Rg-vb: a végén azúrkékbe borult minden, olasz és orosz arany

Vágólapra másolva!
2017.09.03. 16:38
null
Olaszország törte meg az oroszok egyeduralmát a pesarói vb-n (Fotó: AFP)
Öt karikával a házigazda Olaszország, három labdával és két kötéllel Oroszország nyerte meg a szerenkénti döntőt a pesarói ritmikusgimnasztika-világbajnokság utolsó napján. Az egész vb-n szenzációsan szereplő Japán két éremmel zárt vasárnap, Bulgária eggyel.

Szokás szerint az egyetlen kérdés az maradt, hogy az oroszok nyakába kerül-e az összes aranyérem. A szokásos válasz általában az, hogy nem. Tarolni igencsak nehéz ritmikus gimnasztikában, ha együtt rendezik meg az egyéni és a kéziszercsapat-versenyeket – legutóbb 1977-ben sikerült, a Szovjetuniónak. 1992-ben Oroszország minden számban aranyérmet szerzett, ám kétszer holtversenyben más ország tornászával.

Vasárnap 25 perc alatt eldől, ezúttal sincs tarolás. Az oroszok hibáznak egy picit a karikadöntőben, a házigazda olaszok jobban dolgoznak és erősebb pontot is kapnak, mint szombaton, a japánok „üzembiztosan” hozzák a bronzérmes gyakorlatot. A végén a bolgárok még elronthatnák a népünnepélyt, de ők is rontanak egy kicsit.

Mivel a kéziszercsapatoknál a legjobbak rendre maximális, tízpontos nehézségű gyakorlatokat hoznak, minden hiba végzetes lehet – Bulgária a talán legszebben összerakott, közönségkedvenc gyakorlattal még a dobogóra sem tud felállni. Olaszországnak nagy csalódás volt, hogy az „azúrkék pillangók” nem állhattak dobogóra összetettben, most viszont az aranyig repültek.

A vb legeredményesebb csapata, Oroszország két „betolakodóval” – középen fehérben a 2004-es olimpiai bajnok Alina Kabajeva, jobbra, arany ruhában a riói olimpiai bajnok Margarita Mamun (Fotó: AFP)
A vb legeredményesebb csapata, Oroszország két „betolakodóval” – középen fehérben a 2004-es olimpiai bajnok Alina Kabajeva, jobbra, arany ruhában a riói olimpiai bajnok Margarita Mamun (Fotó: AFP)

Második, egyben utolsó döntő. Az olaszoknak ez a gyakorlata nem annyira erős. Be is jönnek eléjük a japánok, a közönség tüntet egyet. A bolgárok is bejönnek, de a japánok mögött maradnak, és a vb utolsó gyakorlatának az a tétje, hogy meglesz-e 1975 óta az első japán arany. Oroszország nem szereti a meseszerű befejezéseket, egy 18.900-as gyakorlattal lezárja a kérdést, és hét aranyéremmel zárja a világbajnokságot.

Az olaszok meg leírhatatlan tombolással, amikor Anna Basta, Martina Centofanti, Agnese Duranti, Alessia Maurelli, Marina Santandrea és Beatrice Tornatore feláll a dobogó tetejére. A ceremónia után kiállnak a dobogó szélére, mindenki pillangót imitál a kezével, úgy integet ki a nézőknek.

Aligha fogják elfelejteni ezt a jelenetet.

RITMIKUSGIMNASZTIKA-VILÁGBAJNOKSÁG, PESARO
Együttes kéziszercsapat. Szerenkénti döntők.
5 karika. 1. Olaszország (Anna Basta, Martina Centofanti, Agnese Duranti, Alessia Maurelli, Marina Santandrea, Beatrice Tornatore) 18.900, 2. Oroszország 18.700, 3. Japán 18.600, 4. Bulgária 18.250, 5. Fehéroroszország 18.025, 6. Azerbajdzsán 17.850
3 labda + 2 kötél. 1. Oroszország (Anasztaszija Bliznjuk, Marija Kravcova, Jevgenyija Levanova, Kszenija Poljakova, Anasztaszija Tatareva, Marija Tolkacseva)
18.900, 2. Japán 18.650, 3. Bulgária 18.600, 4. Olaszország 18.550, 5. Fehéroroszország 18.000, 6. Ukrajna 17.500

AZ ÉREMTÁBLÁZAT


Arany Ezüst Bronz Összes
1. Oroszország 7 5 1 13
2. Olaszország 1 1
3. Japán 1 3 4
4. Bulgária 1 2 3
5. Fehéroroszország 1 1
6. Izrael 2 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik