NOB: vizsgálat indult Fehéroroszország ellen

MTI/H. Á.MTI/H. Á.
Vágólapra másolva!
2020.11.26. 14:10
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalos eljárást indított Fehéroroszország nemzeti olimpiai bizottsága (NOCRB) ellen.

A vizsgálat annak tisztázására irányul, hogy megsértette-e az Olimpiai Chartát a fehérorosz tagszervezet, és kell-e szankciókat alkalmazni az Aljakszandar Lukasenka államfő által vezetett NOCRB-vel szemben – írta az ötkarikás ügyekben járatos insidethegames.biz portál.

A NOB döntését „a belorusz sportolókkal, tisztviselőkkel és sporttal kapcsolatos aggasztó jelentések növekvő száma miatt” hozta.

Az eljárás megindítása előtt a NOB október elején figyelmeztette Fehéroroszországot, hogy szankciókat léptethet életbe, ha beigazolódik, hogy az országban hátrányos megkülönböztetés ér sportolókat a hatalométól eltérő politikai nézeteik miatt. A lehetséges következmények egyikeként a NOB megtilthatja Fehéroroszország nemzeti zászlajának és himnuszának használatát a jövő nyárra halasztott tokiói olimpiai játékokon.

A vizsgálódást megelőzően a NOB-hoz eljuttatott levelükben fehérorosz sportolók egy csoportja, köztük olimpiai érmesek, azt írták, hogy „sok sportolót kínoztak, vertek meg és tartóztattak le”, mert véleményt nyilvánítottak a hatalommal szemben.

Az augusztusi választások nyomán államfői tisztét megőrző Lukasenka az ellenzék szerint csalással győzött, s mind a mai napig rendszeresek a kormányellenes tömegmegmozdulások. Az elnökválasztás eredményét a feltételezett csalás miatt több ország sem hajlandó elismerni, a rendőri erőszak miatt pedig az Európai Unió úgy határozott, hogy szankciókkal sújtja azokat, akik felelősek a brutalitásért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik