Öttusa-vb: Alekszejev Tamara sérülten is elindulna

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.08.27. 14:26
Alekszejev Tamara szeretne indulni a jövő heti, budapesti öttusa-világbajnokságon, a szövetségi kapitány pedig bízik abban, hogy ez lehetséges lesz.

Alekszejev, aki a magyar csapattal sorozatban háromszor lett világbajnok az elmúlt években és az idén megnyerte a székesfehérvári világkupát, július végén kézközépcsonttörést szenvedett a bal kezén, amellyel vív és lő, emiatt ki kellett hagynia az angliai Európa-bajnokságot.

„Először hatalmas fájdalmaim voltak, amikor szerdán levették a gipszet, de ezek minden edzésen egy kicsit csökkennek, úgyhogy nagyon bizakodó vagyok a vb-vel kapcsolatban” – nyilatkozta az M4 Sportnak. Nem aggódik, mert – mint megjegyezte – a technikai számokban mentálisan kell topon lenni, és reméli, hogy pár hét alatt nem felejtett el vívni és lőni.

Az esélyeit illetően ugyanakkor úgy fogalmazott, egyáltalán nem tudja, milyen állapotban van.

„Még van tíz napom, ha a fájdalmak elmúlnak, vagy ha nem fog annyira fájni a kezem, akkor úgy vagyok vele, hogy ezt kibírom. Jó lenne kvótát szerezni, az Európa-bajnokságon nem tudtam indulni, megpróbálom most a vb-n” – utalt arra, hogy a világbajnokságon három kvalifikációs hely találhat nemenként gazdára.

Hozzátette, normális esetben az orvosa nem javasolta volna, hogy ilyen korán levegyék a gipszet, de van egy rögzítő drót, így a csont nem mozdulhat el, legfeljebb fájhat.

„Ezt pedig bevállalom, hogy fájdalommal végigcsinálom az egészet” – mondta.

A szakvezető Kállai Ákos úgy vélekedett, hogy ha csütörtök magasságában teljes értékű vívómunkát tud végezni Alekszejev, akkor tud rá számítani. Ha viszont még akkor is kérdéses ez, akkor „egyeztet vele, hogy mi az a pont, amit be lehet vállalni”.

„Tegnap volt egy vívóedzés, amelyen meglepően jól iskolázott, de az nem ugyanaz, mint az »élő« vívás. Ugyanakkor ha valaki látja, arról nem mondja meg, hogy el volt törve a keze. Nem érzett igazán fájdalmat. Abban bízunk, hogy amikor majd be fog kötni (a víváshoz), ugyanezt az érzést fogja megélni” – mesélte a kapitány.

Emlékeztetett rá, hogy Alekszejev „elképesztően nagy akarnok”, és legyőzi a fájdalmat, de vélhetően így is fájdalomcsillapítóval tud majd csak versenyezni.

„Szerintem ha nekiáll, nem lesz probléma, nem a fájdalom fogja akadályozni a sikeres szereplését. Úgy érzem, hogy fog indulni, de csak úgy érzem” – utalt arra, hogy még bizonytalan a szereplése.

Beszélt a hétfőn bokatörést szenvedő Földházi Zsófiáról is, jelezte, hogy a sportágban benne vannak a lovasbalesetek: „szokták mondani, hogy az utolsó lovas edzés az utolsó válogató is egyben”.

Elmondta, hogy a versenyzőt megoperálták, jól van, szerdán haza is engedik.

„Bízom benne, hogy hat hét múlva lábra tud állni, el tudja kezdeni a felkészülést, és a jövő évi olimpiai kvalifikációs versenyeken már százszázalékos erőbedobással tud rajthoz állni” – tette hozzá.

Kovács Sarolta, a női válogatott egészséges alapembere az M4Sporton felidézte, hogy egymás után háromszor nyertek együtt világbajnokságot, ezt a sorozatot most nem tudják folytatni, legalábbis a korábbival megegyező összeállításban biztosan nem.

A 2016-os év egyéni világbajnoka, aki az angliai Eb-n olimpiai kvótát szerzett, úgy fogalmazott: reméli, hogy hazai közönség előtt meg tudja mutatni, mire képes.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik