Rg vk: vb-főpróba és rég nem látott erősségű mezőny Budapesten

Vágólapra másolva!
2015.08.04. 15:18
null
Négy hibátlan gyakorlat a cél: Vass Dóra az rg vk sajtótájékoztatóján... (Fotó: Földi Imre)
Tizennégy együttes kéziszercsapat és 52 egyéni induló versenyez a Syma Csarnokban péntektől vasárnapig a IV. Magyar Ritmikus Gimnasztika világkupán, és hasonló népes mezőny szerepel majd a párhuzamosan zajló III. MTK Budapest Kupa nemzetközi versenyen. A világkupa-versenyen egyéniben Vass Dóra és a vk-szabályoknak megfelelően házigazdai kvótával, versenyen kívül induló Kiss Boglárka képviseli a magyar színeket, míg kéziszercsapatban Boldizsár Blanka, Ludányi Laura, Sipos Emma, Szakály Borbála és Wehovszky Vivien lép szőnyegre.

Az edzéssel egybekötött keddi sajtótájékoztatón Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség elnöke arról beszélt, hogy a világkupa után egy hónappal lesz Stuttgartban az olimpiai kvalifikációs világbajnokság, és a kedvező időpont sok külföldi sztárt is idevonz, hogy a vb előtt mintegy főpróbaként felmérje, hol is tart.

Budapestre jön például a világ- és Európa-bajnok orosz Jana Kudrjavceva, az idei első Európai Játékok győztese, a szerenkénti világ- és Európa-bajnoki arannyal büszkélkedő, szintén orosz Margarita Mamun, de nevezték az oroszok Alekszandra Szoldatovát is, aki egyéni csapatversenyben rendelkezik vb- és Eb-arannyal.

Korom Norbert, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség elnöke amellett, hogy bejelentette, Magyarországon rég nem látott erősségű mezőny lép szőnyegre, arról számolt be, hogy az előkészületek rendben zajlanak, szerda délután már a csarnok is rajtra kész állapotban lesz.

...és a nyílt edzésen (Fotó: Földi Imre)
...és a nyílt edzésen (Fotó: Földi Imre)

Az MTI kérdésére, hogy miért a Syma Csarnok lett a helyszín, miközben áprilisban még a Tüskecsarnokról volt szó, az elnök azt válaszolta, az utóbbinak a belmagassága nem alkalmas ilyen rangos viadal megrendezésére.

Az elnök arról is beszélt, hogy több mint száz önkéntes – gimnazista és egyetemista, volt és aktív sportoló – segíti az esemény lebonyolítását. Megemlítette, hogy mivel 2017-ben Magyarországon lesz a sportág Európa-bajnoksága, a világkupa a rendezés szempontjából is jó teszt lehet. A budapesti Eb az olimpia utáni első rangos viadalnak ígérkezik, így azon már azokat a versenyzőket láthatják majd a sportág hívei, akik a 2020-as olimpia indulói lehetnek.

A vk mellett sorra kerülő MTK Budapest Kupáról szólva Deutsch Tamás, a kék-fehér klub elnöke kiemelte, hogy idén a juniorok és a serdülők viadala mellett felnőtt versenyt is rendeznek. Ennek az az oka, hogy a világkupán nemzetenként csak egy-egy felnőtt indulhat, az MTK rendezvényén pedig így lehetőséget tudnak nyújtani a szereplésre a kvalifikációs vb-re készülő további versenyzőknek.

A világkupán egyéniben induló Vass Dóra elmondta, legfőbb célja, hogy négy hibátlan gyakorlatot mutasson be, és ha ez sikerül, már elégedett lesz. A kéziszercsapatban Boldizsár Blanka, Ludányi Laura, Sipos Emma, Szakály Borbála és Wehovszky Vivien lép szőnyegre.

Kovács Andrea versenyigazgató szerint a nagy létszám miatt maratoni versenynapok várnak az indulókra. A vk vasárnapi szerenkénti döntői, majd az MTK Budapest Kupa fináléi után 19.30-kor látványos, sok meglepetést tartogató gála zárja az rg-hétvégét.

Vass Dóra és a magyar kéziszercsapat a keddi bemutató edzésen (Fotó: Földi Imre)
Vass Dóra és a magyar kéziszercsapat a keddi bemutató edzésen (Fotó: Földi Imre)

IV. MAGYAR RITMIKUS GIMNASZTIKA VILÁGKUPA
Felnőtt egyéni, a nevezési lista:

Ausztrália: Danielle Prince
Ausztria: Nicol Ruprecht, Natascha Wegscheider
Azerbajdzsán: Marina Durunda, Ayshan Bayramova
Bulgária: Szara Sztajkova, Katrin Taszeva
Dél-Korea: Li Da E, Csun Szong E
Észtország: Carmel Kallemaa
Fehéroroszország: Kacjarina Halkina, Melityina Sztanjuta
Finnország: Jouki Tikkanen, Ekaterina Volkova
Franciaország: Kseniya Moustafaeva
Grúzia: Natela Bolatajeva, Elizaveta Bakradze
Horvátország: Laura Bozic
Izrael: Neta Rivkin, Viktoria Veinberg Filanovszki
Japán: Kavaszaki Uzume, Minagava Kaho
Kanada: Patricia Bezzoubenko, Carmen Whelan
Kazahsztán: Szelina Zsumatajeva, Aidana Szaribaj
Lengyelország: Anna Czarniecka, Angela Kosoulieva
Magyarország: Vass Dóra, Kiss Boglárka (versenyen kívül)
Mexikó: Rut Castillo Galindo, Cyndi Gallegos Barrera
Németország: Jana Berezko-Marggrander, Laura Jung
Olaszország: Veronica Bertolini, Alessia Russo
Oroszország: Jana Kudrjavceva, Margarita Mamun, Alekszandra Szoldatova
Örményország: Lilit Harutjunjan
Románia: Ana Luiza Filiorianu, Alexandra Piscupescu
Spanyolország: Polina Berezina, Sara Llana García
Szerbia: Milena Milacsics
Szlovénia: Sara Kragulj
Új-Zéland: Margaret Takami
Ukrajna: Viktorija Mazur, Hanna Rizatdinova
Üzbegisztán: Anastasiya Serdyukova, Elizaveta Nazarenkova

Együttes kéziszercsapatok
Dél-Korea, Finnország, Franciaország, Görögország, Izrael, Japán, Kanada, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Üzbegisztán

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik