Multisport Eb, asztalitenisz: Szőcs Bernadette párosban aranyérmes!

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2022.08.18. 19:46
null
Női párosban Sofia Polcanova (balra) és Szőcs Bernadette sikerével zárult az Európa-bajnokság (FOTÓ: WTT)
Az egynemű párosok döntőjére került sor csütörtök este Münchenben, a férfiaknál a svéd Mattias Falck, Kristian Karlsson duó szerezte meg az első helyet, a nőknél pedig a marosvásárhelyi Szőcs Bernadette és az osztrák Sofia Polcanova alkotta duóé lett az arany.

 

A müncheni Eb csütörtök esti programjában két számban is döntőt játszottak, s mindkettőnek volt magyar vonatkozása. A férfiaknál serdülőként 1993-ban még magyar színekben Európa-bajnoki címet szerző, majd azt követően nem sokkal Ausztriába költőző Gárdos Róbert Daniel Habesohn oldalán jutott be a fináléba. Ez a páros már hosszú ideje a kontinens legjobbjai közé tartozik, amit bizonyít, hogy 2012-ben és 2018-ban aranyat, 2013-ban és 2015-benpedig ezüstöt szerzett az Európa-bajnokságon de Gárdosnak emellett van még Eb-aranya csapatban 2015-ből, bronza egyesben 2008-ból, csapatban pedig 2009-ből és 2011-ből. Az persze igaz, hogy ezek többsége jó néhány évvel ezelőtt volt, s Gárdos sem fiatalodik, de jegyezzük meg, a most 43 éves játékos néhány napja vegyes párosban lett bronzérmes Münchenben, most pedig a férfi párosukat csak a svéd Mattias Falck, Kristian Karlsson duó tudta megállítani, azaz az örökifjú Gárdos majdnem harminc évvel a serdülő Eb-n szerzett aranya után még mindig szenzációsan, s ami ennél is fontosabb, eredményesen játszik.

A női párosra elsősorban a délutáni programban egyesben Póta Georginát búcsúztató Szőcs Bernadette miatt volt érdemes figyelni. A marosvásárhelyi születésű, román színekben versenyző 27 éves játékos már hosszú ideje az európai elit közvetlen tagja, München előtt hét Európa-bajnoki érme volt, ehhez tett hozzá néhány nappal ezelőtt vegyes párosban Ovidiu Ionescu oldalán egy ezüstöt, most pedig az osztrák Sofia Polcanovával alkotott női párosával egy aranyat. Bizonyára azért is volt fontos Szőcs számára ez a siker, mert ugyan korábbról volt már két Eb-aranya, de mindkettő csapatban, egyéni számban viszont ez az első kontinensbajnoki győzelme. A mostani finálé további érdekessége, hogy majdnem házi döntőt játszottak, ugyanis Szőcsék ellenfele az Elizabeta Samara, Andreea Dragoman duó volt, vagyis a négy asztaliteniszezőből három a román színeket képviselte.

Az öt számból háromban tehát már elkeltek a müncheni aranyak (vegyes párosban még hétfőn a francia Emmanuel Lebesson, Jianan Yuan egység győzött), így a hátralévő három napban már csak férfi és női egyesben játszanak meccseket, ráadásul magyar érdekeltséggel: péntek délelőtt Majoros Bence a svéd Anton Kallberg, András Csaba pedig a német Dimitrij Ovtcharov ellen játszik a 16 közé jutásért.

MULTISPORT EURÓPA-BAJNOKSÁG, ASZTALITENISZ
Férfiak. Páros. Elődöntő:

Habesohn, Gárdos (osztrák)–A. Lebrun, F. Lebrun (francia) 3:1 (–3, 7, 8, 6)
Falck, Karlsson (svéd)–Persson, Kallberg (svéd) 3:1 (–10, 8, 8, 9)
Döntő:
Falck, Karlsson–Habesohn, Gárdos 3:1 (–10, 1, 5, 11)
Nők. Páros. Elődöntő:
Samara, Dragoman (román)–Ni Xialian, De Nutte (luxemburgi) 3:1 (–6, 6, 9, 6)
Szőcs, Polcanova (romániai, osztrák)–Xiao, Diaconu (spanyol, román) 3:0 (2, 7, 6)
Döntő:
Szőcs, Polcanova–Samara, Dragoman 3:0(16, 6, 9)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik