Olimpiai Bajnokok Klubja: állnak az idős versenyzők rendelkezésére

Vágólapra másolva!
2020.03.22. 12:04
null
Keleti Ágnes egyike az idős olimpiai bajnokainknak, akikre oda kell figyelni a nehéz helyzetben (Fotó: MTI/Ilyés Tibor)
Az idősek védelme és segítése – ez az ország egyik fő feladata a koronavírus-járvány idején. Nébald Györgyöt, az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnökét arról kérdeztük, hogyan gondoskodnak az idős bajnokainkról.

 

A napokban sokan kopogtattak be idős családtagjaikhoz, barátaikhoz, szomszédaikhoz azért, hogy felajánlják segítségüket, gondoskodásukat a mindennapi teendőkhöz. Bevásárlócetlik kerülnek ki az ajtókra, teli kosarak várják az átvételt a küszöbökön, mindenki igyekszik úgymond zárt ajtók mögött tartani a vírus által legveszélyeztetettebb korosztályt, a 65 év felettieket.

A magyar olimpiai mozgalom is összetartó közösséget alkot, „békeidőben” idős bajnokaink látogatják egymást, közös programokon vesznek részt, például egy-egy olimpia jelentősebb évfordulóját úgy ünneplik meg, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság a helyszínre utaztatja a játékok magyar hőseit.
A sors különös fintora, hogy miközben jelenleg az egész világon Olaszország van a legrosszabb helyzetben a koronavírus-járvány miatt, idén éppen az 1960-os római olimpia sikereit ünnepelték volna a résztvevők, ám sok más programhoz hasonlóan ezt is elhalasztja az Olimpiai Bajnokok Klubja, amely folyamatosan tartja a kapcsolatot az idős versenyzőkkel.

„Igény még nem érkezett arra, hogy segítsünk a mindennapi teendőkben, de természetesen, ha valakinek szüksége van rá, azonnal segítünk akár a bevásárlásban, akár gyógyszerek beszerzésében, akár szállításban – mondta Nébald György, az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke. – Az élet most lelassult, sőt, mondhatni, hogy megálltunk mindannyian, de az internet, a telefon lehetőséget ad arra, hogy nyugdíjas sportolóink továbbra is kapcsolatban maradjanak egymással.”

Az olimpiák esztendejében hagyomány az is, hogy az idős bajnokok meglátogatják az edzőtáborokban az ötkarikás játékokra készülő fiatalabb versenyzőket. Egy-egy délután erejéig bepillantást kapnak az utódok munkájába, akik pedig az edzéseket követően érdeklődéssel hallgatják a régi történeteket, fogadják meg az idősek tanácsait, intelmeit az olimpiai szerepléssel kapcsolatban.

„Most ettől is el kell tekintenünk, hiszen idős sportolóink biztonsága, egészsége min­dennél fontosabb. Ráadásul az edzőtáborok is részben bezártak, a többség otthon, hazai környezetben készül, akik pedig mégis edzőtáborban dolgoznak, igazából karanténban is vannak, mert tudomásom szerint nem tehetik ki a lábukat a létesítményből – folytatta az elnök, aki bízik benne, hogy felelős magatartással és gondolkodással gyorsan sikerül „megfogni” a járványt, s ősszel minden akadály elhárul az elől, hogy megtarthassák az időseknek szánt programjaikat. – Hiszem, hogy ősszel lesz beiktató ünnepségünk is, mert ez azt jelentené, hogy Tokió meg tudta rendezni az olimpiát, s a nyári játékokon lesz magyar aranyérmes. A versenyzőkhöz hasonlóan próbálok én is hinni, bízni és optimista maradni. Remélem, hamar túljut a világ ezen a szörnyű helyzeten.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik