Rg: 23 évesen már nem könnyű - Vass Dóra Rio felé a Tüskecsarnokban is megáll

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2015.04.15. 14:27
null
Vass Dóra a 2014-es, debreceni vk-versenyen döntős volt (Fotó: Kovács Anikó)
Népes mezőny, harminc ország negyvenkilenc egyéni versenyzője, illetve tizenöt együttes kéziszercsapata vesz részt augusztus 7. és 9. között a budapesti Tüskecsarnokban sorra kerülő IV. magyar ritmikus gimnasztika világkupaversenyen. A vk-viadal az egyik legfontosabb felkészülési állomás lesz az évben, hiszen pont egy hónappal a stuttgarti olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt rendezik meg, így igen erős mezőny várható.

A budapesti világkupa-versenyen a harmincháromszoros bajnok Vass Dóra és az együttes kéziszercsapat – Boldizsár Blanka, Ludányi Laura, Lakatos Réka, Szakály Borbála, Raub Nóra, Wehovszky Vivien, Sipos Emma – képviseli a magyar színeket, igaz, a házigazda jogán, versenyen kívül még indíthat az MRGSZ tornászokat.

A legfontosabb a szezonra négy új gyakorlattal készülő Vass Dórának lesz a verseny – a legeredményesebb magyar rg-s a stuttgarti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a huszonnégyes egyéni összetett döntőbe jutást tűzte ki célul, amivel meg is váltaná a jegyét a 2016-os riói előolimpiai „pótselejtezőre.” Az Óbuda-Kalász RG TC tornásza a múlt héten Pesaróban a 33. helyen végzett világkupa-versenyen – a közel világbajnoki erősségű mezőny miatt ez volt az eddigi legfontosabb erőfelmérő a 2015-ös idényben.

HOGYAN JUTHAT KI VASS DÓRA RIÓBA?
Egyéniben a vb egyéni összetett versenyének első 15 helyezettje kijut Rióba. Az utánuk következő 22 tornász kvalifikálja magát az olimpiai tesztversenyre. A huszonkettekből az első hat jut ki az ötkarikás játékokra a tesztverseny összetett eredménye alapján. Három helyet olyan kontinensek kapnak, melyek versenyzője egyébként nem szerzett kvótát. Ha csak két kontinens szorul szabadkártyára, a felszabaduló helyet is a tesztversenyen osztják ki. Egy hely a házigazdáé, egy szabadkártyát pedig a FIG bizottsága oszt ki.
A világbajnokságon megszerzett helyek szövetségiek (nem feltétlenül az indul az olimpián, aki a vb-n megszerezte országának az indulási jogot), a tesztversenyen megszerzettek viszont névre szólók. Egy országból legfeljebb két tornász nyerhet indulási jogot.
Kéziszercsapatban
a vb-n induló huszonnégy egység közül az első nyolc helyezett jut ki, valamint kontinentális alapon is kiosztanak két kvótát (ezt olyan csapatok kapják meg, amelyek nincsenek a legjobb nyolcban, de kontinensük legjobbjai). Ha legalább három kontinens képviselője bent van az első nyolcban (ez nem valószínű), akkor az első tíz helyezett kap kvótát. További három csapat jut ki a 2016-os, riói tesztversenyről. A tizennegyedik hely a házigazda braziloké.
Magyar esélyek: Vass Dóra a 2008-as olimpia előtt még szinte újoncként indult a patraszi kvalifikációs vb-n, és nem sok hiányzott a kijutásához. A 2012-es játékok előtt már teljesen „felépített" tornászként minimális különbséggel maradt le a kvótáról a tesztversenyen. Az elmúlt két év eredményei alapján 2016-ban talán valamivel rosszabbak az esélyei, mint 2012-ben, sorsa vélhetően most is a tesztversenyen dől el. Más magyar rg-snek nincs reális esélye a kvótaszerzésre, a kéziszercsapat az izmiri világbajnokságon nem került be az első huszonnégy közé, így számukra az út már ott véget ért.
OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS ABC ITT!

– Mennyire adott jó képet a pesarói verseny az erőviszonyokról?
– Abszolút nem vagyok elégedett az eredménnyel, a pontszámok jelentősen elmaradtak a teljesítményemtől. A Thiais-i GP-versenyen sokkal rosszabbul teljesítettem, mint a világkupán, és átlagban így is jó fél ponttal többet kaptam. Egy ponttal elmaradtak az eredményeim attól, amit vártunk, ez eléggé megtört az első versenynap után, nehéz volt összeszedni magamat a másodikra, de szerencsére sikerült.
– Hol tart ahhoz képest, amit a szezon elején elterveztek?
– A felkészülés jól halad, abszolút magabiztosnak érzem magam a szőnyegen, de a stuttgarti világbajnokságig van még miben fejlődni. Időarányosan megfelelően állok.
– Ebben a szezonban a korábbinál is sűrűbb a naptár, végén az olimpiai kvalifikációs világbajnoksággal – minden verseny a stuttgarti vébé felkészülési állomása. Mennyire kell óvatosan készülni, hogy elkerüljék a sérülést vagy kiégést?
– Próbálunk a nagyon sok edzés mellett aktívan pihenni, gyógytornásszal és gyúróval dolgozok, minden körülmény adott a jó felkészüléshez. A nagyobb és fárasztó versenyek után az edzésmunkán is változtatunk, az első edzés nem olyan intenzitású, mint a későbbiek, az edzőm erre nagyon odafigyel.
– Mennyiben hozott változást, hogy 2014 óta az ukrán Nina Jeresko is segíti edzőként a munkáját?
– Nagyon jó szakembernek tartom, számomra egyértelműen pozitív a változás. Kicsit más a szemlélete, figyelembe veszi, hogy egy adott napon milyen fizikai és mentális állapotban vagyok, ahhoz igazítja az edzésmunkát. Amikor többet bírok, akkor többet is dolgozunk, máskor visszavesz kicsit a terhelésből, rugalmasan alkalmazkodik hozzám. Huszonhárom évesen már nem olyan könnyű, mint néhány évvel ezelőtt, és ezt ő figyelembe is veszi.
– Egyre hosszabbodik az rg-sek korábban nagyon rövid karrieríve, több a tapasztalt tornász. Az edzők is jobban odafigyelnek arra, hogy meghosszabbítsák a versenyzők pályafutását?

– Figyelnek, ráadásul a FIG pár éve felemelte a korhatárt, és szabályváltoztatásokkal csökkentette a gyakorlatokon belüli technikai elemek számát. Nemrég néztem az első világbajnokságom gyakorlatait, 2007-ben még tizenhat-tizennyolc technikai elemmel dolgoztunk, most kilenccel. Nem volt idő semmire, állandóan rohanni kellett! Most inkább a szertechnika domináns, ez kedvez a tapasztaltabb versenyzőknek, csakúgy, mint az, hogy nagyobb az előadás szerepe – ez a nézőknek is kedvezőbb, színesebb, szebb és esztétikusabb lett a sportág.

MENNYI AZ A HUSZONHÁROM?

A ritmikus gimnasztika világában tényleg sok. Az rg-sek karrierje hírhedten rövid – tinédzseréveik közepén már felnőtt versenyzőnek számítanak, a napi 5-10 órás edzések terhelése pedig brutális –, a FIG egyik célja ezért a versenyzői pályafutások kitolása. A kilencvenes évekhez képest jócskán meghosszabbodott a tornászok karrierje, de egy huszonéves rg-s már így is nagyon rutinosnak számít, gyakran veteránokat megszégyenítő „sérülésgyűjteménnyel.” A 2014-es, izmiri világbajnokságon összesen három olyan tornász – a magyar Soós Viktória, a spanyol Carolina Rodríguez és a mexikói Rut Castillo – versenyzett, aki a 2007-es, patraszi vébét is megjárta. A mezőny korelnöke az 1986-os születésű Rodríguez.

– Mivel lenne elégedett a hazai világkupa-versenyen?
– Jó lenne saját erőből [a házigazda kap egy automatikus szerenkénti döntős helyet, ha versenyzője nem kvalifikálja magát az első nyolcba egyik gyakorlatával sem – a szerk.] bekerülni egy fináléba, de ez nagyban a riválisoktól függ. Nehéz lesz.
– A minszki Európa-bajnokságon és Stuttgartban mivel számolnak?
– Az Eb-n az első húszba kerülés – ez az országnak kvótát jelent a 2016-os kontinenstornára –, a világbajnokságon a huszonnégyes egyéni összetett döntő a cél. Az első tizenhat közvetlenül kijut az olimpiára, a többi döntős utazik a riói pótkvalifikációs versenyre. A huszonnégyes döntő biztos helyet jelent az előolimpiai „pótselejezőre.”
– Jelentett valami hátrányt, hogy lábfejtörés miatt kihagyta a 2014-es világbajnokságot?
– Júniusban még indultam az Eb-n, novemberben pedig már versenyeztem Innsbruckban GP-döntőn, a köztes időszak esett ki – nagy hátrányt nem jelent. Egy ugrásból rosszul érkeztem le edzésen, ez okozta a sérülést – amikor megvizsgálták, azt mondták, elképzelhető, hogy heteken belül egyébként is fáradásos törésem lett volna a terheléstől. Nagyon sokan azt hitték, hogy abbahagytam, mivel ha egy huszonéves ritmikus gimnasztikázó megsérül, az gyakran a pályafutása végét jelenti. De én úgy gondoltam, a riói kvalifikációt még meg kell próbálni.
– Mióta nem okoz gondot a sérülés?
– Novemberben még fájdalmakkal versenyeztem, december végére éreztem, hogy edzésen sem okoz kellemetlenséget. Mivel a jobb lábfejemen forgok és egyensúlyozok, sok idő kellett, amíg teljesen fájdalommentes lett. A repülőutak után még most is érzem – ez meg is látszik a pódiumedzéseimen.

Négy új gyakorlat, egy új esély: huszonhat rg-s juthat el a riói olimpiára 
(Fotó: AFP)
Négy új gyakorlat, egy új esély: huszonhat rg-s juthat el a riói olimpiára (Fotó: AFP)

MELEG AJÁNLÁS, AUGUSZTUSI VERSENY

Visszatérnek oda, ahol elkezdték: a 2009-es, első magyar ritmikus gimnasztika világkupa-verseny után 2015-ben visszatérnek a világ legjobb rg-sei Budapestre, a sportág hazai központjába.

Az első vk-viadalnak még a Papp László Budapest Sportaréna adott helyet, a másodiknak (2010) és a harmadiknak (2014) a debreceni Főnix Csarnok, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség most visszahozta a versenyt a fővárosba, az eddig megszokott márciusi, idénynyitó időpont helyett augusztusra. Hogy miért?

„Nagyon zsúfolt a versenynaptár, a Nemzetközi Tornaszövetség melegen ajánlotta ezt az időpontot" – árulta el Korom Norbert, az MRGSZ elnöke.

A FIG (mondhatni, kötelező érvényű) „meleg ajánlása” egyáltalán nem tesz rosszat a verseny erősségének. Míg a márciusi időpont nagyon korainak számít az rg-naptárban – a dél-európaiak ilyenkor még nem is versenyeztetik tornászaikat, a legnagyobb nevek közül pedig többen még gyakorlataik finomításával vannak elfoglalva –, az augusztus 7–9. között megrendezésre kerülő budapesti világkupa-verseny pontosan egy hónappal lesz az év legfontosabb viadala, a stuttgarti olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt.

Ennek köszönhetően harminc ország negyvenkilenc egyéni versenyzője és tizenöt együttes kéziszercsapat indul – az előzetes nevezési lista szerint az oroszok három éltornászukat, köztük a kétszeres egyéni összetett világbajnok Jana Kudrjavcevát is elküldik, de itt lesznek a sportági hatalmak közül a nevezéssel kicsit késő (és ezért fizető) ukránok, a fehéroroszok, az azeriek, a vb-címvédő kéziszercsapatukat hozó bolgárok, az olaszok és az izraeliek is. Kiemelt fontosságú a verseny a vb-rendező németeknek is, akik teljes csapattal érkeznek – így a kéziszercsapatban alaptagnak számító Hauser Judith 2009 után ismét szőnyegre léphet magyarországi világkupaversenyen, csak immár nem piros-fehér-zöld, hanem német sasos felvarróval a dresszén.

„A nevezési határidő április 5-én lezárult. A mezőny népesebb lesz a tavalyinál, a sportág minden meghatározó nemzete képviselteti magát, hiszen egy hónappal az olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt mindenkinek fontos az állapotfelmérés” – mondta Korom Norbert.

A helyszín ezúttal a Tüskecsarnok lesz, melyben így először rendeznek nagy ritmikusgimnasztika-versenyt – a felnőtt vk-mezőny mellett az MTK-kupa nemzetközi viadalon a junior és pre-junior tornászok, valamint felnőttek is indulnak. Deutsch Tamás, az MTK elnöke elmondta, a bővítés elsődleges oka, hogy versenyzési lehetőséget biztosítsanak a kisebb – a világkupa-sorozatban nem, a világbajnokságon azonban már induló – nemzetek tornászainak is. A Tüskecsarnok mintegy ezerötszáz nézőt tud befogadni rg-versenyen – a FIG szabályzata miatt a terület felét elfoglalja a bemelegítő- és biztonsági zóna –, így a döntőkön könnyen telt ház lehet.

A 2015-ÖS RG-VERSENYNAPTÁR LEGFONTOSABB ÁLLOMÁSAI
VK-SOROZAT 2015
2015. március 26–29., Lisszabon (Portugália)
2015. április 3–5., Bukarest (Románia)
2015. április 10–12., Pesaro (Olaszország)
2015. május 22–24., Taskent (Üzbegisztán)
2015. augusztus 7–9., Budapest (Magyarország), Tüskecsarnok
2015. augusztus 15–16., Szófia (Bulgária)
2015. augusztus 21–23., Kazany (Oroszország – vk-döntő)
EURÓPA-BAJNOKSÁG
2015. május 1–3., Minszk (Fehéroroszország)
EURÓPAI JÁTÉKOK
2015. június 15–20., Baki (Azerbajdzsán)
VILÁGBAJNOKSÁG
2015. szeptember 7–13., olimpiai kvalifikációs vb, Stuttgart (Németország)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik