Sztanyiszlav Pozdnyakov, az orosz ötkarikás testület elnöke emlékeztetett rá, hogy Oroszországban a kiskorúak beoltása egyelőre nem engedélyezett (Fotó: AFP)
Sztanyiszlav Pozdnyakov emlékeztetett, hogy Oroszországban a kiskorúak beoltása egyelőre nem engedélyezett (Fotó: AFP)

 

A játékokra érkezők akkor mentesülnek a 21 napos elkülönítés alól, ha be vannak oltva.

A kardvívóként négyszeres olimpiai és tízszeres világbajnok Sztanyiszlav Pozdnyakov, az orosz ötkarikás testület elnöke emlékeztetett rá, hogy Oroszországban a kiskorúak beoltása egyelőre nem engedélyezett, de a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva jelezte, a NOB megerősítette, hogy ennek ellenére nem kerülnek majd karanténba a fiatalok. Hozzátette: jelenleg hét ilyen sportolójukra – három műkorcsolyázóra és négy szabadstílusú sízőre – érvényes ez a kitétel.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes szerdán bejelentette, hogy az orosz egészségügyi minisztérium Szputnyik M néven bejegyezett egy vakcinát, amelyet 12-17 év közötti fiataloknak fognak beadni legalább az egyik szülő, 15 éves kor felett pedig az érintett beleegyezésével. Az oltóanyag koncentrációja egy adagban egyötöde a Szputnyik V-jének, és decemberben kerül polgári forgalomba.

Az orosz sportolók a korábban feltárt állami szintű doppingolás, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt nem indulhatnak nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt, és nem játsszák el tiszteletükre a himnuszukat. Így az orosz sportolók az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) képviseletében versenyeznek Pekingben is.