NOB: szívműtét vár a csalással vádolt sportvezetőre

Vágólapra másolva!
2016.10.22. 08:00
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint sürgős szívműtét miatt haza kellene térnie Rio de Janeiróból az ír Patrick Hickeynek, a végrehajtó bizottság csalással vádolt korábbi tagjának.

A 71 éves sportvezetőt azért vették őrizetbe augusztus 17-én a riói ötkarikás játékokon, mert két olyan céggel is kapcsolatban állt, amely jegyüzérkedéssel hozható összefüggésbe. Hickeyt előbb előállították egy szállodában, majd rosszul lett és kórházba kellett szállítani. Amikor egészségi állapota megengedte, előzetes letartóztatásba került. Augusztus végén óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de Brazíliát a folyamatban lévő nyomozás miatt azóta sem hagyhatta el.

Hickey a botrány kirobbanása után átmenetileg lemondott a nemzetközi olimpiai mozgalomban betöltött minden tisztségéről, így az Ír és az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) elnöki posztjáról, a NOB végrehajtó bizottsági tagságáról, valamint a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének alelnöki posztjáról.

Janez Kocijancic, az EOC ügyvezető elnöke megerősítette, hogy Hickey egészségi állapota romlott, ezért operációra és gyógykezelésre van szüksége.

„Remélem, hogy az eljárás során lehetősége lesz bizonyítania az ártatlanságát” – tette hozzá a szlovén sportvezető.

„Magától értetődik, hogy a NOB teljes mértékben tiszteletben tartja a brazil törvényeket és bírósági eljárásokat, de Patrick Hickey egészségi állapota komoly aggodalomra ad okot, mivel jelentősen romlott az elmúlt hetekben. Azonnal különleges bánásmódra van szüksége, mégpedig Írországban” – kérte a NOB Hickey hazaengedését.

Marcos Kac brazil ügyész jelezte, hogy a tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

A tíz gyanúsított a vádhatóság szerint részt vett mintegy ezer belépő túlárazásában, amelyek értékesítéséből 10 millió realos (869 millió forint) haszonra tehetett volna szert, miközben a terjesztő THG Sports elnevezésű cég nem volt jogosult az olimpiai jegyek forgalmazására.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik