Pigniczki Fanni jó teljesítménye a 2021-es világjátékokra küldte Magyarországot rg-ben. A világjátékokon csak szerenkénti versenyeket rendeznek, ezek ugyanis nem szerepelnek az olimpián
(Fotó: Ulrich Faßbender)

A versenykiírás szerint az összetett verseny első 20 helyezettje kvalifikálja országát a világjátékokra, ám az Egyesült Államok két tornásza is bekerült az első húszba, így a házigazdáknak fenntartott hely feleslegessé vált, és átszáll Magyarországra. A 2021-es világjátékokat az Alabama állambeli Birminghamben rendezik meg.

Bemutatás a döntő előtt – 2011 óta először volt magyar rg-s a fináléban

A FIG szintén közzétette az olimpiai kvalifikációs listát. Egyéniben Oroszország (2 kvóta), Izrael (2), Bulgária (2), Ukrajna (2), Olaszország (2), Egyesült Államok (2), Fehéroroszország (2), Japán (1) és Azerbajdzsán (1) kvalifikált versenyzőt a tokiói ötkarikás játékokra.

Mivel Japán házigazdai helye így felszabadul, biztos, hogy Szlovénia (1) is kvótát szerzett, de a szlovének még a 2020-as világkupa-sorozatban és az Európa-bajnokságon is kvalifikálhatnak, s ha ezt megteszik, akkor felszabadul a helyük, melyet megkap a sor következő szereplője. Magyarország a feltöltési sorrend ötödik helyén szerepel Szlovénia, Grúzia, Japán és Üzbegisztán után.

Ez azt jelenti, hogy ha az említett négy ország kvalifikál 2020 tavaszán (például Szlovénia és Japán a világkupa-sorozaton, Grúzia az Európa-bajnokságon, Üzbegisztán pedig az Ázsia-bajnokságon kvótát szerez – ez nagyon szerencsés, ám nem elképzelhetetlen eseménysor), az olimpiai kvóta Magyarországnak jut.

Természetesen Pigniczki Fanni maga is megszerezheti az ötkarikás helyet: a 2020-as világkupa-sorozaton keresztül (ezen 3 helyet osztanak ki) vagy a 2020-as Európa-bajnokságon (itt 1 hely jut, de olyan ország már nem szerezheti meg, amely addig más módon kvótát szerzett) át is eljuthat az MTK tornásznője Tokióba. Az olimpián 26 ritmikus gimnasztikázó versenyez egyéni összetettben.