Magyar Sport Napja: szűk körű koszorúzás a MAC-emlékműnél

Vágólapra másolva!
2021.05.06. 18:29
null
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is jelen volt a szűk körű megemlékezésen (Fotó: Móricz István/Bors)
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Sárfalvi Péter helyettes államtitkár és Kállay Kristóf, a MAC elnöke szűk körű megemlékezést és koszorúzást tartott a Szabadság téri MAC-emlékműnél csütörtökön a Magyar Sport Napja alkalmából.

 

Szabó Tünde kiemelte, ez az a nap, amikor megemlékezünk azokról a kivételes emberekről, akik fáradhatatlan munkájukkal, tenni akarásukkal, a sport és hazájuk iránti elkötelezettségükkel lerakták a magyar sport alapjait.

„Egy sportoló mindig példakép egyben, nemcsak a sportpályán, a civil életben is mindig a fair play szellemében gondolkodik és cselekszik. A magyar fiatalságnak pedig ilyen nagyszerű példaképekre van szüksége” – fogalmazott az államtitkár.

A Magyar Sport Napja alkalmából minden évben hivatalos ünnepségen tüntetik ki a magyar sportért aktívan tevékenykedő szakembereket és eredményes sportolókat, azonban a díjak személyes átadására a jelenlegi járványhelyzet miatt egyelőre nincs lehetőség.

Idén a kiemelkedő edzői tevékenység és jelentős nevelő-oktató munka, valamint életmű elismerésére edzők, továbbá a kiemelkedő teljesítményt elérő sportolókat felkészítő sportszakemberek részére adományozható Bay Béla-díjban részesült Kovácshegyi Ferenc, Gáspár István és Ludvigh Zoltán. A kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó sportolók részére, valamint életmű elismerésére adományozható Csík Ferenc-díjban részesült Görbicz Anita, Vanek Ákos és Engelhardt Katalin.

A sport népszerűsítésében, a lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztése érdekében hosszú időn keresztül kifejtett kiemelkedő tevékenység elismerésére a testneveléssel és a sporttal foglalkozó civil szervezetekben, köztestületekben dolgozó személyeknek, továbbá a magyar testkultúra és sportélet fejlesztése érdekében a hazai és nemzetközi sportéletben hosszú ideig eredményesen dolgozó személyek részére adományozható Eszterházy Miksa-díjban részesült Kiss Ádám, Rétsági Erzsébet és Kovács Győző.

A testnevelés és a sport iskolai népszerűsítésében, az ifjúság testedzésének és a diáksportnak a szervezésében, fejlesztésében hosszú időn keresztül kifejtett eredményes tevékenység elismerésére az iskolai, diák- és egyetemi sport területén tevékenykedő személyek részére adományozható Kerezsi Endre-díjban részesült Ritter Dezsőné Lengyel Erzsébet, Vajda Zsuzsanna és Tóth Tibor.


A sport területén kiemelkedő oktatói, tudományos tevékenység elismerésére adományozható Kemény Ferenc-díjban részesült Schiszler Lajos Gábor, Rabi Ferencné Perényi Szilvia Judit és Csiszér Előd. Kiemelkedő tevékenységéért miniszteri elismerésben részesült Janza Péter és Nagy Róbert.

A Magyar Athletikai Club 1875-ben ezen a napon rendezte a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére a kormány 2000-ben május hatodikát a Magyar Sport Napjának nyilvánította.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik