MOB: Wladár Sándor lett a Magyar Olimpiai Bizottság új alelnöke

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.11.26. 16:06
Közgyűlést tartott a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a Puskás Arénában. Az egyéb napirendi pontok mellett a sportért felelős helyettes államtitkári pozícióba távozó Schmidt Gábor utódjának Wladár Sándort választották meg a szervezet alelnökévé.
Wladár Sándor lett a Magyar Olimpiai Bizottság új alelnöke 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Dömötör Csaba)
Wladár Sándor lett a Magyar Olimpiai Bizottság új alelnöke A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Dömötör Csaba)

A Magyar Olimpiai Bizottság november 26-i közgyűlése a szervezet elnöke, Gyulay Zsolt legutóbbi, május végi közgyűlés óta eltelt időszakról szóló beszámolójával indult, majd elfogadták a napirend szerinti beszámolókat és a jövő évre kitűzött célokat, irányelveket, valamint döntés született a 2023. évi olimpiai eseményeken és a 2024. olimpiai eseményeken való részvételről. Továbbá jóváhagyták a Felügyelő Bizottság 2023. évi ellenőrzési tervét.

Ezek után a napirend legfontosabb pontja következett, az alelnökválasztás. Egyedül Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke pályázott a pozícióra, őt a jelenlévők 75 igen, 5 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett választották meg a tisztségre.

„A sport parlamentjében alelnöknek lenni jóleső felelősség és lehetőség – szólt saját megfogalmazása szerint barátaihoz, harcostársaihoz Wladár. – Amikor Moszkvában olimpiai bajnok lettem, azt hittem, vagyok valaki. Azóta rájöttem, hogy olimpiai bajnokként kötelesség a magyar sportot és a hazát szolgálni. Szeretném, ha a jövőbeni bajnokaink is így tennének.”

Az újdonsült alelnök hozzátette, ahogyan eddig elnökségi tagként, mostantól alelnökként is alázatosan szolgálja a magyar olimpizmust, megköszönte a kormányzati figyelmet és támogatást, s kiemelte, szeretné azt kiérdemelni a jövőben is a magyar sportnak. Hozzáfűzte, a jövő nemzedéke sokszor más irányba fordul a sport helyett, így a látszat néha hízelgőbb, mint a valódi érték, de úgy gondolja, kötelessége átadni nekik azt a tudást, azt a példát, amivel szolgálhat, hogy ők is sikeres sportolókká, példaképekké válhassanak. Szorosabb együttműködést szorgalmaz a MOB és a sportágak között, melynek keretein belül megosztanák a tapasztalatokat egymással, valódi tartalommal megtöltve a kapcsolatot. Értékelése szerint az új vezetőség Gyulay Zsolttal az élen jó irányba fordította a haladást.

„Rossz gyerek voltam, de a lányokat és a gyengébbeket megvédtem – zárta beszédét egy személyes gondolattal Wladár. – Ezt a jellemvonásomat megtartottam, igyekszem a jó mellé állni, és azt bármi áron védeni.”

A Felügyelő Bizottság tagjának 74 igen és 3 nem szavazattal, 2 tartózkodással Becsky Andrást választották meg.

INTERJÚ WLADÁR SÁNDORRAL

– Milyen tervekkel vág a munkába a kinevezése után?
– Alelnökként még nagyobb, súlyos felelősséggel szolgálhatom az olimpizmust és azokat a sikeres magyar sportágakat, amelyek meghatározóak voltak a magyar sport történetében. Meg kell őriznünk a társadalmi elismerést, a jó hírnevet. Fenn kell tartanunk a kormány figyelmét és támogatását is. Továbbá feladatunk az is, hogy a jelenlegi nehéz társadalmi helyzetben is – a koronavírus-járvány utáni időszak, energiaár-robbanás – el kell ültetnünk a gondolatot a fiatalság fejében, hogy igenis érdemes sportolni, mert ikonikus alakká, társadalmi hőssé válhatnak.

– Mekkora megtiszteltetés Önnek, hogy alelnöknek választották?
– Húsz-harminc évvel a Moszkvában nyert aranyérmem után rájöttem, hogy ez felelősség. Olimpiai bajnokként az ember tartozik a sportágának, a magyar sportnak, a hazának, főleg, hogy komoly olimpiai életjáradékot kapunk. Ezt meg kell becsülni, és segítenünk kell ott, ahol tudunk.Fel kell keltenünk a figyelmet a sportra. Óriási megtiszteltetés, hogy alelnökké választottak.

– Mennyiben különbözik az alelnöki az eddigi, elnökségi tagi feladatkörétől?
– Nagyobb erővel, súllyal képviselhetem az álláspontomat, véleményemet, mint korábban, és sokkal jobban el kell mélyülnöm a különböző sportágak gondjaiban, helyzetében. Sokat kell tanulnom, mint amikor a Magyar Úszószövetség elnöke lettem, akkor is napi tizenkét órában tanultam, mint az intenzív osztályon a rezidensek.

– Titkos szavazáson, nagyjából kilencven százalékos támogatottsággal választották meg alelnöknek. Mit gondol, ez a magyar úszók és a MÚSZ munkájának elismerése is?
– Abszolút. Nemrég összeszámoltam, az elmúlt öt évben hány érmet szereztünk jelentős világversenyeken felnőtt és junior Eb-ken és vb-ken, hetvenes nagyságrendről beszélünk. Ezek szép eredmények, nyilván ennek is szólt a kinevezésem. Örülök, hogy erősebbek lettünk, nagyobb erővel képviselhetem a magyar úszók érdekeit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik