A NOB csütörtöki bejelentése értelmében vissza kell szolgáltatnia medáliáját Zulfija Csinsanlónak (53 kg), Maija Manezának (63 kg) és Szvetlana Podobjedovának (75 kg) egyaránt, mivel 2012-es doppingmintájuk újraellenőrzése pozitív eredményt hozott.

Ugyancsak megfosztották érmétől a szintén súlyemelő fehérorosz Marina Skermankovát, aki a 69 kilósok között lett harmadik. Eltiltással kell számolnia a szintén fehérorosz orosz Zsina Szazanavecnek és Jauheni Zsarnaseknek. Hozzájuk hasonlóan anabolikus szteroiddal bukott le két orosz sportoló, a rúdugró Dmitrij Sztarodubzsev és a kalapácsvető Kirill Ikonnyikov.

A NOB szerdán jelentette be, hogy újabb kilenc sportoló – köztük hat érmes – 2008-as pekingi doppingmintájának ismételt vizsgálata hozott pozitív eredményt.

A NOB még az idei riói nyári olimpia előtt rendelte el és hajtatta végre a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpia doppingmintáinak újratesztelését úgy, hogy a korábban alkalmazottnál jóval fejlettebb technológiával elsősorban az érmes sportolókra összpontosítottak. A felülvizsgálat nyomán csaknem száz (98) versenyző bukott meg, köztük az aranyérmüktől most megfosztott kazah súlyemelőnők. A pozitív mintát szolgáltató sportolók listájára felkerültek már nem is állhattak rajthoz a brazíliai játékokon.

Az újraellenőrzés mellett a NOB arról is döntött, hogy az eddigi nyolcról tíz évre emeli fel az olimpiákon levett minták megőrzési idejét, éppen azért, hogy a menet közben folyamatosan finomodó és egyre hatékonyabbá váló ellenőrző metódusok, laboratóriumi technikák révén több évvel az eredeti tesztelést követően is leleplezhetők legyenek a csalók.