Londoni hősök kontra idei sikeremberek

Vágólapra másolva!
2013.12.27. 09:25
null
Gyurta Dániel 200 m mellen megőrizte vezető pozícióját (Fotó: MTI)
Ahogy olvasóink már megszokhatták, a Nemzeti Sport Online idén is többrészes, szubjektív sorozatban emlékszik vissza a mögöttünk hagyott esztendőre – 2013, ahogy mi láttuk, 1. rész. Az olimpiákat követő évek mindig speciálisak. Az előző évi ötkarikás játékok sztárjainak zöme ilyenkor piheni ki a hosszú és fárasztó felkészülést, és egy kicsit lazít, egy részük pedig vissza is vonul. Így ezekben az esztendőkben jó néhány trón, jelen esetben világbajnoki cím „felszabadul” és új gazdára vár. Az már a következő években derül ki, hogy a trónkövetelők uralkodása tartós marad-e, vagy csak pünkösdi királyságnak bizonyul.

Év végi összeállításunkban rendhagyó módon ezúttal nemcsak felidézzük az esztendő legnagyobb magyar vonatkozású sportsikereit, hanem azt is megvizsgáljuk, hogy az idei év sikerszerzői hogyan szerepeltek a londoni olimpián, illetve azt is megnéztük, hogyan szerepeltek ebben az esztendőben a londoni hősök. Összeállításunkban szigorúan azokat a versenyszámokat vettük figyelembe, amelyek a következő, riói olimpia programjában is szerepelnek.

AKIK AZ ÁLLANDÓSÁGOT JELENTETTÉK

Arra még nyilvánvalóan sokan emlékeznek, hogy tavaly Londonban nyolc aranyéremmel zárt a magyar küldöttség. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy idén ezt túlszárnyalva, tíz olimpiai számban nyertek versenyzőink világbajnoki címet. A két képzeletbeli eredményhalmaz metszetébe három arany tudott bekerülni.

A 200 méteres mellúszás aranyérmét Londonban Gyurta Dániel szerezte meg, aki idén a barcelonai világbajnokságon is győzött, s nem akadt legyőzőre a herningi rövid pályás Európa-bajnokságon sem, ahol eredménysorát megtoldotta a 100 méteres táv első helyével is. Az időközben az UTE-hoz igazolt úszó mindkét évben remekül szerepelt, nem csoda, hogy tavaly és idén is őt választották meg az újságírók az Év Sportolójának.


GYURTA DÁNIEL GYŐZELME

A női kajak egyesek 500 méteres távján Londonban és az idei duisburgi világbajnokságon is legyőzhetetlen volt Kozák Danuta. Igaz, az időközben ugyancsak az UTE-hoz igazoló versenyző a kettő között az Európa-bajnokságon a második helyre szorult egykori csapattársa, Benedek Dalma mögé. Kozák emellett tagja volt az idén ugyancsak világ- és Európa-bajnok négyesnek (erről a következő bekezdésben ejtünk még szót), sőt a 4x200 méteres váltónak is, igaz, ez utóbbi nem olimpiai szám.

Bár a sportban azt szokták mondani, hogy „Győztes csapaton ne változtass!”, ez úgy látszik, hogy a női kajak négyes esetében egyáltalán nem igaz. Mert ugyan 2009 óta mindegyik vb-n és persze az olimpián is a mieink győztek, egyetlen egy alkalommal sem maradt egyben az előző évi sikerhajó. Nem történt ez másképpen az idén sem, hiszen Londonban Fazekas-Zur Krisztina, Kovács Katalin, Kozák Danuta és Szabó Gabriella ült a hajóban, az idei világbajnokságon azonban Kovács helyére Kárász Anna került. És akkor arról még nem is szóltunk, hogy az Eb-n is egészen más összeállításban (Kárász Anna, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Janics Natasa) szerepeltek a lányok. Az eredmény azonban minden esetben ugyanaz volt: aranyérem.

