Létesítmény: a kerület egy régi jelképét fogja visszaszerezni – Németh Szilárd a csepeli fejlesztésekről

Vágólapra másolva!
2021.06.24. 15:56
null
A Kozma István Magyar Birkózóakadémia arcképcsarnok tavalyi avatása (Fotó: Földi Imre, archív)
Csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartott Németh Szilárd, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia alapítója és Süle László, a Csepel Sport Club Alapítvány kuratóriumának elnöke Csepelen a helyi sportklub fejlesztési koncepciójáról.

„Csernobili épületek” – sóhajtott fel Németh Szilárd a Bajnokok Csarnokában a beszéde egy pontján, mikor éppen a jelenlegi helyzetet ecsetelte. Talán nem is lehetne pontosabban leírni az egykori – és leendő – sportkomplexumot Csepelen, ahol megannyi olimpiai és világbajnokunk készült versenyeire a múltban. Jelenleg is használják, főleg utánpótlássportban, de teljesen abszurd élményt nyújtott látni a csillogó szemű gyerekeket, miközben edzésre érkeztek az omladozó épületek sivársága közepette.

Az államtitkár még a koncepció ismertetése előtt elmondta, hogy nagyon széles körben megkérdeztek minden jelenleg a XXI. kerülethez kötődő sportegyesületet, felmérték az edzők, sportolók, szakemberek véleményét és különböző óhajait. Az együttműködés jegyében ezek alapján alkották meg fejlesztési tervüket, ezáltal tervezik vonzóvá tenni a későbbiekben a klubot a helyi sportolók számára.

„A szív, az ész megvan. Szükséges hozzá még a tisztesség. Jelentem, itt minden adva van, így a kerület egy régi jelképét fogja visszaszerezni, és ennek minden csepeli lakos örülni fog” – mondta Németh Szilárd.

Süle László hozzátette, három alapvető érték mentén tervezték meg a fejlesztési koncepciót: együttműködés, a hagyományok tisztelete és az értékek megtartása.

„Tovább fontos elem a fenntarthatóság és a környezetvédelem” – folytatta a fejlesztés vezetője. A kiemelten fontos utánpótlássporton túl alkalmas infrastruktúrát fognak felépíteni az élsporthoz is; például NB I-es szintű labdarúgópályát 3800 fős lelátóval, atlétikai pályát és multifunkcionális csarnokot. Másrészt nagy hangsúlyt fektettek a parasportokra és az erre alkalmas létesítményekre, a paralimpiai központ is Csepelen lesz.

A város nagy hiányossága egy, a kulturális események lebonyolítására alkalmas épület. A fejlesztési koncepció erre is választ ad, hiszen – mint az 1912-es alapításkor – a klub számára fontos, hogy ilyen jellegű rendezvényeknek is otthon tudjon biztosítani.

A fejlesztés 2+1 ütemben fog megvalósulni; a nulladik már ősszel elkezdődik. Pontos dátummal egyelőre sem Németh Szilárd, sem Süle László nem tudott szolgálni, de az első ütemet jövőre kezdenék, és nagyjából öt évig fog tartani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik