NS-jótékonyság: vérüket adták az olimpikonok

SNEFF SZILÁRDSNEFF SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.12.02. 20:10
null
Lőrincz Tamás a váradáson (Fotó: Koncz Márton)
A Magyar Honvédség olimpikon katonasportolói közül többen is megjelentek az Országos Vérellátó Szolgálaton, hogy felhívják a figyelmet a véradás fontosságára.

Mintha katonai szemlére érkezett volna az ember a Karolina úti Országos Vérellátó Szolgálat épületébe, annyira ellepték az aulát a katonai egyenruhába bújt olimpikon katonasportolók. A bejárattól pár méterre Hosnyánszky Norbert, olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó várt arra, hogy a regisztrációs pultnál sorra kerüljön.

Az egyik sarokban felállítottak két molinót: az egyiken hat olimpikont láthattunk saját sportruhájában (Lőrincz Viktor, Lőrincz Tamás, Hosnyánszky Norbert, Siklósi Gergely, Kovács Sarolta és Karakas Hedvig), a másikon pedig ugyancsak őket, de már katonai egyenruhában – feltüntetve a nevük alatt, kinek mi a rangja. A molinók előtt mindenki megcsodálhatta a megjelent sportolók olimpiai, világ- vagy Európa-bajnoki érmét. Lőrincz Viktor és Siklósi Gergely kedélyesen beszélgetett a kihelyezett asztalok előtt, megjegyezve, kinek mennyire megviselt vagy éppen makulátlan az érme.

Igazi seregszemléje volt ez a sportolóknak, akikhez bátran odamehetett bárki, és akár közös fényképet – vagy újságíróként interjút – készíthetett velük. Néhányukkal célszerű volt a véradás előtt, hiszen nem mindenki viselte jól a „lecsapolást” – bár miután összeszedték magukat, mosolyogva álltak a megjelent televíziós stábok kamerája elé.

Hosnyánszky Norbert jól viselte a megpróbáltatást és készségesen állt a Nemzeti Sport rendelkezésére egy perccel a véradás után.

„Jól vagyok, minden rendben – válaszolta maszkja mögül lapunk kérdésére Hosnyánszky Norbert vízilabdázó. – Még gyerekkoromban a látványtól voltam rosszul többször is, ezért már nem nézek oda, így pedig lényegében azt csinálnak velem, amit akarnak.”

A BHSE olimpiai bajnoka szerint a sport és a véradás egyik közös kapcsolódási pontja a közös összefogás, amelyre fontos felhívni az emberek figyelmét.

„Nem tart semeddig, nem kerül semmibe, cserébe pedig nagyon sokat lehet segíteni az embereken, ezért is jó vért adni. Többször fel szoktak kérni egy-egy ügy mellé, főleg gyerekekkel kapcsolatos programokra, de bármilyen megmozdulás, program mellé nagyon szívesen adom a nevemet” – mondta Hosnyánszky.

A múlt vasárnap elhunyt olimpiai bajnok Csapó Gáborról azt mondta a tavaly nyáron a válogatottságtól visszavonult vízilabdázó, hogy egy ikon volt, a sportágának egyik legnagyobbja.

„Egy legendával ismét kevesebbek lettünk... Dudi egy karakter volt, akit nem lehet pótolni. Olyan személyisége volt, amit mindenki szeretett, amit mindenki megmosolygott. A sportágában pedig egy ikon, egy szaktekintély volt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik