Paul Collier támaszkodhat a játékosok őszinteségére (Fotó: Getty Images)

Nemrégiben közölt részletes összeállítást a sznúker-világszövetség hivatalos honlapja arról, miért nevezik a sznúkert az igazi úriemberek sportjának. Nos, nehéz vitatkozni a cikk megállapításaival, amelyek rávilágítanak, hogy az eredménycentrikus világban is lehet tisztességesen játszani, még a legmagasabb szinten is, hiszen a profikról beszélünk, akik közül a top 16-os játékosok milliárdokat keresnek az elefántcsontgolyók lökdösésével.

VAN BECSÜLETKÓDEXÜK

„Szerintem a bankrablók is sportszerűbbek a futballistáknál – fogalmazott meglehetősen sarkosan a 2005-ben világbajnok angol Shaun Murphy. – Ami a fair playt illeti, képtelenség olyan sportágat találni, amelyben rosszabb lenne a helyzet, mint a labdarúgásban. A játékosok folyamatosan megpróbálják átverni, megtéveszteni, becsapni a bírókat. Miféle példaképek ők? Nem értem. A sznúker mérföldekkel a többi sportág előtt jár a sportszerűség tekintetében, van egy becsületkódexünk, amely persze nem papíron vagy az interneten rögzítve létezik, mégis minden játékos követi. A lényege, hogy nem akarlak legyőzni, ha nem egyenlők a feltételek. A meccs után a szemedbe akarok nézni és abban a tudatban kezet fogni, hogy azért nyertem én, mert jobb voltam, s nem azért, mert a játékvezető tévedett vagy elnézett valamit. Mi sem vagyunk tökéletesek, előfordulnak incidensek, de a közeg azonnal kiveti magából azt, aki sportszerűtlenül játszik vagy viselkedik.”

Az élsportban, főleg a csapatsportban folyamatosan azt mantrázzák, hogy „sípszóig játsszunk” vagy „majd a játékvezető dönt, hagyjuk rá”. Eközben sznúkerben a becsületesség és a sportszerűség gyakorlatilag mindenekfelett áll, s arra ösztönzik a játékosokat, hogy viselkedjenek úgy, mintha maguk is játékvezetők lennének.

Erre volt gyönyörű, „globális” példa, ami a januári Mesterek Tornáján történt. A londoni 600 ezer font (209 millió forint) összdíjazású és nagy presztízsű viadal negyeddöntőjében Ting Csün-hüj és a belga Luca Brecel játszott, amikor 3–3-as állásnál a kínai bemondott egy hibát – saját maga ellen. A 32 éves 13-szoros tornagyőztes játékos jelezte, véletlenül hozzáért a fehér golyóhoz, miközben a lökéshez készülődött. Ezt sem Brecel, sem a játékvezető nem látta… Ezután Ting előbb a játszmát, majd a meccset bukta el. A kínai sportszerű cselekedete címlapsztori lett hazájában, a szóban forgó jelenetet több mint négymillióan látták a közösségi médiában. Taj Cseng-csö, Kína legnagyobb tekintélyű sznúkerszakírója szerint az ország egyik legismertebb sportolójának tette egyértelműen megragadta a közvélemény figyelmét.

„Hazánkban a sznúkert az úriemberek sportjának tartják, s mivel Ting igazi szupersztárnak számít nemcsak Kínában, milliókat inspirált, s több százezren kezdték el űzni a sportágat miatta – mondta Taj Cseng-csö. – Ugyanakkor az, hogy a saját hibánkra felhívjuk a figyelmet, nem általános és megszokott tett sehol a világban. Viszont most Ting ráébresztette az embereket, ez is olyan játék, amelyet a fair play szellemében lehet és kellene is játszani. Valljuk be, nem ismerünk sok olyan sportágat, amelyre ez a hozzáállás jellemző. Ez olyan történet, amelynek pozitív a kicsengése, ezért is nyert ekkora teret. Ebből is világosan látszik, óriási a szupersztárok felelőssége – bármit is tesznek, milliók követik, utánozzák őket.”

Ronnie O’Sullivan bocsánatkérésért esedezve
fogott kezet Mark Selbyvel (Fotó: Eurosport)

Valójában ebben a sportágban egyáltalán nem kivételes, ami Belfastban történt: a fiatal játékosoknak hamar megtanítják, sőt, edzőik, nevelőik belevésik az agyukba, hogy játsszanak sportszerűen. Amatőr szinten szerte a világon a legtöbb mérkőzést játékvezetők nélkül rendezik, így gyakorlatilag a két játékos a bíró. Aztán ahogy egyre jelentősebb tornákon indul valaki, annál fontosabbá válik, hogy becsületesen sznúkerezzen.

Még a legnagyobbak is.

Az ötszörös világbajnok Ronnie O'Sullivan gyakorlatilag bocsánatkérésért esedezve fogott kezet a háromszoros világbajnok Mark Selbyvel, amikor az előző szezonban az Északír nyílt bajnokság elődöntőjében Belfastban a döntő játszmában teljesen véletlenül nyolcadik kísérletre úgy sikerült kimenekülnie egy Selby által adott sznúkerből, hogy lelökte a célgolyót, és az abból az elképesztő szerencsésen kialakult állásból lepakolt, így nyerve meg a találkozót.

Hector Nunns 16 éve tudósít sznúkertornákról, teniszmeccsekről és labdarúgó-mérkőzésekről, s úgy érzi, ha a sportszerűséget vesszük alapul, a sznúker a fair play verseny élvonalában van.

 VIRÁGKOR, DE…

 

Barry Hearnt (képünkön balra, Steve Davis mellett) 2010-ben választották meg a Sznúker- és Biliárd-világszövetség elnökének, s noha az általa kezdeményezett újításokra eleinte kevésbé volt fogékony a sznúkeresek profi mezőnye, a milliárdos üzletember nagyon felfuttatta a sportágat.
„Ebben a szezonban 541 rendezvényünk lesz, amelyeken összesen 40 ezer órányi televíziós felvétel készül. A sznúker sokadik virágzását éli, a nézettség 25 százalékkal emelkedett az elmúlt évtizedben, ami azért is döbbenetes, mert a legtöbb sportágban csökkenés tapasztalható. Ám véleményem szerint már sohasem lesz olyan romantikus és varázslatos, mint a nyolcvanas években, amikor először vált népszerűvé. A mostani sztárok introvertáltak, kevés az igazán nagy egyéniség, ami persze abból a szempontból érthető, hogy az öntörvényű életet élő játékosok ebben a kiélezett versenyhelyzetben már nem lennének képesek nagy tornákat vagy világbajnokságot nyerni. Egy kivételünk persze akad, Ronnie O’Sullivan, aki zseni. Bárcsak lenne még hat hasonló játékosunk!”

„Sportújságíróként nemcsak arra van lehetőséged, hogy az eseményekről írj, hanem arra is, hogy kontextusba helyezz bizonyos történéseket – mondta Nunns. – Mivel több sportág eseményein dolgozom, össze tudom vetni az egymáshoz hasonló eseteket, melyik sportágban hogyan reagálnak váratlan ítéletekre, mennyire domborodik ki a fair play, milyen az etikett. Sznúkerben megszámlálhatatlan példát lehet idézni a sportszerűség megnyilvánulására.”

Az egyik ilyen minden idők egyik legjobb játékosa, a hétszeres világbajnok skót Stephen Hendry és az angol Jimmy White meccse 1994-ből. A vb negyeddöntőjében 16–15-ös vezetésnél a játékvezető tévesen szabad golyót ítélt Hendry javára, ám ő nem fogadta el. Ezen a döntésén a találkozó el is úszhatott volna, de nem így lett, végül 18–17-re nyert.

„A futball és a tenisz megy a legrosszabb irányba, ezen a játékvezetőkkel szemben mutatott tiszteletlenséget, a bírók megtévesztését vagy az időhúzást értem. Sznúkerben ilyesmi nem fordulhat elő” – tette hozzá Hector Nunns.

A walesi Paul Collier jelenleg a világ egyik legjobb bírója, két vb-döntőt vezetett és óriási a respektje a játékosok között.

„Nagyszerű, hogy a játékosok gondolkodás és habozás nélkül jelzik, ha hibáztak lökés közben, azaz a ruhájuk hozzáért egy golyóhoz, vagy véletlenül megérintették a fehér golyót lökés előtt – mondta Collier. – Nem ismerek olyan játékost, aki ha érzi, hibázott, ne szólna. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ezt jelezni továbbra is a bírók dolga, ám a játékosok időnként olyan nyakatekert helyzetből löknek, hogy képtelenség észrevenni, ha mondjuk egy fél centire hozzáér valakinek az ingujja a golyóhoz. A legjobb az egészben, ha én jelzem a hibát, senki sem von kérdőre vagy vitatja a döntésem helyességét, mindenki elfogadja, amit állítok.”

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Hosszabbítás 2019. július 27-i lapszámában jelent meg.)

A kínai Ting Csün-hüj mérkőzése különleges jelentőségűvé vált (Fotó: Getty Images)