Pars Krisztiánnak a vb-n meg kellett elégednie az ezüstéremmel (Fotó: Reuters)
Pars Krisztiánnak a vb-n meg kellett elégednie az ezüstéremmel (Fotó: Reuters)


AKIK IDÉN LAZÁBBRA VETTÉK

ÉS A TÖBBI LONDONI ÉRMES?
Annak is utána néztük, hogy a többi londoni dobogósunk miként szerepelt az idén. Az öttusázó Marosi Ádám felemásan zárta a világversenyeket, hiszen megnyerte az idei Európa-bajnokságot, a vb-n viszont csak a 24. lett. Az úszó Cseh László ugyan most csak ötödik lett 200 vegyesen, de ezúttal sem maradt érem nélkül, miután meglepetés-ezüstöt szerzett 100 pillangón, a vb-n. Cselgáncsozóink közül a Londonban ezüstérmes Ungvári Miklós súlycsoportot váltott, így az idén jóval szerényebb eredményekkel kellett megelégednie, viszont a bronzérmes Csernoviczki Éva Budapesten megnyerte az Eb-t, igaz a vb-n ő is idejekorán búcsúzott. Olimpiai ezüstérmes férfi kajak négyesünk az Eb-n harmadik, a vb-n negyedik lett. A Janics Natasa, Kovács Katalin kajak páros előbb harmadik, majd második lett, míg Janics 200-on előbb a dobogó harmadik fokára állhatott fel, míg a vb-n meg kellett elégednie az ötödik hellyel. Birkózóink közül Lőrincz Tamás megnyerte az Európa-bajnokságot, a budapesti vb-n azonban csak tizedik lett. Hatos Gábor ezüstérmes volt az Eb-n, Pesten azonban ő is csak tizenkettedikként zárt. Módos Péter vállműtétje miatt nem indulhatott a kontinensviadalon, a világbajnokságon Londonhoz hasonlóan bronzérmes lett.

Londonban az első aranyérmünket a kardvívó Szilágyi Áron szerezte. Az idei zágrábi Európa-bajnokságon viszont nem ment neki annyira, mert egyéniben csak 18. lett, csapatban viszont ezüstérmet szerzett. A budapesti világbajnokságon viszont pont fordított volt a felállás: egyéniben egészen az elődöntőig jutott, ahol mindössze egyetlen tussal kapott ki, a csapatverseny során viszont a fiúk a negyeddöntőben szenvedtek vereséget a románoktól, s végül a hetedik helyen zártak.

Pars Krisztiánnak szenzációs éve volt az idei: klasszis kalapácsvetőnk egy kivétellel mindegyik versenyét megnyerte. Az már az ő (és a mi) balszerencsénk, hogy ez az egyetlen viadal éppen a világbajnokság volt Moszkvában. Ott ugyanis a lengyel Pawel Fajdek első kísérletével akkorát dobott, amekkoránál jobb eredményt Krisztián korábban egész pályafutása során mindössze kétszer ért el. Ugyan egy héttel a vb után a világ idei legjobb eredményét elérve a magyar fiú alaposan visszavágott, de sajnos a vb elment, így tovább várat magára az első magyar világbajnoki cím atlétikában.

A tavaly az Európa-bajnokságon és az olimpián is győztes 1000 méteres kajak páros tagjai, Kökény Roland és Dombi Rudolf idén azzal az egyértelmű célkitűzéssel vágtak neki a felkészülésnek, hogy utóbbinak is meglegyen a világbajnoki címe (Kökény 2005-ben Kucsera Gáborral párosban, egy évvel később pedig a négyessel volt már vb-első). Az Eb-n lemaradtak a dobogóról, s bár a világbajnokságon sikerült javítaniuk, ott is meg kellett elégedniük a harmadik hellyel.

A londoni olimpia számunkra legkellemesebb meglepetését és legnagyobb visszatérését okozó Risztov Éva idén a még hiányzó világbajnoki címért szállt harcba a barcelonai vb-n a 10 kilométeres nyílt vízi úszásban. A taktika ugyanaz volt, mint tavaly, azaz Évi gyorsan az élre állt, s saját tempóját diktálta a többieknek. Azonban a mezőny okult a tavalyi versenyből, s a két rivális brazil nem hagyta elmenni a magyar lányt, az utolsó kilométereken pedig két oldalról közrefogva emésztették fel az erejét. Sajnos most nem is ment neki, a hajrában visszacsúszott, végül csak kilencedikként ért célba.

Lólengés-specialista tornászunk, Berki Krisztián utólag bevallotta, hogy tudat alatt kicsit kiengedett az idén. Ez sajnos meg is látszott az eredményein, hiszen a moszkvai Európa-bajnokságon, kontinensbajnoki cím után most „csak” az ezüstérem jutott neki. Az októberi antwerpeni világbajnokságon azonban még ennél is rosszabbul járt, hiszen selejtezőbeli rontása után még a döntőbe sem tudott bekerülni.

AKIK IDÉN HÚZTAK BELE

Az Év legjobb európai úszónőjének megválasztott Hosszú Katinka a 200 és 400 méteres vegyes úszás világbajnoki címét is megszerezte a barcelonai vb-n, 200 pillangón harmadik lett, a rövid pályás Eb-n pedig egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett, s emellett jó néhány világcsúcs is fűződött a nevéhez. Sajnos Londonban nem ment neki ilyen jól: 400 vegyesen negyedik, 200-on nyolcadik, ugyanezen a távon, pillangón és a 4x200-as gyorsváltóval kilencedikként zárt.

HOSSZÚ KATINKA GYŐZELME 400 VEGYESEN


A birkózás történetének első magyar női világbajnoki címét szerezte meg Sastin Marianna a budapesti vb-n, miután megnyerte a 63 kg-osok döntőjét. A tavalyi olimpián viszont meg kellett elégednie a 11. hellyel.

Sorozatban megszerzett három olimpiai bajnoki cím után férfi vízilabda-válogatottunk csak az ötödik helyen végzett Londonban. A szakmai felelősök azonban ezt követően felfelé buktak, hiszen az akkori kapitányt, Kemény Dénest a szövetség elnökévé választották, míg a másodedző, Benedek Tibor lett Kemény utódja a kispadon. Bár az új kapitány hat olimpiai bajnokot is kitett a csapatból, mégis bejött a vérfrissítés, mert a csikócsapat minden várakozást felülmúlva aranyérmet szerzett a világbajnokságon.

Férfi párbajtőrcsapatunk idén mindhárom éremből begyűjtött egyet világversenyen (Fotó: NS-archív)
Férfi párbajtőrcsapatunk idén mindhárom éremből begyűjtött egyet világversenyen (Fotó: NS-archív)


Egy másik pekingi aranyérmes, a kenus Vajda Attila is újra maga mögé utasította a világot 1000 méteren. Az Eb-n ugyan éppen lemaradt a dobogóról, a duisburgi világbajnokságon azonban már nem talált legyőzőre, s 5000 méteren is begyűjtött egy ezüstöt. Londonban viszont címvédőként csak a hatodik helyen zárt, míg 200-on – igaz ez a táv nem az ő felségterülete – csak 11. lett

Tavaly még egymást sem kerülgette, idén véletlenül egymásra
találva mindent vitt Vasbányai és Mike párosa (Fotó: NS-archív)
Tavaly még egymást sem kerülgette, idén véletlenül egymásra találva mindent vitt Vasbányai és Mike párosa (Fotó: NS-archív)

Szinte a semmiből robbant be a világ élvonalába a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenu kettes, ők idén versenyeztek először egy hajóban, s már az Eb-n is ezüstérmesek voltak 1000 méteren, a duisburgi vb-n aztán már elsőként haladtak át a célvonalon és 500-on is másodikak lettek. Mivel idén ültek először össze, értelemszerűen tavaly nem indultak az olimpián, de más magyar sem, hiszen ebben a számban nem sikerült kvótát szereznie a mieinknek. Ez ám a fordulat…

Férfi párbajtőrcsapatunk sem indult Londonban, de erről legkevésbé ők tehettek. Egész egyszerűen vívásban két-két csapatverseny vetésforgószerűen mindig pihen az olimpián, s tavaly éppen ők voltak a sorosak. Tavaly a csapat-világbajnokságon bronzérmet szereztek, az idei zágrábi Eb-n pedig ezüstöt, de a budapesti világbajnokságon már a dobogó tetejére állhatott a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter négyes, s mivel a riói programba már visszakerült ez a versenyszám, így teljes joggal lettek összeállításunk szereplői.

A FÉRFI PÁRBAJTŐRCSAPAT GYŐZELME

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik