Multisport Eb, asztalitenisz: András Csaba és Majoros Bence is bravúrral ment tovább

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2022.08.17. 21:12
null
A fiatal András Csaba a felnőttek között pályafutása eddigi talán legnagyobb skalpját szerezte (Fotó: MTI)
Férfi egyesben András Csaba és Majoros Bence is csodaszámba menő sikerrel jutott be a legjobb 32 közé, de Lakatos Tamás is közel volt a meglepetéshez.

A müncheni Európa-bajnokság ötödik napjának délelőttjén egyesben Póta Georgina és Madarász Dóra is bejutott a 32 közé, az esti programban pedig négy férfijátékosunk állt asztalhoz a főtábla első fordulójában. A legnagyobb halat kétségkívül Lakatos Tamás (világranglista-176.) fogta ki, neki ugyanis a svéd új generáció legjobbja, a tavalyi egyéni világbajnokságon ezüstérmet szerző Trul Möregaardh (6.) jutott. A mérkőzés korántsem úgy alakult, ahogyan azt vélhetően a legtöbben várták, ami egyértelműen a 27 éves magyar játékos érdeme: Lakatos az első két játszmát megnyerte, s ugyan a svéd ezt követően megmutatta, miért is tartják őt az egyik olyan európai asztaliteniszezőnek, aki veszélyes lehet akár még a kínaiakra is, nagyon meg kellett dolgoznia azért, hogy végül hat játszmában legyőzze a jobbkezes magyart.

Míg Lakatos esetében majdnem csodáról beszélhettünk, a 20 éves András Csaba (198.) valóban csodát tett. Férfiválogatottunk legfiatalabb tagja, Emmanuel Lebessonnal (43.) küzdött a 32 közé kerülésért. A franciáról érdemes tudni, hogy amellett, hogy jóval előrébb jegyzik a világranglistán, nem akármilyen eredménysorral büszkélkedhet, többek között egyesben 2016-ban Budapesten megnyerte az Eb-t, néhány napja Münchenben pedig vegyes párosban lett Európa-bajnok. Most is ennek megfelelően kezdett, az első három szettet, ha nem is könnyen, de behúzta, a folytatásban azonban András Csaba innen is képes volt fordítani, s végül 4:3-as győzelemmel jogot szerzett arra, hogy péntek délelőtt a 16 közé jutásért a németek extraklasszisával, a kilencszeres Eb-aranyérmes Dimitrij Ovtcharovval megmérkőzzön.

Majoros Bencére (100.) Joao Monteiro (79.) személyében hasonlóan nagy kihívás várt. A balkezes portugál sok nagy csatát megélt, háromszoros Európa-bajnok, ám azt már megszokhattuk, hogy Majoros nem ijed meg a nagy nevektől, sőt az ilyen ellenfelek csak még inkább motiválják. Így volt ez néhány hete a budapesti wtt-versenyen, s most Münchenben is nagyon odatette magát. Az összecsapás egy őrült hullámvasúthoz hasonlított, Majoros és Monteiro is többször érezhette, hogy nyeregben van, a végjáték azonban a 25 éves magyarnak sikerült jobban, így András Csaba után ő is továbbjutott.

Ezek után Szudi Ádám (155.) és a svéd Anton Kallberg (18.) találkozójának az volt a tétje, hogy összejön-e a tiszta magyar párharc a 16 közé jutásért, Fortuna ugyanis egy ágra sorolta Majorost és Szudit, ám erre nem volt esély, Kallberg igazolva a papírformát négy szettben győzött, így pénteken ő lesz Majoros Bence ellenfele.

MULTISPORT EURÓPA-BAJNOKSÁG, ASZTALITENISZ
Férfiak. Egyes. A 32 közé jutásért:

Möregaardh (svéd)–Lakatos Tamás 4:2 (–7, –8, 9, 4, 7, 7)
Majoros Bence–Monteiro (portugál) 4:3 (10, –9, 17, 10, –8, –6, 9)
András Csaba–Lebesson (francia) 4:3 (–9, –8, –12, 8, 7, 6, 6)
Kallberg (svéd)–Szudi Ádám 4:0 (4, 9, 10, 12)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik