NOB: ROC megnevezés alatt versenyezhetnek az oroszok

MTI/V. J.MTI/V. J.
Vágólapra másolva!
2021.02.19. 18:18
null
Még nem dőlt el, mit énekelhetnek himnuszuk helyett az orosz szurkolók (Fotó: AFP – illusztráció)
ROC elnevezés alatt fognak versenyezni az orosz sportolók a következő két olimpián, a tavalyról idénre halasztott tokiói nyári és a jövő év elején esedékes pekingi téli játékokon – tudta meg az MTI.

 

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) december 17-én jóváhagyta Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által korábban kiszabott négyéves büntetést, melyet az állami szintű doppingolás, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt 2019 decemberében hozott meg. A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak és lejátsszák tiszteletükre a himnuszukat.

Az ROC az Orosz Olimpiai Bizottság angol elnevezésének a rövidítése, de a teljes nevet a tiltás miatt nem lehet használni, zászlajuk pedig az orosz ötkarikás testület logóját fogja megjeleníteni. Ebben az olimpiai ötkarika fölött az orosz lobogó színeiből – fehér, kék, piros – álló három lángcsóva látható. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) további döntése, hogy amennyiben az „orosz” szót nem lehet eltávolítani a formaruhákról, a hivatalos sportruházatokról „a semleges versenyző” megnevezést melléje kell tenni.

Arról még nem született döntés, hogy az orosz himnusz helyett mit játszanak majd le. A NOB közlése szerint az Orosz Olimpiai Bizottság tesz majd javaslatot, melyet a NOB végrehajtó bizottságának kell jóváhagynia.

Másfél hete az ROC közölte: azzal a kéréssel fordult a NOB-hoz, hogy a Katyusa című szovjet háborús dalt játszhassák el azokon az olimpiai játékokon, amelyeken az orosz himnusz használatát betiltották.

„Elküldtük javaslatunkat és most választ várunk a NOB-tól. Nem ég a ház, a döntés meghozatalához elegendő idő áll rendelkezésre” – mondta akkor a testület elnöke, a kardvívóként olimpiai, világ- és Európa-bajnok Sztanyiszlav Pozdnyakov.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik