John Higgins: Judd élete formájában van, öröm vele sznúkerezni

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2019.11.25. 14:30
null
A négyszeres világbajnok először járt Budapesten, ahol lenyűgözte a telt ház és a lelkes közönség is (Fotó: Dömötör Csaba)
A négyszeres világbajnok először járt Budapesten, ahol lenyűgözte a telt ház és a lelkes közönség is.

 

– Tényleg először jár Magyarországon?
– Igen, tudom, ez egy vén rókától, mint én, elég hihetetlen, főleg ha azt nézzük, most már a világ elég sok pontján rendeznek tornákat… – válaszolta a 44 éves, négyszeres világbajnok skót John Higgins, aki az ötödik magyar sznúkergála sztárvendége volt és az idei vb-győztes angol Judd Trumppal játszott bemutató mérkőzéseket. – Péntek este, amikor megérkeztünk, körbesétáltuk a belvárost, beültünk vacsorázni egy kellemes helyre, jártunk a karácsonyi vásárban is, és a Duna-parton is nézelődtünk. Amit láttam, az csodás.

JOHN HIGGINS – NÉVJEGY
Született: 1975. május 18., Wishaw, Skócia Profi pályafutása kezdete: 1992 Tornagyőzelmei száma: 52
Pontszerző tornagyőzelmei száma: 30 Legjobb világranglistahelyezése: 1.
Jelenlegi világranglistahelyezése: 5.
Hivatalos maximumbreakek száma: 9
Száz feletti breakek száma: 771
Legjobb eredményei: 4x világbajnok (1998, 2007, 2009, 2011), 4x vb-2. (2001, 2017, 2018, 2019), 3x az Egyesült Királyság bajnoka (1999, 2000, 2010), 2x Mesterek Tornájagyőztes (1999, 2006)

– Judd Trumppal nem unják még egymást? Májusban vébédöntőt játszottak, novemberben a kínai World Open, majd az északír nyílt bajnokság elődöntőjében is megmérkőztek…
– Én unom, mert állandóan kikapok! De komolyra fordítva a szót: valójában minden játékosnak csak jót tesz, ha a regnáló világbajnokkal játszhat, nekem is. Judd élete formájában van, öröm vele sznúkerezni. Az pedig kis plusznak számít, hogy általa jutottam el először Magyarországra… Már a tárgyalások után mesélte, milyen jól érezte magát Budapesten tavaly, s hogy nekem is tetszeni fog a város és a gála is.

– És tetszett?
– Fantasztikus volt a fogadtatás, több mint ezerháromszáz néző volt mindkét felvonáson, láthatóan nagyon élvezték a műsort. Mi, játékosok is élvezzük és értékeljük, ha lelkes a közönség.

– Jó a kapcsolata Trumppal?
– Annak ellenére az, hogy mostanában állandóan elver… Remek srác, kitűnő játékos.

– Van igazi barátja a vetélytársai között?
– A skótokkal összetartunk és szorosabb a kapcsolatunk, de Stephen Maguire-rel tényleg nagyszerű viszonyban vagyunk.

– Nyilván hallott már a magyar gála misztikumáról, hogy az előző két évben világbajnok lett az a játékos – a walesi Mark J. Williams és Trump –, aki eljött a bemutatóra. Mit gondol erről?
– Nagyszerű lenne, ha én lennék a sorban a következő – de aligha történik meg. Ha mégis, boldogok lesznek a szervezők, mert utána biztosan az összes topjátékos Budapestre akar majd jönni… Én inkább arra fogadnék, hogy Judd lesz az, aki megtöri a Crucible Színház átkát, vagyis elsőként megvédi címét.

– Három világbajnoki döntőt játszott az elmúlt három évben, mindegyiket elveszítette. Lesz még esélye nyerni?
– Ezt nem lehet tudni előre. Judd idén kivégzett, semmi esélyem sem volt, így nem is voltam annyira csalódott. Az előző kettőn kis szerencsével győzhettem volna, azoknak a vereségeknek a feldolgozása nehezebben ment.

– Noha bizonyíték nem volt, kétezertízben fél évre eltiltották, mert ön is fogadási csalás
gyanújába keveredett. Hogyan viselte?

– Semmi különöset nem csináltam, keveset edzettem, és sokat voltam a családdal.

– A gála első felvonásán azt mondta, tizenegy éves lánya, Claudia is rendszeresen megveri sznúkerben. Tényleg?
– Dehogyis! Csak viccelődtem. Futballozik, és elég ügyes.

– Mit gondol a tizenkét éves Révész Bulcsúról, akivel a gálán játszottak?
– Hatalmas tehetség! Óriási ígéret, jót tenne a sportágnak és Magyarországnak is, ha top 64-es játékossá válna, amire minden esélye megvan.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik