Multisport Eb, triatlon: Bicsák Bence nem stresszel

Cz. Á.Cz. Á.
Vágólapra másolva!
2022.08.12. 08:02
null
(Fotó: MTI)
Nem áll könnyű időszak a Tokióban minden idők legjobb magyar triatlonos olimpiai eredményét elérő Bicsák Bence mögött – betegségek és edzőváltás is nehezítette a felkészülését. Új edzőjéről, az Európa-bajnoksággal kapcsolatos elvárásairól és a pályáról szerzett első benyomásairól beszélt.

– Rögös út vezetett az Európa-bajnokságig, ami az elmúlt hónapokat illeti. Hogy sikerült a célegyenes, az utóbbi néhány hét a felkészülésében?
– Nagyon fontos döntést hoztam meg, új edzővel folytatom – mondta a Tokióban hetedik helyezett triatlonista, Bicsák Bence a Nemzeti Sportnak. – Mostantól az ausztrál Joel Filliolal és csapatával készülök, olyan többszörös világbajnok klasszisokkal együtt, mint a francia Vincent Luis és a spanyol Mario Mola. Ez hosszú távú építkezés, így őszintén szólva nincs óriási elvárás és teher rajtam, ami az Eb-helyezést illeti, de így egyébként is mindig jobban megy a versenyzés.

– Az Európa-bajnokságra közvetlenül felkészítő munkát is velük tudta le?
– Igen, Franciaországban voltunk magaslati edzőtáborban. Csúnyán hangzik, de voltak olyan pillanatok, amikor azt éreztem, mintha nő lennék a férfiak között, annyival lendületesebbek voltak nálam a többiek, de szerintem ez is mutatja, hogy jó helyen vagyok, ráadásul kitűnően is érzem magam, az első pillanattól kezdve befogadtak. „Bicsunak” hívnak, annak ellenére, hogy nemigen tudják kimondani.

– Furcsa helyzet áll elő, hiszen hat év után versenyez Eb-n, ráadásul ez mindössze a második felnőtt kontinensviadala.
– Ez így van, ebből adódóan nem is igen tudom, mire számítsak, ahogy mondtam, magamtól, de a mezőnytől sem. Illúzióim nincsenek, biztosan kemény társaság vesz majd körül.

– Ha valaki ön elé tenne egy papírt, hogy szombaton biztosan a legjobb tízben végez, aláírná?
– Gondolkodás nélkül. A célom elsősorban, hogy bekerüljek a vasárnapi váltóba, amihez az kell, hogy legfeljebb egyvalaki előzzön meg a Lehmann Csongor, Tóth Tamás, Dévay Márk hármasból. De ahogy mondtam, a nemrég elkezdett közös munkáról ez az Eb nem sokat mond még, lévén szó fokozatos, szisztematikus építkezésről.

– Túl vannak a pályabejáráson. Milyen benyomásokat keltett önben a helyszín?
– Azt mindenképpen, hogy kaotikus futam lehet egyéniben és váltóban is. A pálya hol szűk, hol széles, vannak benne nagyon meredek részek – amit sok versenyző nagyon nem szeret –, néhol technikás, néhol pedig nyers erőt követel, emiatt helyenként rendesen szét is szórhatja majd a mezőnyt. Nagyon izgalmasnak ígérkezik, de személy szerint nekem tetszik.

A Nemzeti Sportot a helyszínről, Münchenből Pozsonyi Szilárd tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik