MEFS: „Jelentős sikereket értünk el az elmúlt nyolc évben”

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2020.09.01. 15:15
null
Kiss Ádám szerint jelentős sikereket hozott az elmúlt nyolc év (Fotó: MEFS)
Kiss Ádám fizikus professzor nyolc éven át irányította a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséget (MEFS), a szervezet legutóbbi közgyűlésén Mocsai Lajost, a Testnevelési Egyetem rektorát választották meg elnöknek.

 

„Az elmúlt nyolc év alatt kiemelt szerepet játszott az életemben az egyetemi sport, ezt nem lehet elengedni egyik pillanatról a másikra, de természetesen nem is az a cél, hogy elengedjem. Abban a megtiszteltetésben van részem, hogy Mocsai professzor úrtól megkaptam a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség Örökös Tagja címet. Így a fizikusi tevékenységem mellett ezen a területen is szeretném segíteni a felsőoktatás és a sport kapcsolatát” – mondta a professzor.

„Az elmúlt nyolc évre visszatekintve úgy látom, hogy az egyetemi sport minden részében jelentős sikereket értünk el. 2012-ben elsősorban Székely Mózes főtitkár segítségével kidolgoztuk a Hajós Alfréd Tervet, amelyben 2020-ig meghatároztuk az egyetemi-főiskolai sport fejlődési irányait. Az egyik hangsúlyos célunk az volt, hogy évente legalább egy nagy nemzetközi sporteseményt hozzunk Magyarországra. Ezt megvalósítottuk, több egyetemi Európa- és világbajnokságot itt rendeztünk meg. Ezek közül hadd emeljem ki a 2016-os miskolci egyetemi tájfutó-vb-t, amely 2016-ban a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetségtől (FISU) az év egyetemi sporteseménye címet is elnyerte” – hangsúlyozta Kiss Ádám.

„A hazai és nemzetközi egyetemi versenyeken is egyre nagyobb létszámmal és javuló eredményességgel veszünk részt. Kiemelt példaként említem, hogy 2019-ben történelmi csapatsikerekkel zárult a téli és a nyári Universiade is, hiszen 1965 óta először összesen öt csapatsport képviselte hazánkat” – összegzett a MEFS volt elnöke. Hozzátette, egyedülálló kezdeményezésként a világon – az 1965-ös Budapesti Universiade 50. évfordulója alkalmából– létrehozták az Universiade Bajnokok Klubját, amelynek elnöke Nagy Tímea, kétszeres olimpiai és hatszoros Universiade-bajnok vívó lett. A MEFS 2015-ben a FISU legrangosabb kitüntetését, a Jean Petitjean-díjat, 2019-ben pedig a Magyar Örökség-díjat nyerte el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik