Parasport: ötvenkét magyar induló a szervátültetettek és művesekezeltek Eb-jén

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2022.08.12. 16:25
null
<strong>Berente Judit,</strong> a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke (Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap, archív)
Címkék
Ünnepélyes csapatgyűlésen vett részt pénteken a szervátültetettek és művesekezeltek Európa-bajnokságára készülő magyar küldöttség.

 

A Magyar Sport Házában tartott összejövetelen Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság, valamint Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke köszöntötte a sportolókat.

Magyarországot tizenegy sportágban harmincegy vese-, kilenc máj-, öt csontvelő-, egy tüdő-, négy szívátültetett és két dializált sportoló képviseli. A teniszcsapatból néhányan megbetegedtek, így ők nem tudtak részt venni a csapatgyűlésen.

Az idei viadal azért különös jelentőségű, mert a koronavírus-világjárvány miatt 2020 márciusa óta a szervátültetettek valamennyi nemzetközi versenyét törölték, így hosszú idő után ez lesz az első megméretésük. Az elmúlt két és fél évben nem rendezték meg az Európa Játékokat, a világjátékokat és a téli világjátékokat sem.

Ezúttal 11. alkalommal kerül sor az európai szervátültetett és művesekezelt társadalom legrangosabb sporteseményére, amelynek Oxford ad otthont jövő vasárnap és augusztus 28. között.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége közleményében emlékeztetett: az első Európa-bajnokságot 2000-ben Athénban rendezték, I. Pan-European Athletic Games néven, de akkor még csupán vesebetegek mérhették össze tudásukat és teljesítményüket. Magyarországot már akkor igen erős csapat képviselte, akkor is és azóta is szinte minden alkalommal az éremtáblázaton az élcsoportban zárt, illetve a nemzetek összesített pontversenyében rendszerint a dobogósok között végzett Magyarország.

Berente Judit az MTI-nek elmondta: a magyar csapat Európa élmezőnyében van, és reméli, hogy a hosszú szünet után hasonlóan jó eredményt ér el a küldöttség, mint korábban.

A Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetsége 2001-ben alakult budapesti székhellyel. A szövetség küldetésének tűzte ki, hogy elérje: a műtéten átesett sportolók is részesei legyenek a nemzetközi versenyeknek.

Magyarországon jelenleg több mint 5200 szervátültetett él. Az ilyen beavatkozáson átesettek életében az aktív testmozgás és a sport a rehabilitációjuk elengedhetetlen része – emeli ki a közlemény, amely úgy zárul: „a Magyar Szervátültetettek Szövetségének egyik legfontosabb célja, hogy a műtéten átesettek szabadidős sporttevékenységét és versenysportját népszerűsítse, támogassa és fejlessze. Az Európa-bajnokságra utazó élsportolók a szervezethez hasonlóan képviselik a missziót, nemcsak megmutatják, hogy az egészségesekhez hasonló eredmények elérésére képesek, hanem egyben példaképei is valamennyi szervátültetettnek azt üzenve: neked is sikerülhet!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik