Legyünk aktívak – hogyan lehet kiválasztani a megfelelő cipőt a sporthoz?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.07.20. 16:03
null
Fotó: <a href="http://ecipo.hu/" target="_blank">ecipo.hu</a>
Címkék
A sportolás nem kényszer, nem kötelezettség, hanem létforma. Főleg akkor, ha ráakadtunk arra a sportágra, amit kedvelünk, amit őszinte lelkesedéssel csinálunk, és nem azért, mert űzött vadként próbálunk mások elvárásainak megfelelni. A divat és a sportolás összeegyeztethető? (x)

 

De még mennyire, hogy igen. Miért is kellene e két területnek ütnie egymást? Persze az ütés akkor maradhat, ha bokszról van szó.

A sportruházatok és sportszerek azon túl, hogy praktikusak, bizony igazán szemrevalóak is, egyben. Első ránézésre furcsának tűnhet ez a hangsúlyos figyelem, a látvány tekintetében, de a mindennapok szintjén mégsem kérdéses a fontossága. Hogy miért? Azért, mert jó közérzetünkhöz, elégedettségünkhöz nemcsak a kiteljesítő, aktivizáló és frissítő mozgás járulhat hozzá, hanem mindazon kellékek és ruhadarabok, amik a sportolás perceit, óráit kerek egésszé varázsolhatják.

Ha egy olyan futónadrágban vagy biciklis felsőben vagyunk kénytelenek edzeni, ami a legkevésbé sem illik hozzánk, akkor ez a diszkomfort érzet a teljes kimozdulást megmérgezheti. Mert nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, s különösen a felszerelésünkben.

Anői divat pontosan ezért nemcsak, mint lehetséges tényező, hanem mint komoly elvárás juthat főszerephez a sportos kiegészítők világában. A lehetőségek adottak. Ami az egyéni felelősségvállalást illeti: a fő, hogy soha ne érjük be a tökéletesnél kevesebbel.

A tökéletes, sportolás szempontjából kényelmet, funkcionalitást és esztétikusságot jelent. Ha az adott ruhadarab vagy kellék maradéktalanul megfelel az érintett sportág elvárásainak, ha a hordása, viselése örömmel és elégedettséggel tölt el minket, akkor révbe is értünk. Innentől fogva a külső zavaró tényezők jelentős részét kiiktatva beleugorhatunk a mozgás kínálta, testet-lelket üdítő szabadságba.

Milyen szempontok alapján válasszunk futócipőt?

Fotó: ecipo.hu
Fotó: ecipo.hu

A futás kétségtelenül az egyik legnépszerűbb mozgásforma, ami nők és férfiak ezreit szólítja nap, mint nap a természetbe, vagy a futópadra. Milyen cipőt válasszunk futópadhoz. Útikalauz sportolók számára!

A futócipő kiválasztása éppen ezért kulcsfontosságú momentum. Ez az a beruházás, amitől nem érdemes pénzt és időt elvonni. Egyszerűen azért, mert ha hajlandóak vagyunk kellő energiát és anyagi muníciót szánni a beszerzésre, akkor tudatos döntésünk nyomán hosszú időre és hosszú távra pontot tehetünk a sportszer-vásárlás végére. Ráadásul megőrizhetjük lábaink egészségét, ami nem egy utolsó szempont.

Hiszen tulajdonképpen talpaink, lábfejeink, bokáink, térdeink, sőt csípőnk épsége futás közben attól függ, hogy milyen cipő biztosít stabil alapot számunkra.

A legfontosabb kérdés, hogy milyen terepen kívánunk talpalni? A köves utak, a beton, a direkt futásra specializált felület vagy a futópad merőben eltérő tulajdonságokkal bír. S ezek a különbségek jelentős mértékben árnyalják a cipővásárlás folyamatát.

A lábra és terepre szabott futócipő fokozhatja az edzés eredményességét, növelheti annak minőségét és persze kényelmét. S a komfortosság újabb löketet adhat a még sikeresebb előre rohanáshoz.

A futás elhivatottságot, kitartást, elszántságot, erőt és főleg mentális erőnlétet is igényel. Mindegy honnan kezdjük, s mellékes mekkora távokat hagyunk magunk mögött. A lényeg, hogyha mindezt örömmel tesszük, akkor miénk a világ, s meghódíthatjuk a sportolás dimenzióját.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik