Phil Taylor megakadályozta a holland házidöntőt

Vágólapra másolva!
2012.12.31. 00:53
null
Phil Taylor (balra) szívéről a végén nagy sziklák gördülhettek le (Fotók: Action Images)
Az angol Phil Taylor 6:4-re nyert Raymond van Barneveld ellen a Londonban zajló PDC darts-világbajnokság elődöntőjében. Taylor ellenfele a keddi döntőben egy másik holland játékos, Michael van Gerwen lesz, aki szintén 6:4-re nyert a legjobb négy között James Wade ellen.

TAYLOR–VAN BARNEVELD

Korunk két legjobb dartsosának tartott játékos csapott össze Phil Taylor és Raymond van Barneveld személyében, nem véletlen, hogy a mérkőzést a sportág el Clásicójaként harangozták be.

Sokáig úgy tűnt, hogy a nagy csatát remélőknek csalódniuk kell, Taylor egyértelműen ellenfele fölé nőtt, de aztán kiderült, hogy ő is csak ember, így azért maradt izgalom a végére. A 13-szoros világbajnok angol 3:0-ra nyerte meg az első szettet, majd a második is az övé lett, bár a nullázást ekkor már elkerülte Van Barneveld. A holland ezt követően szépíteni tudott, de a következő három szettet megint csak Taylor nyerte meg, egy lépésre került tehát a finálétól.

A hetedik szettben Taylornak két nyila volt a meccs lezárásához, ám hibázott, Van Barneveld pedig élt a lehetőséggel, és 5:2-re szépített.

A Barney becenévvel illetett 45 éves németalföldinek ez akkora lökést adott, hogy egy 3:0-s szettel még tovább csökkentette hátrányát (5:3).

Taylor összeszedte magát, brékkel nyitott, de aztán Van Barneveld egy fantasztikus kiszállással (kétszer a piros bullba talált) megnyerte a kilencedik szett második legjét. Ezután 2:1-re fordított, majd Taylor egalizált (2:2), de végül a holland örülhetett, így 5:4-re csökkent az angol előnye.

A feltámadás azonban elmaradt, Taylor egy dupla 16-ossal 3:1-re megnyerte a 10. szettet, így 6:4-es győzelmének köszönhetően 2010 után újra döntőt játszhat a PDC darts-vb-n.

A Taylor–Barneveld affér a meccs végén – feszültség a köbön

VAN GERWEN–WADE

Az elődöntő első mérkőzésén Michael van Gerwen 6:4-re nyert James Wade ellen. Mindkét játékos vezetett a találkozón, a holland Van Gerwen azonban magabiztosabban dobott, a sokat rontó Wade így nem tudott fölé kerekedni.

Az első szettben 2–2 volt az állás négy játék után, majd egy 105-ös kiszállóval Wade nyerte a játszmát. Ezután jött a holland henger: Van Gerwen úgy nyerte meg a következő három szettet, hogy játékot sem veszített (3–0), átlagban pedig 100 fölött voltak dobássorozatai. A 23 éves holland ráérzett azokra a duplákra, amelyek az első szettben nem mentek neki, Wade pedig egyre többet hibázott.

Michael van Gerwen (balra) menetelését James Wade sem tudta megállítani
Michael van Gerwen (balra) menetelését James Wade sem tudta megállítani

A brit versenyző az ötödik szettre összeszedte magát, és az első két játékot remek kiszállókkal behúzta, majd Van Gerwen – akinek a torna legtöbb 180-ja volt a meccs előtt (34) – ismét zseniális produkciót húzott elő a cilinderből: a vb-n másodikként kilenc nyílból nyert játékot. Az ötödik játszma negyedik játékát is ugyanígy megnyerhette volna, ám utolsó dobását elrontotta, ennek ellenére egyenlíteni tudott. Az ötödik játékot Wade nyerte, így a szettek arányát tekintve felkapaszkodott 3–2-re.

Van Gerwen folytatta magabiztos játékát, 5–3-nál befejezhette volna a találkozót, ám ekkor még szépíteni tudott Wade, 5–4-nél már nem volt menekvés, a holland játékos behúzta a 10. szettet, ezzel döntőbe jutott.

Van Gerwen kilencnyilas kiszállója

PDC DARTS-VB, LONDON
ELŐDÖNTŐ
Phil Taylor (angol)–Raymond van Barneveld (holland)
6:4
Michael van Gerwen (holland)–James Wade (angol)6:4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik