Öttusa-vb: csak felvillanásokra futotta vegyes váltóinktól

LIPICZKY ÁGNES, PIRCS ANIKÓLIPICZKY ÁGNES, PIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2019.09.08. 20:13
Tapasztalatszerzés gyanánt rajtolhatott a fiatal Gulyás Michelle, Kardos Bence páros a záró napi vegyes váltóban a budapesti öttusa-világbajnokságon, és Kovács Saroltáékat is megelőzve a 12. helyen végzett.
Kardos Bence és Gulyás Michelle a 12., Kovács Sarolta és Regős Gergely a 15. helyen zárta a vb-t (Fotó: Tumbász Hédi)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE
Kardos Bence és Gulyás Michelle a 12., Kovács Sarolta és Regős Gergely a 15. helyen zárta a vb-t (Fotó: Tumbász Hédi) A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE

Bár az elmúlt két nap során a világbajnoki érmek mellett gazdára találtak olimpiai kvóták is (a férfiaknál a francia Valentin Beloud és a dél-koreai Vung Te Dzsun, a nőknél a fehérorosz Volha Szilkina és az olasz Elena Micheli szerzett tokiói indulói helyet), a vasárnapi vegyes váltó átvitt értelemben szintén az ötkarikás játékokról szólt.

Mert bizony a Nemzetközi Öttusaszövetség törekvései között szerepel, hogy a két egyéni szám mellé visszacsempésszék valahogy a csapatversenyt is az ötkarikás játékok programjára. A legnagyobb eséllyel erre a mix váltó pályázhat, hiszen ennek a számnak a megrendezése nem jár többlet létszámmal, és ugyanolyan arányban vehetnek rajta részt a férfiak és a nők is.

Vannak nemzetek, amelyek ennek a törekvésnek „megágyazva” a legjobbjaikat állították csatasorba, akadtak azonban olyanok is, amelyek pihentették ászaikat, s a fiatalokat küldték csatasorba. Mivel a magyarok két csapattal indulhattak, így Kovács Sarolta és Regős Gergely révén egy rutinosabb, Gulyás Michelle-nek és Kardos Bencének köszönhetően egy feltörekvő vegyes váltónk lépett színre – és aratott részsikereket a Kincsem Parkban.

Mert bizony már a nyitó körvívás során eldőlt, hogy a mieink ezúttal nem lesznek részesei az éremcsatának, így csak felvillanásai lesznek, lehetnek a nap során. Kovács Sarolta és Regős Gergely összesen 20 győzelemmel a 11. helyen nyitotta a napot a Ludovika Arénában, Gulyás Michelle és Kardos Bence 13 találattal a 17. pozícióban zárt.

A fiatalok ezt követően nagyot mentek úszásban, hiszen mosolygósan és ami ennél fontosabb, a mezőny legjobb idejével jöttek ki a medencéből. Kovács Saroltáéknak pedig a bónuszvívás során akadt jó pillanatuk: a hazai közönség buzdítása mellett sorozatban öt győzelmet arattak, csak a dél-koreaiak váltója tudta megállítani őket.

A lovaglásban Gulyás és Kardos egy verőhibával és némi időtúllépéssel, 284 ponttal zárta a versenyt, Kovácsék azonban itt sem tudtak parádézni – igaz, Regős Gergely felkészülését megzavarta és feldúlta egy lovasbaleset, amelyet a szemközt lévő galopp-pályán látott miközben társával kilovagolt az öttusa arénába. Így jelentős 42 pontot veszített ez a váltó, amely a záró számban, vagyis a laser runban az élen lévő egyiptomi csapathoz képest több mint másfél perces hátrányban rajtolt, és míg ők a mezőny 15. idejét kombizták, fiataljaink a negyedik legjobb időt elérve három helyet előreléptek ebben a számban. Vagyis megmutatták, ha vívásban sikerül beleerősödniük a felnőtt mezőnybe, a fizikai számokban megvillantott kvalitásaikkal a jövő nagy reménységei lehetnek ebben a sportágban.

NAGYON MEGVISELTE A GALOPPON TÖRTÉNT BALESET KOVÁCS SAROLTÁT ÉS REGŐS GERGELYT


„A férfiválogatott kapitányával, Martinek Jánossal vegyes érzésekkel néztük a vegyes váltók versenyét, amelyben nagyon erős mezőny jött össze, s amelyben mi egy felnőtt- és egy juniorkettőssel, mondhatni, B-csapattal indultunk – értékelt Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya. – A fiatalabb páros nagyon jól küzdött, meg is előzte a rutinosabb versenyzővel rajtoló duót, de az eredményt alapjában határozta meg, hogy a vívás egyiküknek sem sikerült jól. Kovács Sarolta ezt az egyéni versenyből hozta magával, és későn tudott újítani, míg Regős Gergely nagyon jól kezdett, de utána elfáradt a küzdelemben. A mieink nem tudtak olyan pluszerőket mozgósítani, mint például az ezüstérmes franciák, akik egyéni éremmel tértek szombat este nyugovóra, és ez hajtotta őket a vegyes váltóban is. A versenyzőink többségének nagyon sok tapasztalatot kell még gyűjtenie ahhoz, hogy előreléphessünk.”

A FERRARIS SAPKA IS SEGÍTETTE GULYÁS MICHELLE-T ÉS KARDOS BENCÉT A FUTÁSBAN

ÖTTUSA-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
VEGYES VÁLTÓ

Világbajnok: Egyiptom (Szalma Abdelmakszud, Eszlam Hamad) 1463 pont,
2. Franciaország (Elodie Clouvel, Valentin Belaud) 1454, 3. Fehéroroszország (Anasztaszija Prokopenko, Ilja Palazkov) 1448, ...12. Magyarország 2. csapata (Gulyás Michelle, Kardos Bence) 1399 (vívás: 13 győzelem/27 vereség/0 bónuszpont/175 pont, úszás: 1:54.98 perc/321 pont, lovaglás: 284 pont, lövészet-futás: 11:21.93 perc/619 pont), ...15. Magyarország 1. (Kovács Sarolta, Regős Gergely) 1371 (20/20/5/215, 1:58.64/313, 258, 11:55.65/585)

ÉREMTÁBLÁZAT
Fehéroroszország 2 1
Dél-Korea 1 1 2
Németország 1 1
Franciaország 1 1
Egyiptom 1
Mexikó 1
Nagy-Britannia 2 2
MAGYARORSZÁG 2
Olaszország 1
Oroszország
1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik