Kajak-kenu: Én vagyok a sötét ló – Tótka Sándor

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2021.07.10. 10:59
null
Tótka Sándor taktikai okokból nem mondhatja el, milyen végsebességgel lehet esélye érmet szerezni az olimpián, és bár azt nem tudja, más mire képes, azt igen, hogy ha ő eléri, akkor megnyugodhat, mert ennél többet nem tehet a sikerért (Fotó: Földi Imre)<br />
Sem a váratlan fordulattól, sem az újfajta kihívástól nem rettent meg Tótka Sándor, aki az Eb-n K–1 200 méteren aratott győzelmével jócskán meglepte a nemzetközi mezőnyt. Ha úgy szárnyal, mint Lengyelországban, Tokióban is dobogóra állhat a 26 éves újpesti kajakos.
NÉVJEGY
TÓTKA Sándor
SZÜLETETT: 1994. július 27., Mezőtúr
KLUBJA: Újpesti TE
EDZŐJE: Hüvös Viktor
SZAKÁGA: kajak
LEGJOBB EREDMÉNYEI:  2x világbajnok    (K–1 4x200 m váltó, 2014; K–2 200 m, 2015),  vb-2.      (K–2 500 m, 2017), 2x vb-3.    (K–1 4x200 m váltó, 2013; K–4 500 m, 2018),  4x Európa-bajnok      (K–4 500 m, 2016, 2017; K–2 500 m, 2017; K–1 200 m, 2021), Európai Játékok-3.      (K–2 200 m, 2015)

– Azok után, hogy a teljes olimpiai ciklusban a csapathajós szereplésre készült, a hajrában a K–1 200 méter kapott prioritást, a négyes pedig bónuszszám lett, részben új társakkal, különösebb elvárások nélkül. Mennyire ment könnyen az „átállás”?
– Noha a négyessel történtek nagyon megviseltek, az eredmények azt mutatják, jól sikerült alkalmazkodni a helyzethez – kezdte Tótka Sándor. – A kényszerű vezérevezős-csere után borzalmas volt megélni a szegedi világkupaverseny B-döntőjét, és azt, hogy az Európa-bajnokságon az eredeti felállásban sem tudtuk megmutatni, mire vagyunk képesek. Nagyon szeretem a társaimat, valamennyiükkel együtt akartam versenyezni Tokióban, de Kuli István tavaszi sérülése után a csapat a hitét vesztette, és utána már semmi sem volt olyan, mint azelőtt. Nagyon jólesett, amikor Nádas Bence az Eb K–1 200 méteres döntője előtt azt mondta, én legalább megmutathatom, hogy igenis jó a formám, kérte, nyomjam helyette is – jó érzés volt érte is versenyezni és nyerni.

KOVÁCS KATALIN
Sanyinak nem lehetett könnyű elengednie a négyest azok után, hogy hosszú évekig csapatban gondolkodott; jelentős változás, hogy most már csak magára számíthat a hajóban, és az elmúlt évek versenyeivel ellentétben egyedül fog felevezni a rajtvonalra. Azonban az átélt sokk még tovább erősítheti a motivációját. Nem titok: voltak, akik a négyesbeli szereplés után leírták őket, ami ugyancsak megkettőzheti az akaraterejét. Az Eb-győzelmével máris bizonyította, hogy reális eséllyel célozhatja meg akár az olimpiai dobogót. De nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a K–1 200 méter mezőnye a legsűrűbb, a sprintszám befutóját nagyon nehéz megjósolni, bármi megtörténhet. A fináléban hasonló fizikumú kajakosok fognak versenyezni, így ott már a mentális állapot lesz a döntő. Egy fiatal versenyzőnek hatalmas lelki pluszt és lendületet adhat, hogy egy sikeres Eb után utazik az olimpiára. Előnyös lehet továbbá, hogy a négyes összecsiszolásával járó aprólékos és fáradságos munka után csak magával kell foglalkoznia. Sanyi erőssége a fizikuma és a született gyorsasága, és kétségtelenül hasznos volt a pszichológussal végzett munkája, amelyet bizonyít, azután, hogy másodpercek alatt semmivé vált, amire évekig készült, beült az egyeshajóba, és világversenyt nyert. Ez mindennél többet elmond arról, hogyan teszi a dolgát, és arról is árulkodik, mit akar elérni.


– Sosem titkolta, vannak egyesbeli ambíciói, így amellett, hogy 2015-től a világversenyeken párosban és négyesben nyerte az érmeket, csak készült a K–1 200 méterre is...
– Az elmúlt években akkor sem engedte a kapitány, hogy a négyes mellett egyesben is induljak, amikor erre a program lehetőséget adott, mert annyira a csapathajón volt a hangsúly. Elfogadtam, és olyan viadalokon, mint a Red Bull Vízisprint, igyekeztem életben tartani az ambícióimat és a rutint, mert az egyeshez az utóbbi nagyon fontos. A csapathajóban megoszlik a felelősség, egyesben – amelyben a siker és a kudarc kizárólag rajtad múlik – teljesen más odaállni a rajthoz. Ennyi négyesben eltöltött év után ez nekem szárnyalás, szabadság – és úgy tűnik, annyit tettem a zsákba a csapathajós felkészülések során, hogy ez egyesben is kamatozik.

– Ismert, hogy a csapatuknál minden megfigyelést műszeres mérésekkel támasztanak alá. Mit jeleznek a kütyük az egyest illetően?

– Még a télen megkérdeztem a mérnökünket, hogy szerinte négyesben vagy egyesben van-e nagyobb esélyem érmet nyerni. Azt válaszolta: a csapathajóban nagyobb a sansz, mert egyesben mindig feltűnik egy sötét ló, a négyesben viszont nemigen fordul elő ilyen meglepetés, ott kiszámíthatóbbak az erőviszonyok. Rádöbbentem, hogy K–1 200 méteren én vagyok a sötét ló, akivel nem számoltak, akit nem láttak eddig versenyezni. Az edzőmmel szép csendben készültünk, itt vagyok, és van esélyem.

Az adottságai mellett már a fejét is használja     
   Függetlenül attól, hogyan alakul a sprintszám befutója, Tótka Sándor már nyert. A 26 éves kajakost nem törte össze, hogy szertefoszlott az álma, amelyért öt évig dolgozott, és amelyért mindent feláldozott. Az újpesti versenyző esete hasonlatos a sokáig visszafogott versenyparipáéhoz, amelyet miután végre kiengedtek a karámból, nem lehetett többé megállítani. Hogy a génjeiben és a kezében benne van a K–1 200 méteren aratott diadal, sosem lehetett kétségbe vonni, esetében egyetlen kérdés volt: mikor áll készen a sikerre. A májusi olimpiai válogatón ő maga mondta: öt éve, a riói játékok idején nem volt még kész az extra nyomással, stresszel és elvárásokkal járó feladatok teljesítésére, amelyek során kiderül, kik az igazi bajnokok. Az okokkal azonban tisztában volt – miként az őt segítő csapat egyik meghatározó tagja szokta mondani, Sanyinak nyaktól felfelé voltak hiányosságai –, és rendkívül tudatosan dolgozott, hogy előreléphessen. Az Eb-győzelmével a bajnokok sorába lépett, és jelezte: képes lehet még jelentősebb tervet is véghez vinni.


– A konkrétumok helyett ezúttal rábízza magát a meglepetésfaktorra és a sprintszám kiszámíthatatlanságára?
– Nekem fura, hogy még mindig úgy tartják, a kétszáz egyes lutriszám. Ha így lenne, nem az olimpiai bajnoki cím védője, a brit Liam Heath nyert volna meg minden világversenyt, amelyen csak rajthoz állt kétezertizenhat óta. Ha lutri lenne, mindig más nyert volna nüanszokkal, és nem én lettem volna 2021-ben az első, aki le tudta győzni. Egyesben is ugyanúgy hangsúlyt fektetünk a mérésekre, és ezúttal is van konkrét szám a fejemben.

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)

– A verseny mely elemére vonatkozóan?
– A végsebességre. Amikor a kétezertizenötös vébé előtt Hüvös Viktor azt mondta, ha Molnár Petivel elérjük a huszonhét kilométer per órás sebességet K–2 200 méteren, nyerünk. Sosem értük el, csak a milánói viadalon kétszer: az első megnyert, majd a megismételt és újra győzelmet hozó döntőben. Taktikai okokból nem mondhatom el, de most is van egy ilyen irányszám, amit ha sikerül elérni, nyerhetek. Ugyanakkor azt nem tudhatom, más mire képes ugyanebben a mutatóban. Mindenesetre ha én teljesítem, tudni fogom, hogy ennél többet nem tudtam volna beletenni.

– Miközben az olimpia elhalasztásának nagy vesztese a négyesük lett, a nyertese éppen ön lehet, mert miként korábban fogalmazott – még jobban fel tudta magát építeni. A riói újonchoz képest mennyiben más a mostani Tótka Sándor?
– Teljesen más, azóta kicserélődtem. Kétezertizenhatban még azt hittem, elég lesz, ha tisztességgel elvégzem az edzésmunkát. Egy évvel később rájöttem, nem elég, és elkezdtem egy kis csapatot kialakítani, amelynek tagjai különböző területeken segítenek. A masszőröm mellett fizikoterapeuta is foglalkozik velem, és voltam szakembernél, aki a légzéstechnikában tett hozzá a teljesítményemhez. A legtöbb tartalék azonban a fejemben volt, ott voltam a leggyengébb. Pszichológus segítségével jelentősen sikerült előrelépnem ezen a téren, és tavaly a feleségemmel, Ágival is találtunk még egy fejlesztendő területet: az étkezésemet. Azóta dietetikus iránymutatása szerint mindennap ő készíti el a reggelimet, az ebédemet és a vacsorámat – azért is örültem annyira a világkupaezüstnek, majd az Eb-aranynak, mert kézzelfogható bizonyítéka lett, hogy nem feleslegesen áldozza fel a szabadidejét. Önbizalmat és megnyugvást ad, hogy a csapatomban mindannyian azért dolgozunk, hogy a versenyzésemből ki tudjuk hozni a maximumot.

– A nyugalmából az sem zökkenti ki, hogy az Eb-győzelmével éremesélyessé lépett elő?
– Nem tudom sem megjósolni, sem megígérni, hogy érmet nyerek, csak arra tudok fogadalmat tenni, hogy – miként eddig is – mindent beleadok. Ha úgy érek a célba, hogy mindent megtettem, akkor függetlenül attól, hogy ez dobogós vagy pontszerző helyre lett elég, boldog leszek.

  Feltüzelt brit sprintkirály és trónkövetelők a mezőnyben     
Noha jócskán meglepte a szám brit uralkodóját, hogy a 2016-os Európa-bajnokság óta íródó diadalsorozatának Tótka Sándor a júniusi kontinensbajnokságon véget vetett, továbbra is Liam Heath a K–1 200 méter nagy favoritja. Az olimpiai címvédő tíz évvel idősebb a magyar kajakosnál, ám – miként az eredményei mutatják – az idő haladtával mit sem veszített a gyorsaságából és az erejéből, 36 évesen is évről évre képes megújulni. Az pedig, hogy az olimpiát megelőző viadalon kikapott, tovább fokozhatja a harci kedvét. A sűrű mezőnyben a sprintkirály mellett is bőven akad dobogóesélyes rivális. A Rióban hatodik olasz Manfredi Rizza a szegedi világkupabronzával és a Eb-n párosban nyert aranyérmével jelezte: számolni kell vele, és ha kijön neki a lépés, a 27 éves spanyol Carlos Arévalo is harcban lehet a medáliákért. Ha a négyesre összpontosító németek elindítják, a 39 éves veterán olimpiai bajnokot, Ronald Rauhét sem ildomos leírni. És akkor még nem ejtettünk szót az újonc Csizmadia Kolosról, aki nagy tűzzel, sikerre éhesen érkezik pályafutása első olimpiájára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik