Negyedszázada szintet lépett a magyar parasport

Vágólapra másolva!
2022.09.14. 08:07
null
Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke (balra) és Szabó László is gratulált Dani Gyöngyinek (Fotó: Árvai Károly)
Megalakulása 25. évfordulóját ünnepelte a Magyar Paralimpiai Bizottság, elnöke arra a legbüszkébb, hogy hazánkban mára természetessé vált a fogyatékkal élők elfogadása.


Huszonöt évvel ezelőtt alapították a Magyar Paralimpiai Bizottságot (MPB), amely megünnepelte az elmúlt negyedszázadot, amely alatt érzékelhetően jobb lett itthon a fogyatékkal élők megítélése. A rendezvényt Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár nyitotta meg, de üzent a paralimpiai közösségnek Orbán Viktor miniszterelnök és Andrew Parsons, a nemzetközi szervezet elnöke is.

„Ma Magyarországon nemcsak a sport­életben vált természetessé a fogyatékkal élők elfogadása, sikereik értékelése – hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ez még tíz évvel ezelőtt sem volt feltétlenül így. Ebben sok ember munkája, ideje és energiája van – mondta a Nemzeti Sportnak Szabó László, a MPB elnöke. – Számomra a sport az önkifejezés eszköze, és a parasportolók teljesítménye üzenet a fogyatékos embereknek, hogy ebben az országban mindenkinek módja van megtalálni a saját útját, megvalósítania önmagát, ha van hozzá hite és ereje. Mindannyian lehetünk győztesek.”

A rendezvényen az elmúlt ötven év huszonöt legkiemelkedőbb pillanatát gyűjtötték össze, elbúcsúztatták a visszavonult paralimpiai ezüst- és bronz­érmes kerekesszékes vívót, Dani Gyöngyit. Halassy Olivér-díjat kapott Hoffmann Judit és Zámbó Diána, Málnai István-díjat vehetett át Kovács Iván, Marsi Márton, Pákey Béla, Szabó Álmos és Szalma László, valamint Plesa István-díjban részesült dr. Lénárt Ágota és dr. Mayer Ágnes. Idén először adták át a Paralimpiai Láng-díjat, amelyet a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) kapott meg, és amelyet a szervezet elnöke, lapunk főszerkesztője, Szöllősi György vett át.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik