Az esemény pénteki sajtótájékoztatóján kiderült, jövő hét csütörtökön „a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által szárnyai alá” vett 5próba Rióba rendezvénnyel a Kopaszi-gáton veszi kezdetét a sorozat.

Pénteken az olimpiai távú nyílt országos bajnokságot rendezik meg, szombaton lesz a főverseny, míg vasárnap szabadidős sporteseményeket rendeznek.

Kropkó Péter főszervező elmondta, óriási érdeklődés várható, ugyanis összesen 50 országból 8000 versenyzőt várnak, plusz a kísérőiket, és mintegy 58 ezer nézővel számolnak.

„Hamar híre ment az első, tavalyi verseny sikerének, így idén harminc-negyven százalékkal több profi érkezik. A jelentkezők között van például a nyolcvanas és kilencvenes évek sztárja, Paula Newby-Faser nyolcszoros Ironman-világbajnok is, aki sportolóként 51 Ironman-viadalon indult.”

Kropkó hozzátette, a pályát úgy alakították ki, hogy a résztvevők megismerhessék Budapest látványosságait.

Az 1.9 km úszásból, 90 km kerékpározásból és félmaratoni futásból álló főversenyen a jövő évi világbajnokságra lehet indulási jogot szerezni.

Bátorfi Béla, a magyar szövetség elnöke arról számolt be, hogy a sportág sokat köszönhet a tavaly életre hívott rendezvénynek, mivel új lendületet kapott a hazai triatlonsport. Kiemelte, hogy az 1.5 km úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból álló ob nyílt lesz, s azon a sérült Vanek Ákos kivételével a teljes hazai élmezőny rajthoz áll.

Siklós Erik, a MOB kommunikációs és marketing igazgatója az 5próba Rióba programot ismertette, amelynek tíz kiemelt állomásából ez lesz az első. Ezúttal az úszást, az evezést és a futást próbálhatják ki az érdeklődők.

A sorozaton 100 pontot kell összegyűjteni ahhoz, hogy részt vegyen valaki a fődíj sorsolásán. A legértékesebb díj kétszemélyes utazás a 2016-os riói olimpiára, de meg lehet nyerni a magyar csapat formaruháját, illetve háromnapos pihenést a tatai edzőtáborba, ahol a szerencsés nyertes megtekintheti a legjobb hazai sportolók felkészülését.