NOB: kérés a szövetségekhez az orosz–ukrán háború miatt

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2022.02.25. 17:25
null
Közleményt adott ki a NOB EB (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Végrehajtó Testülete (EB) arra kér minden nemzetközi szövetséget, hogy helyezze át vagy törölje a jelenleg Oroszországban vagy Fehéroroszországban tervezett sporteseményét.

 

A NOB Végrehajtó Testülete (EB) pénteken megismételte, hogy a NOB határozottan elítéli az olimpiai fegyverszünet orosz és fehérorosz kormány általi megsértését. A vonatkozó ENSZ-határozatot az ENSZ Közgyűlése 2021. december 2-án fogadta el mind a 193 ENSZ-tagállam konszenzusával.

Az olimpiai fegyverszünet hét nappal a pekingi téli olimpiai játékok kezdete előtt, 2022. február 4-én kezdődött, és hét nappal a paralimpiai játékok lezárása után ér véget. A NOB EB pénteken (ma) arra kérte a Nemzetközi Sportszövetséget, hogy helyezzék át vagy töröljék a jelenleg Oroszországban vagy Fehéroroszországban tervezett sporteseményeket.

A NOB testülete ezen kívül azt is szorgalmazza, hogy ne helyezzenek ki orosz vagy fehérorosz nemzeti zászlót, és ne játsszanak orosz vagy fehérorosz himnuszt olyan nemzetközi sporteseményeken, amelyek még nem tartoznak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Oroszországra vonatkozó szankciói közé.

Emellett a vizes sportágak európai szövetsége, a LEN is sajtóközleményt adott ki pénteken, mely szerint az Oroszországba tervezett összes versenyt elhalasztják később kijelölendő időpontra és helyszínre. Ez érinti a női vízilabda Euroliga egyik negyeddöntőjét is, a Dinamo Uralocska ugyanis szombaton Cseljabinszkban fogadná az olasz Plebiscito Padovát a párharc visszavágóján.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik