel osztotta meg azt követően, hogy szeptemberben a világbajnoki címét megvédő Magnus Carlsen csalással vádolta meg Hans Niemannt. A 19 éves amerikai emiatt októberben beperelte Carlsent és minimum százmillió dollár kártérítést követel a norvég nagymestertől, valamint cégétől és a chess.com portáltól.

Konfliktusuk szeptember elejére nyúlik vissza, amikor is Carlsen az egyesült államokbeli St. Louisban zajló torna harmadik fordulójában kikapott Niemanntól, aki sikerével megszakította a világbajnok 53 meccses veretlenségi sorozatát, Carlsen pedig nem folytatta szereplését a versenyen. Nem sokkal később, egy online tornán Carlsen ismét összekerült Niemann-nal, s a norvég sztár a második lépés után tüntetőleg feladta a partit, majd csalással vádolta meg az amerikai ellenfelét. Ezután közölte a FIDE, hogy kivizsgálja az ügyet.

„Van egy független csoportunk, amely nyomoz, teljesen függetlenül működik, semmiféle nyomást nem gyakorolunk rá. Nem akarok előre vádaskodni, de maga Niemann elismerte, hogy csalt már az interneten” – tette hozzá Dvorkovics.

Carlsenhez többen is csatlakoztak a nemzetközi sakkelit tagjai közül azzal érvelve, hogy Niemann – aki az elmúlt másfél évben a sok századik helyről kapaszkodott fel a legjobb ötven közé a FIDE világranglistáján –, korábban illegálisan számítógépes segítséget vett igénybe online partijai alkalmával, ennek köszönhette rohamos előretörését a ranglétrán.

A chess.com szakportál október elején azt állította, hogy nagyjából száz olyan játszma volt, amit minden valószínűség szerint elcsalt Hans Niemann.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik