Multisport Eb, torna: hetedik lett a női csapatunk

POZSONYI SZILÁRD (München)POZSONYI SZILÁRD (München)
Vágólapra másolva!
2022.08.13. 15:55
null
Kovács Zsófia és a magyar tornacsapat felülmúlta a várakozásokat (Fotó: AFP)
Hetedik lett a magyar női tornászcsapat a Münchenben zajló multisport Európa-bajnokságon.

Mayer Gréta nyitotta meg a női csapatdöntőt talajon. Ezúttal ígéretesen indult a magyaroknak a program – míg csütörtökön éppen gerendán, a szövetségi kapitány Draskóczy Imre szerint a héten legrosszabb szerünkön kezdte a rotációt a Bácskay Csenge, Kovács Zsófia, Makovits Mirtill, Mayer Gréta, Székely Zója összeállítású válogatottunk, ezúttal talajon és ugrással. Draskóczy pedig éppen ezzel a kettővel volt elégedett. A lehetőség tehát ott állt a mieink előtt, hogy a korai szakaszban kellő önbizalmat építsen, és megalapozzon egy jobb szereplést felemás korláton és gerendán is.

Sajnos ez elmaradt.

Makovics Mirtill (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Makovics Mirtill (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A döntőben már csak három versenyző mutathatta be gyakorlatát, és Mayer, Makovits, valamint Kovács is alacsonyabb pontszámot ért el az egyéni összetett döntőjeként is szolgáló selejtezőnél, utóbbinak az érkezései nem sikerültek jól, s több mint egy pontot rontott csütörtöki eredményéhez képest. Bár a teljes képhez hozzátartozik, hogy ezúttal általánosságban alacsonyabb pontszámokat osztogattak a versenybírók.

A második állomáson, ugrásban már volt minek örülni: előbb Bácskay állt bele tökéletesen a landolásba, majd Kovács az Eb eddigi második legjobb ugrását mutatta be, de a legmagasabb pontszámát (14.266) kapta – a francia Aline Friess hiába ugrott csütörtökön 14.333 pontot érően, akkor két kísérlete volt mindenkinek, s az átlagolt pontszáma alacsonyabb lett végül.

Bár izgalmaknak nem voltunk híján, „fél távnál” – nehogy valaki elunja magát – a szervezők eltáncoltatták a háromnegyedig megtelt Olimpiai csarnok közönségével a YMCA című sláger pofonegyszerű koreográfiáját.

Ezután jött a selejtezőben egyik kritikusnak bizonyuló szer, a felemás korlát. A keddi pódiumedzésen bokasérülést szenvedő, egyébként könyökproblémával is küzdő Székely Zója egyedül korláton mutatott be gyakorlatot, sajnos leesett, ahogyan Kovács is, ami legfőképp azért fájó, mert még így is negyedik helyen fordult az utolsó etapra a magyar válogatott, kevesebb mint fél pont lemaradással a házigazda németek mögött.

Ráadásul az egyetlen lehetőség ezt ledolgozni éppen gerendán adódott. Bár összességében jobban teljesítettünk, mint legutóbb, a németek ezzel párhuzamosban fergetegesen ugrottak, sőt, a franciák is, a belgák és a hollandok pedig felemás korláton brillíroztak, ezzel még ők is megelőzték Magyarországot.

Így az Európa-bajnokságot a hetedik helyen zárta válogatottunk, ezzel jelentősen meghaladva Draskóczy előzetes elvárását, hogy a legjobb 13 csapat közé érjen.

Mayer Gréta (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Mayer Gréta (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

„Annak ellenére, hogy kevesebb pontot kaptunk a talajgyakorlatainkra, mint csütörtökön, már a bemelegítés alatt is éreztem, hogy összeszedettebb a csapatunk, mint legutóbb – értékelt a Nemzeti Sport kérdésére az első felnőtt Európa-bajnokságán szereplő Mayer Gréta.Tudtuk, hogy a döntőben szigorúbbak a bírók, csak ennek tudnám be az alacsonyabb pontszámot. Jobbak voltunk, ahogy szerről szerre haladtunk, egyre jobban támogattuk, biztattuk egymást.”

„A végén becsúsztak rontások, de az összetartásra valóban nem lehet panasz – tette hozzá az ezúttal csak ugrásban pódiumra álló, abban viszont gyönyörű 13.800 pontot érő gyakorlatot bemutató Bácskay Csenge.Sokkal jobbat ugrottam, mint a selejtezőn, ellépés nélkül értem le, ez fél pont pluszt jelentett. Az bosszantó, hogy ha akkor is ilyet ugrok, bejutok a szerdöntőbe. De a fő célt, a csapat világbajnoki kvalifikációját elértük, így összességében elégedett vagyok.”

Bácskay Csenge (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Bácskay Csenge (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

„Összefogott a csapat, ami jó előjel a világbajnokság előtt – csatlakozott a szövetségi kapitány, Draskóczy Imre, majd megkérdeztük, elárulja-e, mi hangzott el az utolsó gyakorlatot követő összeölelkezés alatt. – Ez maradjon a mi kis titkunk, de azt elárulhatom, csak pozitív dolgok hangzottak el. Az üzenete az volt: irány Liverpool, irány a világbajnokság!”

Draskóczy hozzátette, sajnos ez sem a vasárnap talajon és ugrásban döntős Kovács napja volt, de reméli, túllép ezen, és a szerfinálékban magabiztosan és határozottan teljesít majd. Az egyetlen magyar női versenyző, akinek még jelenése lesz a pódiumon, úgy fogalmazott, mentálisan nem volt jelen, ezt egy napja van helyre hoznia, a legjobban a felemáskorláton bemutatott gyakorlatot sajnálja, amely egy rossz fogás miatt vált instabillá, ami kizökkentette a kerékvágásból, vasárnap pedig az egyetlen célja, hogy minél pontosabb gyakorlatot mutasson be, mert az az eredményt is hozná magával.

MULTISPORT EB, MÜNCHEN
TORNA
Nők. Csapat. Döntő
Európa-bajnok:
Olaszország 165,163
2. Nagy-Britannia 161,164
3. Németország 158,430
…7. Magyarország (Kovács Zsófia, Mayer Gréta, Makovits Mirtill, Bácskay Csenge, Székely Zója) 154.095

Székely Zója (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Székely Zója (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik