A sportszázad tagjai az október 15-én kezdődő vuhani katonai világjátékok előtti ünnepélyes eskütételen (Fotó: Tumbász Hédi)

 

– Legendás sztorik keringenek a nagy sportszázad történetéről, Puskásék, Gremingerék, Tumpekék és a többiek honvédségi életéről, amely többek között a kiváló sportújságírót és humoristát, Peterdi Pált is megihlette. Kevesen tudják, hogy ismét létezik, együtt van egy új sportszázad, amelyhez olimpiai és világbajnoki érmesek sora tartozik. Bemutatná az egységet?
– Két és fél esztendővel ezelőtt született meg a gondolat, hogy ismét életre kellene hívni a sportszázadot – mondta Eleki Zoltán, ezredes, főtestnevelő, a magyar küldöttség csapatvezetője. – Egyrészt azért, mert sportolóink ikonok, pozitív személyiségek Magyarországon, akik jelenlétükkel, személyiségükkel erősíthetik a társadalom és a Magyar Honvédség kapcsolatát, a sorkatonai szolgálat megszűnése után népszerűsíthetik a honvédelmi életpályamodellt hazánkban. Másrészt a sportban betöltött szerepüknek köszönhetően olyan edzéselméleti tapasztalattal, módszertani tudással tudják segíteni a honvédséget, amelyet jól tudunk hasznosítani a kiképzések során.

– Mi a feltétele annak, hogy valaki a sportszázad tagja lehessen?
– Megfelelő nemzetközi eredményesség szükséges hozzá, no és az, hogy néhány hónapot eltöltsenek tartalékos katonai szolgálattal, alapkiképzéssel. Az sem mellékes, milyen sportágból jelentkezik a versenyző a sportszázadhoz, köthető-e a sportága a honvédségi alaptevékenységhez. A mi profilunkhoz többek között illeszkedik az atlétika, a cselgáncs, a birkózás, a triatlon, a vívás, az úszás, a vízilabda és a katonai gyökerekkel rendelkező öttusa is, és bizony olimpiai és világbajnoki érmes sportolókkal büszkélkedhet most is a régi-új sportszázad. Amelyben a versenyzők hivatalosan is munkaviszonyba kerülnek a Magyar Honvédséggel, szerződéses katonai állományban vannak, rendszeres résztvevői a kiképzéseknek, többrétű honvédségi feladatokat kapnak, és jelen vannak a honvédelmi eseményeken, a honvédségi bajnokságokon, így az októberi vuhani katonai világjátékokon is.

A Magyar Honvédség 56 versenyzője indul 10 sportágban a vuhani katonai világjátékokon (Fotó: Tumbász Hédi)

– Két és fél évvel ezelőtt közel negyven sportolóval indult útjára ismét a program, ma már hatvanöt sportolót számlál, akik közül nagyon sokan ott lesznek a világjátékokon. Például az idén világbajnoki címet szerző párbajtőröző, Siklósi Gergely vagy a világbajnoki ezüstérmes birkózó, Lőrincz Viktor. Mit várhatunk a magyar versenyzőktől?
– Rengeteg olyan versenyzőt tudhat soraiban a sportszázad, aki a jövő évi tokiói ötkarikás játékokra készül, ráadásul éremesélyes lehet az olimpián. Mivel a sportszázad nem magyar modell, Európa több nemzetében, többek között az olaszoknál, franciáknál, németeknél, oroszoknál is léteznek válogatott sportolókat tömörítő katonai századok, így egy-egy világjáték szinte miniolimpiával ér fel. Katonáink, versenyzőink ugyanazokkal a sportolókkal mérhetik össze a tudásukat, mint sportáguk világversenyein. Például négy esztendeje, az előző katonai világjátékokon Dél-Koreában Kővágó Zoltán nyerte meg a diszkoszvetést, hatvanhat méter egy centis eredményével a világbajnok, olimpiai ezüstérmes lengyel Piotr Malachowskit győzte le. Bízunk benne, hogy idén is lesznek kiemelkedő magyar eredmények, mert többek között ott lesz a csapatban az említett Lőrincz Viktor, Siklósi Gergely, valamint a sportlövő Péni István, a magyar öttusa-válogatott élvonala, Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Kasza Róbert és Marosi Ádám, s természetesen újra dobókörbe lép Kővágó Zoltán, akit azóta őrnaggyá léptetett elő a Magyar Honvédség.

– Miként látja, a magyar sportolók körében presztízs, ha valaki a sportszázad tagja lehet?
– Egyértelműen az, hiszen nemcsak a sportolói pályafutásuk alatt, de azt követően is biztos életpályamodellt tudunk nyújtani nekik, és értékteremtő, minőséget képviselő közösséghez tartozhatnak.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Hosszabbítás 2019. október 12-i lapszámában jelent meg.)

BÜSZKÉK RÁ, HOGY A SPORTSZÁZAD TAGJAI
Péni István, világbajnoki ezüstérmes sportlövő: „Még nem vagyok a sportszázad tagja, de nagyon szeretnék bekerülni az egységbe. Egyelőre a második klubom, a Honvéd Kossuth Lövész Klub tagjaként tartalékos vagyok, önkéntesként utazom a vuhani világjátékokra, amelyen mindenképpen szeretnék kiemelkedő eredményt elérni. A világelit nyolcvan százaléka részt vesz rajta, így nem leszek könnyű helyzetben, ráadásul más számokban indulunk, mint a sportlövő-világbajnokságon. De ezúttal is szeretném eredményesen képviselni, szolgálni a hazámat.”

Siklósi Gergely, világbajnok párbajtőröző: „Az új sportszázad alakulását követően néhány hónappal, gyakorlatilag az első hullámban kerültem be az egységbe, és rendkívül büszke vagyok rá, hogy ilyen csapathoz tartozom. A toborzásokat, a honvédségi programokat, az irányvonalat látva teljes mellszélességgel a Magyar Honvédség mellett állok, nagyon fontosnak tartom, hogy meg tudjuk szólítani a fiatalokat. Ami a szereplésemet illeti, büszkeséggel tölt el, hogy én is indulhatok a vuhani világjátékokon, amely multisportesemény, így igazi főpróbája lehet a tokiói olimpiának. Egyéniben és csapatban is szerepelek, utóbbi azért is jó, mert rá tudunk hangolódni az olimpiai kvalifikációs versenyekre, amelyek a berni fordulóval már novemberben megkezdődnek.”

Kovács Sarolta, világbajnok öttusázó: „Az első körben csatlakozhattam a sportszázadhoz, amely folyamatosan bővül, most már közel hetvenen vagyunk a csapatban. Az én életemben fontos szerepet tölt be a honvédelem, hiszen a nagyszüleim, az édesapám, a nagybátyám és az édesanyám is a katonaságnál dolgozik, és már gyerekként azt fogalmaztam meg célként, hogy katona vagy rendőr leszek. Nagy lehetőség, hogy a sportszázadhoz tartozhatok, szeretem a katonai kötelezettségeket, és várom már, hogy Kínába utazzunk, mert a világjátékok egyfajta miniolimpia lesz. Tavalyelőtt és tavaly is ott voltam a katonai öttusa-világbajnokságon, előbbin harmadik, utóbbin második lettem, és jól érzékelhető, hogy egyre erősebb a mezőny. Kíváncsi vagyok rá, mire leszek képes idén.”

Lőrincz Viktor, világbajnoki ezüstérmes birkózó: „A sportszázad óriási lehetőség nekünk, már most is vannak feladataink a katonaságon belül, de testhezállónak érzem azt az életpályamodellt is, amelyet a birkózás után, a civil életben kínálhat a Magyar Honvédség. Természetesen még jó néhány évet és sok-sok sikert szeretnék birkózóként átélni, az egyik ilyen feladat és sikerlehetőség a vuhani világjátékokon adódhat. Nehéz lesz felpörögni a világbajnokság után, de csak rövid pihenőt vettem ki, tudatosan készültem erre a versenyre, amelyen a nemzetközi elitből jó néhányan indulnak. Nagyon fontos verseny lesz ez is, és örülök, hogy én is képviselhetem Magyarországot.”
SPORTOLÓINK ANGYALBŐRBEN
Volt egyszer egy legendás egység, amely 1950 januárjában alakult, s önálló sportszázad néven, MN 8413-as hadrendi számon folytatta tevékenységét. A századhoz a Dózsa György úti laktanyába, a Budapesti Honvéd SE székhelyére vonultak be a sportolók. Kezdetben 25 tagú volt az egység, amely folyamatosan bővült. Az önálló sportszázad első tisztavatása 1950. március 8-án volt a zászlódíszbe öltöztetett Dózsa György úti laktanya udvarán, az esküt Bozsik József, az Aranycsapat és a Budapesti Honvéd futballistája mondta olyan kiváló sportolók, mint Puskás Ferenc, Budai II László, Grosics Gyula, Faragó Lajos, Bányai Nándor labdarúgó; Bolváry Antal, Hevesi István vízilabdázó; Fehér Lajos ökölvívó; Páger Antal, Fuszek Ferenc birkózó; Borbély Pál (a Nemzeti Sport későbbi főszerkesztője), Greminger János, Koczka Pál, Simon János kosárlabdázó; Rózsavölgyi István, Iharos Sándor, Tábori László atléta; Sákovics József vívó; Nyéki Imre, Kettesi Gusztáv, Tumpek György úszó; Schillerwein István kerékpározó; Csepregi György motorversenyző és Vad Dezső teniszező (lapunk későbbi szerkesztője) előtt.
Az 1960-as években Egerben, a Dobó István laktanyában is működött sportszázad, amelybe csaknem kétszáz élsportolót vonultattak be. Itt volt katona Albert Flórián, Géczi István az FTC, Mészöly Kálmán a Vasas, Zámbó Sándor az Újpest, Losonczi Flórián és Molnár Tibor a Csepel labdarúgója, valamint az asztaliteniszező Faházi János is.