Öttusa-vb: Kasza Róberttel nem számol a kapitány

MTI/K. B.MTI/K. B.
Vágólapra másolva!
2021.05.24. 13:06
null
Kasza Róbert lábszársérülése miatt maradhat le a vb-ről (Fotó: Földi Imre)
Martinek János szövetségi kapitány nem tervezi szerepeltetni a lábfájdalmakkal küszködő Kasza Róbertet a június 8. és 14. között esedékes kairói olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon – írja a Magyar Távirati Iroda.

 

„Szerdán kell az elnökség elé terjesztenem a világbajnokságon induló csapatot, amelyben az előzetes tervektől eltérően Kasza Róbert lábszársérülés miatt nem kap helyet” – tájékoztatta az MTI-t Martinek János.

Emlékeztetett rá: Kasza másfél hete, a székesfehérvári világkupadöntőben már nem tudott úgy szerepelni, mint előtte, a két szófiai világkupán.

„Róbert mozgásán látszott, hogy nem az igazi, de indulni akart, mivel a verseny másfélszeres szorzóval számított bele az olimpiai pontversenybe. Talán ki kellett volna hagynia a világkupadöntőt, nem kellett volna kockáztatnia, hiszen nem fiatal, 35 éves, és valószínűleg a sorozatterhelést nem bírta a lába” – mondta a kapitány.

A KSI öttusázója az áprilisi két szófiai világkupán remekelt, ezüst-, illetve bronzérmet szerzett.

A kairói világbajnokság hagyományos versenyében Demeter Bence, Marosi Ádám, Kardos Bence és – Kasza helyén – Bereczki Richárd szerepeltetését tervezi a szakvezető. A férfiváltóban Regős Gergely és Szép Balázs, míg a vegyes váltóban Regős indulhat.

Kaszával kapcsolatban Martinek János hozzáfűzte, hogy ha eddigi pontszámaival is olimpiai kvótát tud szerezni, a hazai válogatási elvek alapján jó helyzetben van. Ám kérdéses, hogy a hátralévő rövid idő alatt rendbe jön-e a lába – erről orvosi szakvélemény szükséges –, illetve fel tud-e készülni Tokióra.

Az ötkarikás játékokon indulókról július elején kell dönteni.

A magyarok közül egyelőre Demeter Bence és Kovács Sarolta rendelkezik kvótával. Öttusában kijelölt versenyeken lehetett, illetve lehet közvetlenül tokiói részvételi jogot szerezni, a 36-36 fős férfi és női ötkarikás mezőny pedig az olimpiai kvalifikációs ranglistáról válik majd teljessé. Ezen jelenleg Gulyás Michelle és Marosi Ádám áll az élcsoportban a magyar öttusázók közül.

A tokiói játékokon egy országból nemenként két versenyző indítható, így ha többnek lesz jogosultsága, az adott nemzeti szövetség határoz.

A világbajnokságon a férfi és a női mezőny első három helyezettje közvetlen kvótát kap, ha korábban még nem szerzett. Ha viszont igen, a fel nem használt helyeket az olimpiai ranglistáról töltik fel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik