NOB: Bach szerint a sport az emberek egyesítésével járul hozzá a békéhez

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.09.21. 10:56
null
Thomas Bach szerint a sport az emberek egyesítésével járul hozzá a békéhez (Fotó: AFP)
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint az olimpiai játékok az egyetlen olyan esemény, amely képes összehozni a világ országait.

 

Az insidethegames.biz olimpiai hírportál beszámolója szerint a német sportvezető a nemzetközi békenap alkalmából hétfőn videoüzenetben közölte: a sport az emberek egyesítésével járul hozzá a békéhez.

„A mai olimpiai játékok az egyetlen olyan esemény, amely valóban képes összehozni az egész világot. A sportolók ugyanazon kvalifikációs szabályok teljesítésével érkeznek az olimpiára, ahol mindannyian egyenlőek, diszkrimináció nélkül” – emelte ki Thomas Bach.

A pandémia miatt elhalasztott 2020-as olimpia kapcsán megjegyezte: a koronavírus utáni világ nagymértékben különbözni fog majd attól, amelyben korábban éltek az emberek. Hozzátette: összefogásra és közös erőfeszítésre van szükség a világon, hogy az emberiség legyőzze ezt a válságot és megakadályozzon egy újat.

„A jövőre halasztott 2020-as tokiói olimpia a remény, a béke és az emberiség egységének üzenetét küldi a világnak” – hangsúlyozta.

Az insidethegames.biz emlékeztet rá: az egészségügyi világválság változatlanul veszélyt jelent a tokiói olimpia megrendezésére, miközben mindez a szervezőkre megannyi új terhet ró, miközben a költségvetést több területen csökkenteniük kell.

A NOB-nak ugyanakkor a pandémia mellett politikai kérdésekkel is foglalkoznia kell. A szervezet alapszabálya kimondja: az olimpiához kapcsolódó helyszíneken, illetve eseményeken semmiféle demonstráció, politikai, vallási vagy faji jellegű megnyilvánulás nem engedélyezett.

Az elmúlt hónapokban azonban George Floyd halála kapcsán az Egyesült Államokból kiindulva a sport területén is jellemzővé váltak a rasszizmus elleni tüntetések. Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága, illetve a paralimpikonok testülete a szabály megszüntetését szorgalmazza. A NOB-ot továbbá kritika érte az iráni birkózó, Navid Afkari kivégzése utáni reakciója miatt is. Több szervezet szerint Iránt ki kellene zárni a NOB-ból. A mozgalom megosztottsága ellenére Bach a szolidaritást emelte ki üzenetében.

„A szolidaritás nem csupán egymás tiszteletben tartása, hanem egymás segítése és egyetlen közösségként való megjelenés. A sportolók ezt a nemzeti olimpiai bizottságok és a NOB segítségével együtt tehetik meg. A NOB nemcsak az olimpiai játékok megszervezésével támogatja ezt, hanem azzal, hogy bevételeinek kilencven százalékát a sport fejlesztésére fordítja világszerte” – mondta.

Bach kiemelte a sportmozgalom három legfőbb olyan pillanatát, amely a világbékét szolgálta. Ezek között szerepelt a 2018-as, pjongcsangi téli olimpián rajthoz álló közös koreai csapat, az 1995-ös rögbi-világbajnokság a Dél-Afrikában – amely az apartheid rendszer bukását követően az első nagy sportesemény volt az országban –, valamint a menekültekből álló Olimpiai Csapat életre hívása, amely a NOB érdeme.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik