„Bizonyos téren látok fejlődéseket, úgy látom, jól menedzselik a román labdarúgást, viszont a bázissal rengeteg probléma van. Ezt gyerekkora vezetném vissza, amikor az akadémiákon kiválogatják a leendő futballistákat. Ott valamilyen munka nem jól folyik, amíg elérnek a felnőttkorig, ott valahol probléma van a rendszerben. Vagy nem jó edzőkkel, vagy nem jó rendszerben dolgoznak. Úgy vélem, profibb edzőkkel sokkal jobb eredményeket tudnának elérni. Elég sokan fociznak Romániában, ebből a tömegbázisból ki kellene kerülnie tizenegy jó futballistának – mondta el Novák Károly Eduárd a véleményét a román labdarúgásról a Képes Sportnak adott interjú során.

Novák magyarországi látogatásának egyik célja az volt, hogy tanulmányozza a magyar sportstratégiát. Többek között a tervei között szerepel, hogy Romániában is bevezessék a TAO-t, amely hazánkban már tíz éve a gyakorlatban is jól működő sporttámogatási rendszer.

A szombati Nemzeti Sport Képes Sport mellékletében bővebben olvashat arról, hogyan kívánja megreformálni a román sportéletet Novák Károly Eduárd.