Lázban Amerika, avagy újra játszik a félrelépő Woods

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2010.04.07. 18:46
null
Ilyen egy világsztár lelki magánya: már az edzésen tömegek lesték Tiger Woods ütéseit (Fotó: Action Images)
Csütörtökön megkezdődik az év négy kiemelt, úgynevezett major férfi golfversenyének egyike, a US Masters. A hagyományosan a georgiai Augustában megrendezendő viadal minden esztendőben óriási érdeklődés mellett zajlik, az idén azonban a szokásosnál is intenzívebb a médiafigyelem, mivel öt hónapos kihagyás után most kezdi újra a versenyzést a világ egyik legismertebb sportolója, a télen botrányos magánélete miatt reflektorfénybe kerülő Tiger Woods. Rövid segédlet a Woods-sztori hétvégi fejezetét nyomon követni szándékozó, a golfban kevéssé járatos olvasóinknak.

Már az edzésnapokon nézők ezrei kígyóztak az Augusta National golfklub szakaszai (fairway) mentén, nyilvánvalóan annak reményében, hogy egy pillantás erejéig elcsípik Tiger Woodsot. Hogy ki ő? A 34 éves amerikai játékos ama golfozók közé tartozik, akiket az egyik férfi-szépségápolási cikkeket gyártó multi hirdetéseiből idehaza is jól ismerhetünk.

TIGER WOODS

A sors igazságtalansága, hogy a szélesebb közvélemény a viselt dolgai, a kétségkívül visszataszító házasságtörése miatt figyelt fel rá, holott a sportág történetének egyik legjobbjáról van szó, aki irdatlan bevételeiből sokat költ jótékonykodásra, és aki emberi és sportolói hitelességénél fogva tavaly őszig ideális és keresett reklámarc volt.

WOODS MAJORDIADALAI 
Masters 4 (1997, 2001, 2002, 2005)
US Open 3 (2000, 2002, 2008)
The Open 3 (2000, 2005, 2006)
PGA Championship 4 (1999, 2000, 2006, 2007)

A nem egészen másfél évtizedes profi karrierje során 97 győzelmet elkönyvelő golfozó nem reménykedhet másban, mint hogy nyilvános bocsánatkérése családi körben és a nagyközönségnél is célt ér.

Azaz éppen úgy feledésbe merülnek ballépései, mint például a 2003-ban szintén szexbotrányba keveredő kosárlabdázó, Kobe Bryant esetében.

Az augustai edzéseket figyelemmel kísérő nézők mindenesetre – saját megállapítása szerint – „hihetetlenül" jól fogadták, azaz úgy tűnik, a hétvégi verseny kedvező alkalmat kínál az imázs-újraépítő folyamat elindításához. Nézzük az akció kulisszáját!

A GOLF

Az idehaza meghonosodott közvélekedés szerint „kőgazdag” és sznob üzletemberek kedvtelése. Ám ha lehántjuk az előítélet burkát, olyan sportra bukkanunk, amely amatőr szinten a véltnél olcsóbban is űzhető – Woods is legfeljebb mérsékelt jómódba született –, segít karban tartani az egészséget, s a test mellett a lelket, az intelligenciát egyaránt próbára teszi.

A profik előadásában a golf – mivel a hosszú pályán egyszerre több gurítóterületen (green) is „gólhelyzet" alakul ki – rendkívül érdekfeszítő televíziós látványsport, amelyben a sportoló egy időben vív meg önmagával, az elemekkel (talaj, időjárás), a vetélytársak pontszáma jelentette lelki teherrel – s miközben stratégiát alkot és követ, három-négy óra alatt legyalogol nyolc-tíz kilométert.

Az érdeklődő nagyközönség szórakoztatásáról és elmélyüléséről olyan adatbázisok és statisztikák gondoskodnak, amelyek szinte csak a nagy amerikai sportligák (NFL, NBA, NHL, MLB) sajátjai.

A MAJORVERSENYEK

A világ élmezőnyének versenyeztetése nagyjából a tenisz mintájára történik, azaz minden hétre jut néhány jelentős férfi és női verseny. Ami például teniszben a Grand Slam, az golfban a major. A másik fehér sporthoz hasonlóan évente négyet rendeznek belőle, ám a férfiak és a nők számára külön időpontban és helyszínen.

A férfiak négy majorviadala: az először 1860-ban kiírt The Open Championship (British Open), az 1895 óta létező US Open, az 1916-ban megalapított PGA Championship, valamint a legfiatalabb, a csütörtökön a 74. felvonásához érkező Masters (US Masters, Masters Tournament).

 A LEGTÖBB MAJORGYŐZELEMMEL BÜSZKÉLKEDŐ GOLFOZÓK
Összesen Név Győzelmek
    Sikerei ideje MAS USO OPE PGA
18 Jack Nicklaus (amerikai) 1962–1986 6 4 3 5
14 Tiger Woods (amerikai) 1997– 4 3 3 4
11 Walter Hagen (amerikai) 1914–1929 2 4 5
9 Gary Player (dél-afrikai) 1959–1978 3 1 3 2
9 Ben Hogan (amerikai) 1946–1953 2 4 1 2
8 Tom Watson (amerikai) 1975–1983 2 1 5

 A MASTERS

A viadalt 1934-ben írták ki először, és – szemben a klubok között vándorló három másik majortornával – azóta mindig az augustai Nemzeti Golfklubban rendezik meg.

Hagyományosan ez az év első majorversenye, mindig április második vasárnapján ér véget – hacsak az időjárás nem kényszerít ki esőnapot.

A LEGTÖBB MASTERS-SIKER 
6 Jack Nicklaus (amerikai)
4 Tiger Woods (amerikai)
4 Arnold Palmer (amerikai)
3 Gary Player (dél-afrikai)
3 Sam Snead (amerikai)
3 Nick Faldo (angol)
3 Jimmy Demaret (amerikai)

Az első oszlopban a győzelmek száma

 

A Masters eltér a többi majortől abban is, hogy a mezőnyt meghívásos alapon válogatják össze, és hogy a győztes – a mesés pénzdíjon túl (tavaly az argentin Ángel Cabrera 1.35 millió dolláros csekket vehetett át) – nemcsak egy serleget kap, hanem egy ma már legendásnak nevezhető ruhadarabot is.

Az eredményhirdetés legünnepibb pillanata, amikor az előző évi bajnok előzékenyen felsegíti a győztesre a kizárólag a helyi golfklub tagjait megillető sötétzöld zakót, amelyet hazavinni sem ildomos.

A HÉTVÉGI VERSENY MENETRENDJE

Mint a profi viadalok általában, a US Masters is négy napon át tart, csütörtöktől vasárnapig. A versenyzők mindennap végigmennek a 18 lyukas, 7435 yard (csaknem hét kilométer) hosszú augustai pályán; pontosabban, az addig elért eredmények alapján a mezőnyt két forduló után „megvágják" (cut) – a harmadik és a negyedik napra nagyjából a nevezők fele marad versenyben.

A versenyzőket az ütésszámuk alapján rangsorolják (stroke play), vagyis az végez az élen, aki a legkevesebb ütéssel érkezik meg a klubházba a negyedik nap délutánján.

AZ ESÉLYESEK

A VILÁGRANGLISTA 
  1. Tiger Woods (amerikai)
  2. Steve Stricker (amerikai)
  3. Phil Mickelson (amerikai)
  4. Lee Westwood (angol)
  5. Jim Furyk (amerikai)
  6. Paul Casey (angol)
  7. Ian Poulter (angol)
  8. Ernie Els (dél-afrikai)
  9. Martin Kaymer (német)
10. Padraig Harrington (ír)

A versenyzés nélkül, ilyen-olyan terápiával, a bulvárlapok címlapján töltött hónapok ellenére Woodsot tartják a torna első számú esélyesének. Az egykori amerikai csodagyerek 595 hete vezeti a világranglistát, és bevallása szerint nagyon örül, hogy újra a hivatására összpontosíthat. Woods legendásan jól tűri a stresszt, ám hogy képessége e rendkívüli helyzetben is működik-e, mosolygós edzései ellenére is talány.

Golfversenyek előtt veszélyes az esélylatolgatás, hiszen egy-egy játékos teljesítménye nagyon sok tényezőtől függ; a legnagyobb fogadóirodák mindenesetre Phil Mickelsont, az utóbbi hetekben nagyszerűen játszó Ernie Elst és Lee Westwoodot tartják a „Tigrishajsza" legígéretesebb vadászainak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik