Prima Primissima: sport kategóriában Hegedüs Csaba a díjazott

Vágólapra másolva!
2022.12.02. 22:35
null
Hegedüs Csaba az idei díjazott (Fotó: Róth Tamás)
A magyar sport kategóriában idén Hegedüs Csaba olimpiai bajnok birkózó, mesteredző és sportvezető kapta a rangos Prima Primissima-díjat, a Prima-díjasok Pézsa Tibor és Vörös Zsuzsanna lettek.

Minden korábbinál szélesebb körből kerültek ki az idei év Prima Primissima-díj jelöltjei – akik évről évre a magyar tudomány, művészet, kultúra és sport példaértékű képviselői –, aminek oka az volt, hogy 2022-ben több kategóriát is kibővítettek. A díjakat tíz kategóriában hirdették ki, az anyagi elismerések összértéke pedig elérte a 265 millió forintot.

A magyar sport kategória jelöltjei Hegedüs Csaba, olimpiai bajnok birkózó, mesteredző, Pézsa Tibor, olimpiai és világbajnok kardvívó és Vörös Zsuzsanna, olimpiai bajnok öttusázó voltak, a 15 millió forintos elismeréssel járó idei Prima Primissima-díjat pedig végül Hegedüs Csabának ítélték, a Príma-díjakat a másik két jelölt vehette át.

Hegedüs 1971-ben Szófiában kétvállas győzelmekkel lett világbajnok, ott kapta a Mr. Tus becenevet, a világ legjobb birkózójának, itthon pedig az Év sportolójának választották. 1972-ben Münchenben megnyerte a magyar sport 100. olimpiai aranyérmét, kétszeres Európa-bajnok. 1979-ben szövetségi kapitány lett, a világ legjobb edzőjének választották. 1992-től 23 évig volt a hazai szövetség elnöke, ma tiszteletbeli elnöke. 2001-ben megalapította a Mr. Tus-sportiskolát, ma a Kozma-akadémia szakmai irányítója. Tagja volt a nemzetközi szövetség elnökségének, legendaként választották a Hírességek Csarnokába.

„Mindig büszkén hirdettem, hogy a magyar ember a legtehetségesebb. A családom nevében köszönöm, hogy ezt a napot megélhettem” – mondta többek között a díjazott, aki a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnökétől, Csányi Sándortól és a kategória győztesét bejelentő Kozma Imre atyától, a kuratóriumi tagjától vette át a díjat a Művészetek Palotájában rendezett díjátadón.

Hegedüs Csaba átveszi a díjat (Fotó: MTI)
Hegedüs Csaba átveszi a díjat (Fotó: MTI)

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében felidézte, hogy utoljára 2019-ben rendezhették meg a gálát nagyközönség előtt. Az azóta eltelt időszakban az alapítvány ugyan működött, de 2020-ban a világjárvány miatt úgy gondolták, hogy a hagyományos díjak helyett inkább az egészségügy területén működő, nehéz helyzetbe került civil szervezeteken segítenek. 2021-ben pedig a járvány miatt csak szűk körben tarották meg az eseményt.

„Nemcsak a díjazottakat ünnepeljük idén, hanem a húszéves Prima Primissima Díjat is, amely Demján Sándor kezdeményezésére jött létre és széleskörű társadalmi összefogásra talált” – hangsúlyozta Csányi Sándor, hozzátéve, hogy bár a járvány kevésbé fenyeget, nem lehet felhőtlenül ünnepelni. A szomszédban háború van, és sokan egzisztenciálisan nehéz helyzetbe kerülnek az ország gazdasági helyzete, az energiaválság, az ellátási bizonytalanság és a magas infláció miatt.

„Ebben a helyzetben nagy a felelősségünk abban, hogy támogassuk a tudósokat, művészeket, sportolókat, hogy a nehézségek miatt ne kelljen a tevékenységüket abbahagyni” – tette hozzá.

Kitért arra, hogy idén összesen 652 érvényes jelölés érkezett a korábbi díjazottak és a szakmai szervezetek részéről.

Kiemelte: az elmúlt években bebizonyosodott, hogy nemcsak a Prima Primissima, hanem a Prima díj is jelentős elismerés, hiszen bármely területen az első háromba kerülni rendkívül nagy tehetséget, odaadást, elkötelezettséget és erőfeszítést igényel.

„Ami az egyes kategóriákat összeköti, az a verseny, ez szüli azokat a teljesítményeket, életutakat, amelyek a legjobbakat megkülönböztetik a többiektől” – hangsúlyozta Csányi Sándor, hozzátéve, hogy ezeknek a teljesítményeknek az elismerése és bemutatása „megerősíti a nemzeti önbecsülésünket, a tenni akarásunkat és ösztönzést ad a jelennek és a következő nemzedékeknek is. Táplálja azt a reményt, hogy tisztességes versenyben kemény munkával és kitartással minden elérhető.”

A kiemelkedő társadalmi elfogadottságú elismerést Demján Sándor üzletember alapította húsz évvel ezelőtt, az OTP Bank pedig 2013 óta gondozza és finanszírozza. Az idei díjazottakkal összesen 580-ra nőtt az elismert kiválóságok száma, akik tevékenységét több mint ötmilliárd forinttal támogatta az alapítvány. A díjat annak 2006-os alapítása óta egyedül 2020-ban nem ítélték oda senkinek a koronavírus-járvány miatt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik