NOB: Lukasenka fiát nem ismerik el bizottsági elnöknek

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2021.03.08. 21:49
null
Az olimpiai lobogó 2020. március 8-án Lausanne-ban (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem ismeri el a Fehérorosz Olimpiai Bizottság elnökének a nemrég megválasztott Viktar Lukasenkát, az államfő Aljakszandr Lukasenka fiát – adta hírül az MTI.

 

Az új vezető 2019 óta az első alelnök tisztét látta el a szervezetben, amelynek élén február 26-án váltotta a posztot 1997 óta betöltő édesapját. A döntést a NOB végrehajtó bizottsága hétfői online ülésén nem ismerte el.

A NOB még decemberben szankciókat vezetett be Lukasenkáék ellen, mindkettőjüket eltiltva a tokiói olimpiától, mivel a világszervezet szerint a vezetőség nem védte meg kellőképpen a fehérorosz sportolókat a politikai diszkriminációtól.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. Több mint 30 ezer tüntetőt, köztük sportolókat tartóztattak le, a tömegtüntetések brutális leverése halálos áldozatokat is követelt.

Ősszel több mint 1500 fehérorosz sportoló nyílt levélben követelte a békés tüntetők elleni erőszakos fellépések végét és egy tisztességes elnökválasztás megtartását.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik