Rg-vb: egy ide, egy oda – eddig tarolnak az oroszok szuperikrei

Vágólapra másolva!
2017.08.30. 22:59
null
A karika világbajnoka, Dina Averina (Fotó: AFP/Vlagyimir Pesznja)
Karikával az orosz Dina Averina, labdával ikertestvére, Arina Averina diadalmaskodott a pesarói ritmikusgimnasztika-világbajnokság első szerenkénti döntőiben.

Van az a pillanat, amikor az orosz Dina Averina átváltozik fekete hattyúból fehérré karikagyakorlata közben. Mármint tényleg, legalábbis a dresszén a szoknya feketéből fehér lesz egy mozdulatra.

Tökéletesen felesleges, ám végtelenül szórakoztató kis mutatvány. Közben pedig van 1 perc 30 másodpercnyi egyáltalán nem felesleges, végtelenül szórakoztató karikagyakorlat, őrületes nehézségű, a legtöbb tornásznak kivitelezhetetlen színvonalú előadás. A művészi értéken még lehet mit javítani, a nehézségen aligha...

A labda világbajnoka, Arina Averina (Fotó: AFP/Vlagyimir Pesznja)
A labda világbajnoka, Arina Averina (Fotó: AFP/Vlagyimir Pesznja)

19.100, 10.000 nehézség (a valós értéke ennél is magasabb, ám 10 a plafon), lehet csomagolni a többieknek, aranyérem. A selejtezőben döbbenetesen jó karikagyakorlatot bemutató izraeli Linoj Asram hét másodperccel a befejezés előtt eldobja a szert és nem is kapja el, ezzel az érmet is eldobta. A végén már csak az a kérdés, hogy a másik Averina iker, Arina meg tudja-e előzni testvérét, de ehhez a selejtezős pontszámához képest nagyon nagyot kellene javulnia.

Nem tudja. Dina Averina megszerzi élete első világbajnoki címét. A második egy pici tizeddel lemaradva Arina Averina, a harmadik pedig – óriási meglepetésre – a döntőt elsőként elkezdő japán Minagava Kaho, aki maga is egy kicsit megdöbbentnek tűnik, amikor rájön, hogy dobogós. 1975 óta az első japán érmes egyéni szerenkénti döntőben.

Lapozunk.

Labdadöntő, olasszal, ilyen legutóbb 14 éve, Budapesten volt. Az olasz rg-szurkoló eleve nem egy visszafogott fajta, a finalista Alexandra Agiurgiuculesét olyan ordítás fogadja, hogy majdnem kibomlik tőle a kontya. Gázdudák, zászlóerdő, drapik, pirotechnika még nincs, de csak idő kérdése, hogy az rg-ultrák is eljussanak idáig. Agiurgiuculese azért nem nyer érmet, ám ettől még látszik rajta, hogy elég megrendítő élmény lehetett a lelátói tombolás.

Tovább.

A bolgár Neviana Vladinova lemaradt karikával az éremről, pedig csapata még óvott is, hiába. Most nagyon eltökélt és az élre áll, „apró” probléma, hogy a két Averina iker még hátravan, az meg neki semmi jót nem jelent. Arina le is löki az első helyről. Aztán jön Dina, a mosolygósabb és jobban előadó iker. Most nem hattyú, most pillangó, az olimpiai bajnok Margarita Mamun régi dresszében. A közönség énekli a zenéjét, ezért érdemes olasz gyakorlatzenét választani. Óriási tombolás. Ez most „csak” ezüst, Arina a győztes, Dina a második. Vladinova a harmadik. A miniruhás bolgár tudósító a tetszésnyilvánítást megtiltó médiaszabályzatot súlyosan megszegve előbb a kerítésen ugrál, aztán fut egyet a zászlóval.

Az aranyérmek meg az Averina családban maradnak. Egy ide, egy oda. Lesz még néhány ilyen az Averina ikrek között. Előbb itt, Pesaróban, aztán a tokiói olimpiáig vezető úton.

RITMIKUSGIMNASZTIKA-VILÁGBAJNOKSÁG, PESARO
Szerenkénti döntők. Karika. Világbajnok: Dina Averina
(Oroszország) 19.100, 2. Arina Averina (Oroszország) 19.000, 3. Minagava Kaho (Japán) 17.700, 4. Kacjarina Halkina (Fehéroroszország) 17.600, 5. Neviana Vladinova (Bulgária) 17.550, 6. Linoj Asram (Izrael) 16.900.
Labda. Világbajnok: Arina Averina (Oroszország) 18.950, 2. Dina Averina (Oroszország) 18.700, 3. Neviana Vladinova (Bulgária) 17.950, 4. Linoj Asram (Izrael) 17.925, 5. Kacjarina Halkina (Fehéroroszország) 17.800, 6. Laura Zeng (Egyesült Államok) 17.050.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik