Románia: letette a miniszteri esküt Novák Károly Eduárd

Vágólapra másolva!
2020.12.23. 22:35
null
Novák (balra) miniszeri kinevezése átvételekor (Fotó: Facebook.com/EduardCarolNovak)
Amint arról beszámoltunk, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a csíkszeredai Novák Károly Eduárdot, a kerékpáros szövetség elnökét jelöli a sportminiszteri tisztségre, aki szerdán az új román kormány beiktatásakor le is tette a miniszteri esküt.

Az RMDSZ hétfői online ülésén megszavazta a romániai kormányalakításban való részvételét, majd arról is megegyezés született, kiket és milyen tisztségekre jelöl a párt az új kormányba, így jelölték Novákot is sportminiszternek. A szerdai miniszteri eskütételről Novák Károly Eduárd közösségi oldalán román és magyar nyelven számolt be, egyben a rá váró új feladatokról is írt.

„Hatalmas érzelmek a mai eskütételen. Megtiszteltetésnek érzem a megadott bizalmat! Új szerepkör, sportminiszterként új utak nyílnak meg. A kihívások számomra mindig új erőforrások. A 2021-es év a bátorság újjáépítése lesz. Újjáépítünk ahol szükséges, hogy odaérjünk, ahová szeretnénk. A kerékpársport és a gyorskorcsolya által kapott fegyelem most nagyon sokat segít. A csapatommal együtt küzdeni fogok a román sport jövőjéért” – írta Facebook posztjában az új sportminiszter.

Románia új Ifjúsági és sportminisztere Novák Károly Eduárd, 1976-ban Csíkszeredában született, paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok kerékpározó, korábban gyorskorcsolyázó. A 2012-es londoni paralimpián aranyérmet szerzett, ezzel ő lett Székelyföldés egyben Románia első paralimpiai bajnoka, s 2013-ban a Román Kerékpáros Szövetség elnökévé választották.

Novák Károly Eduárd 2017-ben díjátadóként vett részt az M4 Sport – Év sportolója gálán. Az RMDSZ-t Kelemen Hunor tárca nélküli miniszterelnök-helyettes, Cseke Attila fejlesztési, közművesítési és közigazgatási, Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter képviseli az új román kormányban – Novák Károly Eduárd mellett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik