Öttusa: „Hiszem, hogy a szövetségnek szüksége van rám”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.15. 16:36
null
Kasza Róbert remek versenyzésel ért fel a dobogóra Dohában (Fotó: NS-archív)
Kasza Róbert értékes harmadik helyezést ért el Dohában a Bajnokok bajnoka elnevezésű öttusaversenyen. A kiváló magyar sportoló az NSO-nak beszélt élményeiről, és értékelte az eseménydús évet.

Kasza Róbert nem áll meg. A háromszoros világbajnok, négyszeres Európa-bajnok öttusázó nemrég tért haza a dohai viadalról, amelyen harmadik lett Patrick Dogue és a francia Valentin Belaud mögött, de gyakorlatilag nem pihen, ezt bizonyítja, hogy kedden is futóedzést tartott.

„Nem a dohai volt életem fő versenye, de elégedett vagyok az elért harmadik hellyel. – árulta el Kasza. – Nívós mezőny gyűlt össze, tele világklasszissal, ugyanakkor az olimpia után már senki sem volt annyira éles. Örülök az eredménynek még úgy is, hogy sok hibát követtem el. Úszásban egy-két másodperccel elmaradtam a várttól, és vívásban szintén akadtak technikai problémáim. Már plusz három-négy tus is jelentős különbséget eredményezett volna, hiszen azt a hat másodpercet, amelyet megszerzek, azt elveszem másoktól. Lovaglásban meg az egyik összetett akadály előtt megállt a lovam.”

Nehézségek ide, hibák oda, Kasza nagyszerűen helytállt. A hajrá izgalmasan alakult, és az utolsó, kombinált számban már csak az érem színe volt a kérdés.

„Az ezüstérmes francia Belaud-tól csak néhány másodperccel maradtam el, de a győztes német Dogue is csak kevéssel ért be hamarabb előttem. Nagy neveket előztem meg, mint például az idei kecskeméti világkupa győztesét, a brit James Cooke-ot. A hajrában hárman döntöttük el az érmek sorsát. Belaud jobban vette az utolsó kanyart. Világszínvonalú létesítményekben versenyezhettünk. Feszített víztükrű medence, árnyékolt lovarda. Bár napközben harminc fok fölött volt a hőmérséklet, a nap végére lement huszonhét-huszonnyolc fokig, úgyhogy nem volt ipari meleg. Sok élményben lehetett részünk. Találkoztunk magyarokkal, akik megmutatták a helyi nevezetességeket, és megkóstolhattuk a helyi ételeket is.”

Tavaly Kasza Róbert elsőként szerzett olimpiai kvótát a magyar öttusázók közül, ám később Marosi Ádám és Demeter Bence is megtette ezt. Mivel csak ketten vehettek részt a versenyen Rióban, a szövetségnek döntenie kellett: Marosi és Demeter indulhatott.

„Nem volt könnyű feldolgozni ezt, hiszen az olimpiára helyeztem volna a fő hangsúlyt. A többiek tavaszra jobb formába kerültek. Sajnos nem adtak lehetőséget az olimpiára, így a legnagyobb sikerem a szófiai Eb-ezüst egyéniben és a magyar bajnoki címem egyéniben és csapatban.”

Nem lehetett könnyű év, de szóba sem kerülhet, hogy Kasza Róbert abbahagyja az öttusát: „Annak ellenére, hogy harmincéves vagyok, erőm teljében érzem magam. Hiszem, hogy a Magyar Öttusaszövetségnek szüksége van rám.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik