Brisbane rendezi a 2032-es nyári játékokat (Fotó: AFP)

 

Szerdán jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), hogy 2032-ben az olimpia 1956 és 2000 után újra Ausztráliába költözik. A döntés kissé váratlan volt, és egyben a hagyományos pályázati rendszer végét is jelenti, ugyanakkor a szervezet alaposan megfontolt mindent a bejelentés előtt.

Megkerestük a Brisbane-ben élő Ganczer Gábort, a Ferencváros és a Magyar Labdarúgó-szövetség egykori sajtófőnökét, a Nemzeti Sport volt újságíróját, aki jelenleg Queensland labdarúgó-szövetségének technikai igazgatója és UEFA pro licences edző, hogy ossza meg velünk személyes tapasztalatait és álláspontját a döntéssel és annak hátterével kapcsolatban.

„Brisbane első ízben az 1992-es olimpiára pályázott, akkor sikertelenül. A rendezés iránti vágy a 2018-as Nemzetközösségi Játékokra készülve erősödött fel újra – mondta lapunknak Ganczer Gábor. – Brisbane ma Ausztrália legdinamikusabban fejlődő világvárosa, és 2032-re készen fog állni arra, hogy túlszárnyalja Melbourne és Sydney legemlékezetesebb olimpiai sikereit. Harminckét új vagy átépített létesítmény hétszázmillió ausztrál dolláros tervezett költségvetéssel, és az ötmilliárd dolláros teljes beruházás segít majd ebben.”

Ganczer szerint a rendezés híre a futballra is nagyszerű hatással lehet, hiszen egyrészt mind a férfi, mind a női ausztrál válogatott kijutott a tokiói játékokra, másrészt hamarosan csak úgy záporoznak egymás után a hazai világesemények, amelyeknek köszönhetően jelentős infrastrukturális fejlődésre számíthat a térség. Brisbane most már nem csak a 2023-as női labdarúgó-vb egyik házigazdája, hanem immár a 2032-es olimpia városa is.

„Brisbane és Queensland Ausztrálián belül is az új ígéret földje, a kormány a koronavírust szigorú határzárral és lekövetéssel már vagy hat-nyolc hónapja szinte kapun kívülre szorította. Az összesen 1700 megbetegedés és hét halálos áldozat egy átlagos téli influenza számai alatt maradt – fogalmazott Ganczer. – A szubtrópusi klíma egész évben irigylésre méltó, a déli félteke téli hónapjaiban, a nyári olimpia idején 20–22 Celsius-fok körüli a hőmérséklet. Akik jártak Sydneyben a 2000-es játékokon, tudják, hogy Ausztrália képes óraműpontossággal szervezett, mégis emberközeli világeseményt rendezni. Első olimpiai részvételem és ausztráliai élményem egyébként éppen Sydneyhez kapcsolódik, ezért személyesen engem is felvillanyoz, hogy második, és jó tíz esztendeje első számú otthonom, Brisbane rendezheti a játékokat.”

A brisbane-i olimpiát a jelenlegi állás szerint 2032. július 23-a és augusztus 8-a között rendezik majd.

Ganczer Gábor (Fotó: Facebook)