Öttusa: egy év kihagyás után újra olimpiai pontokért

Vágólapra másolva!
2021.03.24. 08:38
null
Kasza Róbert mentálisan is frissnek, kipihentnek és erősnek érzi magát (Fotó: Nemzeti Sport)
Szerdán a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen elkezdődik az olimpiai kvalifikációs viadal, amelyen egy év kihagyás után ismét az ötkarikás rangsorba gyűjthetnek pontokat a világ legjobb öttusázói.

 

Egy év. Pontosan ennyi idő telt el azóta, hogy a nemzetközi öttusaelit világkupán rajtolt. Akkor, 2020 februárjában Kairóban Marosi Ádám szerzett nagy meglepetést azzal, hogy 36 évesen megnyerte a férfiversenyt, azóta viszont lezárásokkal, a jobb periódusokban edzőtáborokkal telt az öttusázók ideje, s ki-ki a maga módján használta fel ezt a 12 hónapot.

„Úgy érzem, az elmúlt egy évben azt a fizikai munkát elvégeztem, ami szükséges hozzá, hogy bátran, magabiztosan álljak a pástra és a startvonalhoz, mentálisan pedig frissnek, kipihentnek és erősnek érzem magam. A 2019-es budapesti világbajnokság óta elég idő telt el, hogy újra sikeréhesen tudjak versenyezni”  – vélekedett a mögöttünk hagyott egyévnyi kényszerpihenőről és a budapesti világkupa jelentette lehetőségről Kasza Róbert, aki néhány héttel ezelőtt a világkupa főpróbájának is számító Peridot magyar nyílt fedett pályás versenyen ezüstérmet szerzett.

Nemcsak a helyezése, hanem a viadalon nyújtott teljesítménye, összeszedettsége is reményt keltő volt a KSI rutinos öttusázójának, aki azonban kis túlzással a nulláról fut neki az olimpiai kvalifikációnak. Ugyan ötödik helyezettként a legjobb magyar szereplője volt a 2019-es budapesti világbajnokságnak, s most a februári Peridot-versenynek is, olimpiai pontokban ez semmit sem hozott neki, hiszen a vb-n a legjobb három kapott direkt kvótát, az idei Peridot-viadal pedig (a tavalyival ellentétben) nem volt része a nemzetközi kvalifikációs sorozatnak.

A férfiaknál Demeter Bence és Marosi Ádám áll jó helyen az olimpiai rangsorban: előbbi a 2019-es bathi Európa-bajnokságon elért nyolcadik helyével már megszerezte a kvótát, Marosinak meg a kairói verseny adhat okot a reménykedésre. De ahogy Martinek János szövetségi kapitány fogalmaz: senki sem érezheti magát biztonságban.

A nőknél Kovács Saroltának van már olimpiai kvótája, Demeter Bencéhez hasonlóan ő is a 2019-es bathi Európa-bajnokságon gyűjtötte be. Az olimpia halasztása és az egy év szünet a fizikai felkészültség terén jót tett a székesfehérváriak világbajnokának, s jót tett a fiatal versenyzőknek is, akik különösen a laser runban erősödtek bele a nemzetközi élmezőnybe. Jó példa erre Gulyás Michelle menetelése a fedett pályás versenyen, az UTE juniorkorú öttusázója fantasztikus szerepléssel csente el az aranyat az olimpiai és világbajnoki érmes versenyzők orra elől.

Gulyás Michelle (Fotó: Nemzeti Sport)
Gulyás Michelle (Fotó: Nemzeti Sport)

 

„Úgy érzem, felkészülten vágok neki a világkupa-sorozatnak. Az új, profi edzői gárdámmal sikerült jelentősen előrelépnem és közelebb kerülnöm a nemzetközi élmezőnyhöz. A futásomat erősnek érzem, hasonlóan a többi tusához, a nagy kérdés viszont továbbra is a vívásom. Abban szeretnék többet fejlődni, és ez a verseny jó lehetőség lesz annak felmérésére, hogy sikerült-e vagy még több időre van szükségem. A Peridot-verseny sikere nem csak magabiztosságot, értékes visszajelzést is adott a szakmai munkánkról és az elmúlt hónapok erőfeszítéseiről”   – mondta Gulyás Michelle, aki szerint ez csak az első állomás, vagyis nem elég egyszer kitűnni, az elkövetkező hónapokban folyamatosan jól kell szerepelni az olimpiai kvalifikációs sorozatban.

A MAGYAR CSAPAT
Férfiak:   
Bereczki Richárd, Demeter Bence, Kardos Bence, Kasza Róbert, Marosi Ádám, Regős Gergely
Nők:  Alekszejev Tamara, Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Kovács Sarolta, Réti Kamilla, Simon Sarolta

A PROGRAM
Március 24.:
  női kvalifikációs verseny
Március 25.:  férfi kvalifikációs verseny
Március 26.:   női döntő
Március 27.:  férfi döntő
Március 28.:  vegyes váltó

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik