Tokió 2020: várost nézni tilos, edzeni talán szabad – a NOB kézikönyve

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2021.02.04. 11:34
null
Az oltást nem tette kötelezővé a NOB az olimpiára, de azt hangsúlyozza, a versenyeken mindenki saját felelősségre vesz részt (Fotó: Reuters)
Kiadta a nyári olimpiára készített kézikönyvsorozata első darabját a NOB, mely szerint várost nézni és vegyülni tilos, edzeni és versenyezni talán szabad.

 

Na, olyan nem lesz, hogy Tokióban a ráérő olimpikonjaink az utolsó versenynapon kimenjenek drukkolni, mondjuk, férfi vízilabda-válogatottunk döntőjére.

Mit, mikor, hogyan?
AZ UTAZÁS ELŐTT
•„Az utazás 14 nappal az indulás előtt startol”, ekkortól minimalizálni kell a szociális kapcsolattartás.
• Le kell tölteni és telepíteni a COCOA-okostelefon-alkalmazást, bevinni a szükséges adatokat, némelyeket (pl. testhőmérsékletet) naponta frissíteni
• Ki kell tölteni az érkezés utáni 14 napra érvényes „aktivitási tervet”, továbbá összeállítani a közeli kontaktszemélyek (pl. edzők, szobatársak) listáját.
• Legfeljebb 72 órával az indulás előtt tesztelni.

JAPÁNBA ÉRKEZÉSKOR
• Be kell mutatni a negatív koronavírusteszt dokumentumát
• Adott esetben az országba lépéskor ismét tesztelni kell

A JÁTÉKOK ALATT
• A különböző kategóriákba tartozó résztvevőket különböző időközönként újra (és újra) tesztelik.
Követni kell a 14 napos aktivitási tervben rögzítetteket.
• Minimalizálni kell a szociális kapcsolattartást, a megadott szálláshelyről csakis a saját edzés- ás versenyhelyszínre lehet menni, és csakis a hivatalos olimpiai közlekedési módokon (pl. tömegközlekedéssel nem), és tartani kell a kétméteres szociális távolságot.

• Bármelyik helyszínen ellen­őrizhetik a testhőmérsékletet, 37.5 Celsius a felső határ.
• Legyen a Japánban tartózkodás teljes idejére elegendő és a WHO előírásainak megfelelő maszk, amit a sporttevékenység, alvás és étkezés kivételével mindig viselni kell.


A JAPÁNBÓL TÁVOZÁSKOR

• Előfordulhat, hogy a haza­indulás előtt is tesztelni kell

Kiadta ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2020-ról a koronavírus-járvány miatt 2021. július 23. és augusztus 8. közé halasztott nyári játékok első, a nemzetközi szakszövetségeknek szánt kézikönyvét, amely igen szigorú, napjainkban mégis ismerős korlátozásokat listáz. A lényeg, hogy a legszükségesebbekre kell szorítkozni, ami a Japánban töltendő időre, a fővárosban és az olimpiai faluban mozgásra és létezésre, meg úgy általában mindenre értendő.

Azt például már korábban jelezte a MOB, hogy az olimpiai sportolói turizmusnak vége, azaz idén nem lesz olyan, hogy valaki az első napokban végez, aztán még két hétig az olimpia faluban vakációzik, miközben végigszurkolja a helyszíneket és végigmulatja a város klubjait… Most az is áldás lesz, ha az ember alszik vagy eszik, mert a sportoláson túl ezek a kivételes alkalmak, amikor nem kell maszkban lenni, és ha már itt tartunk, a kézikönyv egyik legtalálóbb pontja, hogy mindenkinél legyen a kinttartózkodása idejére elegendő orr- és szájfedő, a „hegesz­tőplexi” pedig nem jó.

A más sportágat űző honfitársak versenyeire sem lehet kinézni (ami a játékok romantikájához tartozik normál időkben), és a saját helyszíneken sem lehet skandálni vagy énekelni (ennyit tehát a lelkes drukkolásról és dagadó keblű Himnusz-éneklésről), továbbá ellenjavallt az ölelkezés, a pacsizás és a kézfogás is (jól jön majd a japánok szokása, a meghajló üdvözlés). Felhívják a figyelmet a gyakori kézmosásra – és könnyedén szigorodhatnak is a korlátozások, mert a következő napokban jönnek a többi résztvevőnek, például a már a sportolóknak és stábtagoknak, valamint a sajtónak írt kézikönyvek, majd áprilisban és talán júniusban az akkori állapothoz igazított javított és bővített kiadások.

Egyvalamihez ragaszkodik a NOB, a helyi szervezőbizottság és a kormány: igenis lesz idén nyáron olimpia Tokióban – aztán hogy miként és milyen áron, azon lehet vitázni…

„A NOB továbbra is erősen amellett van, hogy elsősorban a veszélyeztetett kategóriákba tartozók, illetve a frontvonalban dolgozók jussanak oltáshoz –   szögezte le a kiadvány, amely így folytatódik: – Ugyanakkor a NOB felhívja a nemzeti tagszövetségeket, hogy amikor a vakcina széles körben elérhetővé válik, oltassa be az olimpiai és paralimpiai résztvevőit, mivel a sportnak hirdetnie kell és hozzá kell járulnia az egyének és a közösségek egészségéhez, jólétéhez, továbbá így kifejezhetjük tiszteletünket a japán emberek iránt. (…) Ugyanakkor az oltás nem kötelező az olimpiai vagy paralimpiai részvételhez, a kézikönyv előírásai enélkül is érvényesek. (…) Az olimpián vagy paralimpián mindenki a saját felelősségére vehet részt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik