Carabana (jobbra) ezért a tettéért kapta az elismerést

A házigazdák csütörtöki bejelentése szerint 4024 sportoló vett részt az augusztus 11-én kezdődött és vasárnap véget ért müncheni multisport Európa-bajnokságon, a sportesemény – és a köré szervezett kulturális fesztivál – pedig összesen 1.47 millió helyszíni nézőt vonzott – közölte az MTI.

A 11 nap alatt kilenc olimpiai sportág – az asztalitenisz, az atlétika, az evezés, a kerékpár, a strandröplabda, a torna, a sportmászás, a triatlon és a kajak-kenu – kontinensviadalát bonyolították le a bajor fővárosban.

„Elértük a célunkat, hogy a sportot közel hozzuk az emberekhez” – mondta a központi helyszín, az Olimpiai Park vezetője, Marion Schöne.

A legnépszerűbb az országúti kerékpárosok mezőnyversenye volt, amelyet Murnautól a müncheni Odeonsplatzig 200 ezren néztek meg az útvonal mentén.

A viadal legsportszerűbb versenyzőjének járó díjat az andorrai atléta, Nahuel Carabana vehette át, aki a 3000 méter akadály előfutamában – amelyben egyébként Palkovits István is futott – inkább segített bukott riválisának, minthogy küzdjön a döntőbe kerülésért. A 22 éves sportoló tiszteletére fát ültettek az Olimpiai Parkban, Kamuti Jenőtől, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökétől pedig díjat és oklevelet kapott cselekedetéért.

Magyarország 20 érmet, 9 aranyat, 7 ezüstöt és 4 bronzot szerzett a multisport Eb-n.

(MTI)