Műkorcsolya: az ISU is a CAS-hoz fordult Valijeva ügyében

Vágólapra másolva!
2023.02.22. 14:53
null
Kamila Valijeva (Fotó: Getty Images)
Egy nappal a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) beadványát követően a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség (ISU) is a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázó doppingügyében.

 

Az ISU a WADA-hoz hasonlóan azért fordult a CAS-hoz, mert az Orosz Doppingellenes Ügynökség január közepén azzal zárta le a 2021 végén pozitív doppingmintát adó sportoló ügyét, hogy „nem volt vétkes vagy gondatlan”.

A WADA kedden azt kérte a CAS-tól, hogy négy évre tiltsa el a korcsolyázót, az ISU ugyanakkor fellebbezésében annyit írt, hogy a CAS „saját belátására” bízza az eltiltás mértékét. Azt ugyanakkor az ügynökséghez hasonlóan kéri, hogy az eltiltás mellett töröljék Valijeva valamennyi eredményét, amit 2021. december 25. után ért el.

„Az ISU egyértelműen abban hisz, hogy a fiatal sportolókat meg kell védeni a doppingtól, ám ez nem azt jelenti, hogy a vétkes fiatalok mentesüljenek az eltiltás alól” – közölte szerdán a nemzetközi sportági szövetség.

A 16 éves Valijeva tavaly februárban aranyérmet nyert az orosz csapattal a pekingi olimpián, majd egyéniben negyedik lett, miután a két verseny között kiderült, hogy közel két hónappal korábbi doppingmintája pozitív eredményt hozott. A CAS – többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ellenében – jóváhagyta az Európa-bajnok Valijeva szereplését, ugyanakkor a NOB nem tartott éremátadó ceremóniát abban a számban, amelyben Valijeva is dobogóra állhatott.

A botrány következtében a nemzetközi sportági szövetség tavaly júniusban úgy határozott: fokozatosan 15-ről 17 évre emeli a minimum korhatárt a felnőttversenyeken. A döntés szerint a 2023–2024-es idényben 16, a 2024–2025-ös szezonban pedig 17 év lesz az alsó korhatár. A következő, 2026-os téli olimpián így már csak a 17 évesnél idősebbek indulhatnak.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik