A házigazda német csapat átveszi az összesített éremtáblázat első helyéért járó kupát (Fotó: AFP)

 

Valljuk be, a bajor főváros neve hallatán a sport témakörében tízből legalább kilenc embernek a Bayern München labdarúgócsapata jut eszébe – egyébként jogosan, Európa egyik legpatinásabb klubja összesen 32 német bajnoki címet halmozott fel az évek során, az elmúlt tíz idényben senki sem kelhetett vele versenyre a Bundesligában.

SZABADOS GÁBOR: GAZDASÁGILAG HASZNOS KONSTRUKCIÓ
A vasárnap befejeződött müncheni eseményről megkérdeztük a sportközgazdász véleményét is, vajon az ő szemüvegén keresztül milyennek tűnt a multisport Eb, össze lehet-e valamilyen szinten hasonlítani az olimpiával?

„Alapvető célja a megoldásnak, hogy jóval nagyobb figyelmet kapjon a kilenc érintett sportág, mint külön-külön – szögezte le Szabados Gábor.Az atlétikának van erre a legkevesebb szüksége, de neki is építi a bázisát, míg a többiek önállóan nem tudnak feltűnést kelteni egy Európa-bajnoksággal, így azonban sokkal eladhatóbbak a televízióknak, szponzoroknak. Az elmúlt napokban sokan úgy fogták fel az eseményt mint egy miniolimpiát, ráadásul az úszó Európa-bajnokság is egy időben volt vele, de azt ugye külön, Rómában rendezték. Amellett, hogy a figyelemfelkeltés segít az értékesítésben, a münchenieket is jobban bele lehetett vonni a programokba, a jegyértékesítés során akár kombinált, kedvezményes csomaggal. Megvan tehát a remek hangulata a multi Eb-nek, jó döntés a tető alá hozása, megkönnyíti a lebonyolítás finanszírozását is.”

Szabados úgy véli, ha külön rendezett volna egymás után kilenc Eb-t München, azok együttesen több költséggel jártak volna a mostaninál. Így sok szinergiát ki lehetett használni, a specialistákat leszámítva közös volt a szervező csapat, egy kézben lehetett tartani a háttérmunkát, ráadásul akár a biztosítási költségek is csekélyebbek lehettek – ezzel szemben az összbevétel nagyobb, mint mondjuk önmagában egy-egy sportmászó- vagy asztalitenisz-kontinensviadallal, lehetett tehát növelni az értéket.

„A multisport Eb gazdaságilag hasznos konstrukció – folytatta Szabados Gábor. – Az olimpiához ugyanakkor nem mérhető, nem véletlen, hogy a strandröplabdán kívül csak egyéni sportágak eseményeit rendezték meg Münchenben, mert a csapatsportágak nagyon megnyomják a létszámot, nemenként és sportáganként akár százasával. Az infrastrukturális igény is nagyobb, ezúttal több sportágat ideiglenes helyszínen rendeztek amellett, hogy az atlétikai stadionra persze szükség volt, de a költségigény nem jelentett nagy terhelést. Az esemény európai mivolta azért is érdekes, mert az amerikai sportolók biztosítási kockázata és költsége magasabb lenne.”

Beszélgetőpartnerünk megfelelő iránynak tartaná, ha Budapest is pályázna egy ilyen eseményre, hiszen fővárosunkban az infrastruktúra megvan hozzá. Jövő nyártól az atlétikai aréna is készen van, ráadásul a sportági szövetségek lehetőségeihez mérten bővíteni is lehet a kört. Nagyon racionálisan, pluszköltségek nélkül is kivitelezhető tehát a multi Eb, s a marketingérték, amelyről például az úszó-világbajnokság kapcsán gyakran esett szó, megsokszorozható.

Ebből az árnyékból nemcsak a Bayern sportágon belüli riválisai lépnének ki szívesen, de maga a város is bizonyítani akarta, München ennél sokkal többet kínál a sport világának. Erre pedig kiváló lehetősége nyílt a 2022-es multisport Európa-bajnokság rendezőjeként. Emlékeztetőül: a koncepció először 2018-ban valósult meg, akkor Glasgow és Berlin adott otthont hét kontinenstornának – vizes sportok (úszás, műúszás, műugrás, nyílt vízi úszás), kerékpársportok (pálya-, országúti és hegyikerékpár, BMX), golf, torna, evezés és triatlon volt a skóciai paletta, míg az atléták Berlinben csaptak össze.

Most, négy évvel később a golfozók és a vizes sportok nem csatlakoztak a sokszor csak miniolimpiaként emlegetett eseményhez, helyettük viszont bekerült a kínálatba a strandröplabda, a sportmászás, az asztalitenisz és a kajak-kenu – a miniolimpia elnevezés már csak azért is találó, mert mind a kilenc, idén érintett sportág szerepel a párizsi ötkarikás játékok programjában.

München ötven éve nem vágta ekkora fába a fejszéjét – akkor az 1972-es nyári olimpiai játékok házigazdája volt, amelyet sajnálatos módon nem csak, sőt nem kifejezetten a sportpályákon látottak tettek híressé, s az akkor történteket is feledtette volna a világgal.

A léc tehát elképesztően magasra került.

Aztán a vártnál is könnyebben ugrotta meg. Mint arról beszámoltunk, nem ment minden zökkenőmentesen, a szervezés itt-ott döcögött, s annyi minden történt egyszerre, hogy néha nehézséget okozott kiigazodni a ránk zúduló információáradatban – de erre kilenc, párhuzamosan zajló Európa-bajnokságon számíthat az ember. Ráadásul mivel sok sportág küzdelmei – hogy ezt kiváló logisztikai érzéknek, józan paraszti észnek vagy nemes egyszerűséggel az élet tálcán kínált lehetőségének könyveljük el, mindenki döntse el maga – az Olimpiai Parkban zajlottak, sok nem múlt rajta, hogy például a tornáról a triatlonra céltudatosan három vagy bolyongva hat perc alatt értünk át. De a többi helyszín megközelíthetőségére sem panaszkodhattunk, hiszen a legtöbb tíz-húsz perces metró- vagy buszútra volt a „bázistól” – és a német tömegközlekedési eszközökön tapasztaltak össze sem vethetők például a csúcsidőben a Nyugati pályaudvarnál a 4-es, 6-os villamoson vagy az M3-as metrón megszokott élménnyel, még akkor sem, ha éppen hetvenezer sportkedvelővel együtt távoztunk egyszerre az Olimpiai Stadionból – mi éppen Halász Bence kalapácsvető ezüstérmét, a nézők túlnyomó többsége pedig (többek között) Konstanze Klosterhalfen 5000 méteres síkfutásban szerzett meglepetésaranyát ünnepelve.

Egyébként végig elképesztő számú érdeklődőt mozgattak meg az események, néhány (helyi lapok által becsült) adat a teljesség igénye nélkül: a női torna csapat- és szerenkénti döntőire 13 000-en, a BMX-döntőre 15 000-en, a triatlon futamaira 24 000-en, az atlétika döntőire esténként 60 000-en, az országúti kerékpár Murnau és München közötti pályaszakasza mellé 240 000-en mentek ki szurkolni! És akkor meg sem említettük a Back to the Roofs fantázia­nevű minifesztivált, amely temérdek kulturális programmal a sport iránt kevésbé nyitott rétegeket is megszólította.

Az atlétika döntőire esténként 60 000-en mentek ki az Olimpiai Stadionba, ahol így tömött lelátók és lelkes nézők előtt zajlottak a versenyek (Fotó: Imago Images)

 

NS-VÉLEMÉNY: VINCZE SZABOLCS
A közösségi élmény, az egyes sportágak szurkolói közötti kapcsolat és a költséghatékonyabb szervezés miatt a multisport Európa-bajnokság ötlete egyáltalán nem ördögtől való, de a megvalósíthatósága számos kérdést vet fel. Kezdjük azzal, hogy a szervezőknek meg kell állapodniuk az európai sportági szövetségekkel, amelyek nem biztos, hogy örülnnek annak, hogy noha eddig ők dönthették el, hol tartsák a kontinensbajnokságot, ezután kevesebb beleszólásuk lesz ebbe. Főleg a népszerűbb sportágak nagyobb szervezeteivel lesz gond, idén a vizes Eb-vel már nem is sikerült megegyezni, márpedig ha egy sportág kiesik, az esemény súlya is kisebb lesz. Ugyanakkor a helyszín sem lehet bármi, hiszen kis túlzással olimpiát kell megrendeznie a vendéglátó városnak, a sportlétesítményeket és a befogadóképességet tekintve az erre alkalmas európai helyszínek száma korlátozott, így számos város ki fog esni a jelöltek közül, amelyek egyszer biztos szívesen rendeztek volna valamilyen kisebb-nagyobb sportági világversenyt. A jelenlegi állás szerint a kilenc sportág kilenc Eb-helyszíne helyett immár csak egy lenne, és mondjuk akik otthon még kimennének a stadionokba, egy költséges külföldi utazást már nem biztos, hogy megengedhetnek maguknak, így a sportot egyre inkább szűkülő réteg nézheti a helyszínen, a többieknek marad a tévé, ahhoz meg nem kell feltétlenül multisportrendezvény. Persze ezek csak aggályok, olyan jövőbeni problémák, amelyek megoldásra várnak, de azért jól mutatják, óvatosan kell bánni a matekkal, hogy kijöjjön. 

Ilyen mértékű érdeklődésre vélhetően senki sem számított, erre ékes példa a német tízpróbázó Niklas Kaul, aki első selejtezője után – melyre máris tízezres nagyságrend gyűlt össze az Olimpiai Stadion lelátóin – így fogalmazott:  „Hétköznap délelőtt tíz óra van, hogy lehettek itt ennyien? Nem vagytok normálisak!”

A német sportolók egyébként nem roppantak össze a hazai pálya terhét jelentő súly alatt, ellenkezőleg – néhány nap elteltével azon kaptuk magunkat, hogy rendszeresen elhangzik a kérdés:  „Ebben a versenyszámban is?”      Merthogy folyamatosan szállították az érmeket, így nem meglepő módon hatvan (!) medáliával az éremtáblán is az élen végeztek. Iskolapéldája az ideális sportoló–szurkoló kölcsönhatásnak: a versenyző jól teljesít, ezért több néző kíváncsi rá, emiatt még eltökéltebb, még jobban teljesít, és a spirál így gördül tovább.

München tehát kilépett a futball árnyékából, és megmutatta, rengeteg fantázia van a multisport Európa-bajnokságban, és méltó „kihívója” lehet az Európai Játékoknak (ironikus módon éppen az idei multisport Eb szolgált kvalifikációs versenyként a jövő évi krakkói eseményre). A legnagyobb különbség a két sorozat között – már ha lehet sorozatnak hívni olyan eseményt, amelyet egyelőre kétszer rendeztek meg –, hogy előbbit a sportági európai szövetségek szervezik, utóbbinál viszont nincs meg ez az autonómia, és az Európai Olimpiai Bizottság égisze alatt hozzák meg a döntéseket.

Egyelőre nem erősítették meg, hogy újabb négy év múlva ismét számíthatunk egy ilyen nagyszabású rendezvényre, de az idei sikeressége vélhetően növelte az esélyét. Nem lepődnénk meg, ha hamarosan pályázatot hirdetnének 2026-ra – amire, ki tudja, talán Budapest is jelentkezik házigazdának…

BOROS GERGELY, A MAGYAR KAJAK-KENU SZÖVETSÉG SZAKMAI IGAZGATÓJA
– Hogyan értékeli a magyar kajak-kenu válogatott Európa-bajnoki teljesítményét?
– A tokiói olimpiai bajnokok nagy része nem indult az idei világversenyeken, ennek fényében szerintem nagyon jól szerepelt a fiatal csapat. Harminchat olimpiai pontot szereztünk, illetve az Európai Játékok miatt is fontos kvalifikációs esemény volt, a huszonnégy kvótából huszonkettő megvan. Ezenkívül a sportági éremtábla élén végzett a csapat, versenyzőink a lehető legtöbbet hozták ki az Európa-bajnokságból. A paraszakág is jól teljesített, Kiss Péter Pál mellett ezúttal Juhász Tamás is aranyérmet szerzett, Varga Katalin, akit az idén a betegségek mellett combcsonttörés is hátráltatott, bronzéremmel tért haza.


– Mennyire elégedett a müncheni helyszínnel és a rendezéssel?

– Ha olyan apróságokba is belemegyünk, mint a versenyzők kiszolgálása – kialakítottak nekik külön pihenőhelyet, ahol követhették az eseményeket, frissítőket kaptak, külön bemelegítőtermet biztosítottak nekik –, magasabb volt a színvonal, mint egy átlagos Európa-bajnokságon. Maga az Olimpiai Evezősközpont az 1972-es ötkarikás játékokra épült, ez meg is látszott rajta, de összességében teljesen rendben volt.

– Mennyit érzékeltek abból, hogy ­multisportesemény zajlik, nem csak kajak-kenu Eb?
– Nem sokat, de például az előbb felsorolt pluszok is annak köszönhetők, hogy a szervezők miniolimpiaként tekintettek a rendezvényre.

– Ha lesz még a jövőben multisport Európa-bajnokság, ön szerint az Európai Kajak-kenu Szövetség (ECA) ismét részt venne rajta?
– Bízom benne, hogy igen. Ki kell emelni, hogy a nemzetközi szövetség (ICF) elnöke német, biztos, hogy szerepet játszott benne, hogy az európai eseményt hozzácsatolták a Németországban rendezett multisport­eseményhez.

A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!